Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Tiberiu şi Kinga Dicoi au transformat pasiunea pentru dulce într-un business cu ciocolată artizanală şi au în plan să îşi dezvolte afacerea în afara ţării

06.12.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Ingres a fost deschis în luna decembrie a anului trecut în urma unei investiţii de circa 10.000 de euro, iar un plan de viitor vizează deschiderea unui magazin de prezentare în care va exista şi atelierul de producţie.

Tiberiu şi Kinga Dicoi, doi antreprenori din Târgu-Mu­reş, au transformat pa­siunea pentru dulce într-un business cu ciocolată arti­zanală numit Ingres. Planurile de viitor includ şi dezvoltarea businessului în afara ţării, până acum existând comenzi de la români care trăiesc în ţări precum Norvegia şi Marea Britanie.

Ideea businessului a pornit încă de acum câţiva ani. când cei doi antreprenori au mizat pe o plantaţie de goji, însă planurile nu au mers conform planului şi nu au reuşit să vândă fructele produse, astfel rămânând cu o mare cantitate de goji.

„Ne-am tot gândit ce să facem cu ele, de la siropuri până la gem, am trecut apoi şi pe partea de ciocolată de casă cu goji, produs care a avut un mare succes în rândul cunoştinţelor. În urma acestui lucru, s-a ajuns şi la ciocolata artizanală, în condiţiile în care soţia mea a participat la un curs de ciocolaterie artizanală, atunci ne-am axat doar pe partea de ciocolaterie. Businessul a venit la noi, nu ne-am dus noi către el“, povesteşte Tiberiu Dicoi.

Tiberiu Dicoi lucrează în continuare la o companie multinaţională şi se ocupă parţial şi de business, însă Kinga Dicoi, fostă asistentă medicală, are un job full time la Ingres, acolo unde se ocupă integral de producţie.

„Eu tot timpul am fost o mare admiratoare şi consumatoare de ciocolată şi în acelaşi timp mereu mi-a plăcut arta, cu această meserie pot să le îmbin pe cele două foarte bine doarece toate pralinele sunt pictate manual şi îmi pun în evidenţă astfel toate deprinderile artistice“, explică Kinga Dicoi.

În prezent, produsele de ciocolată sunt produse într-un atelier de cofetărie cu care colaborează cei doi antreprenori, astfel că investiţia a fost mult mai mică decât în mod normal, având în vedere că atelierul era deja echipat cu echipamente şi ustensilele necesare. Investiţia în business a ajuns la circa 10.000 de euro.

Cei doi antreprenori plănuiesc să îşi deschidă şi un magazin de prezentare sub brandul Ingres, unde se va afla şi atelierul propriu de producţie, astfel încât oamenii vor putea vedea cum sunt realizate produsele atunci când vor merge în magazin.

Sub brandul Ingres sunt vândute praline de ciocolată pictate manual, trufe de ciocolată, diverse tablete şi acadele de ciocolată, ciocolată caldă, cât şi specialităţi precum covrigei înveliţi în ciocolată sau bomboane cu umplutură de curmale şi migdale. Pentru materia primă, cei doi lucrează cu un distribuitor local, însă este o ciocolată de origine belgiană.

„Ciocolata o trimitem oriunde în ţară prin intermediul curierilor, cele mai multe comenzi vin online de pe site-ul nostru de prezentare, vindem şi pe alte site-uri de specialitate, dar majoritatea producţiei se valorifică online. Noi trimitem şi în străinătate, în Norvegia, Mare Britanie, dacă avem cerere, trimitem“, spune Tiberiu Dicoi.

Recent, cei doi antreprenori au primit o ofertă de colaborare de la un român stabilit în Norvegia, iar prin acest pas speră să îşi dezvolte businessul şi în afara graniţelor.

Zilnic, în atelierul de producţie din judeţul Mureş, Kinga Dicoi poate produce chiar şi 500 de praline, însă capacitatea de producţie depinde foarte mult de complexitatea produselor pe care le realizează.

„Durează mult să fac o cutie cu praline, prima fază este pictatul formelor, care poate dura mult, dar depinde de complexitatea modelului. Pictatul pralinelor noastre de crăciun poate dura chiar şi o oră, o oră şi jumătate, apoi urmează turnarea ciocolatei, umplerea cu ganaş şi turnarea capacului“, explică Kinga Dicoi.

În 2022, cei doi antreprenori au în plan să deschidă atelierul şi magazinul de prezentare şi se aşteaptă la venituri de 80.000 euro.

Tiberiu şi Kinga Dicoi, fondatori ai Ingres: Ciocolata o trimitem oriunde în ţară prin intermediul curierilor, cele mai multe comenzi vin online de pe site-ul nostru de prezentare, vindem şi pe alte site-uri de specialitate, dar majoritatea producţiei se valorifică online. Noi trimitem şi în străinătate, în Norvegia, Mare Britanie, dacă avem cerere, trimitem.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania