Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Trei antreprenori fac dulceaţă, zacuscă şi compot sub eticheta Delirs într-un atelier din Petrila şi vor să cucerească piaţa din China

01.09.2021, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Delirs a dus la realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 75.000 de lei (aproape 16.000 de euro) în 2020.

Cătălin Tănase, Miruna An­dro­na­che şi Adrian Andro­na­che şi-au pus la bătaie entu­ziasmul şi pofta de za­cuscă pentru a da naştere unei afaceri ce a prins contur în familie. Delirs este brandul pe care cei trei antre­pre­nori l-au pus pe borcane de zacuscă, dulceaţă şi compot, preparate care ies din atelierul din Petrila, judeţul Hunedoara.

„Ideea de a porni acest business ne-a ve­nit mie şi soţiei prin 2017, în timp ce că­utam în comerţ o zacuscă care să ne placă, adică să semene cu cele pe care le gustasem acasă, la bunici. Negăsind ceva care să ne placă într-adevăr, le-am cerut bunicilor şi părinţilor reţetele şi am început să facem noi acasă“, povesteşte Cătălin Tănase, unul dintre fondatorii Delirs.

Niciunul dintre cei trei nu are legătură cu industria alimentară şi nici nu a lucrat în trecut în domeniu, însă treptat le-au învăţat pe toate. După multe încercări, au stabilit exact care este reţeta care le place cel mai mult şi au împărţit câteva borcane cu prietenii. Feedbackul pozitiv primit de la ei le-a dat curaj, aşa că, atunci când fratele Mirunei, Adrian Andronache, le-a povestit despre programul StartUp Nation, s-au hotărât să facă împreună din pasiunea culinară o afacere.

„Aproximez că până în acest moment am investit cam 50.000 de euro în această afacere, pe lângă cei 44.000 de euro pe care i-am primit prin programul StartUp Nation. Investiţiile au mers, în mare parte, către achiziţionarea de utilaje, amenajarea spa­ţiu­lui în conformitate cu reglementările în vigoare, salarii, materii prime.“

Cu trei angajaţi permanenţi şi cu ajuto­rul membrilor familiei, în 2018 şi 2019 fon­da­torii Delirs au produs mărfuri cu care au mers la diverse târguri în România, dar şi în Asia, dorinţa lor fiind să exporte în China şi nu numai.

„Pentru China, am avut chiar o comandă de aproximativ 10.000 de borcane, însă, din cauza pandemiei, nu am reuşit să menţinem legăturile comerciale pe care le stabilisem odată cu participarea la târgurile internaţionale. Aşa că am fost nevoiţi să ne recalculăm acţiunile“, spune Cătălin Tănase.

Atunci a început să funcţioneze magazinul online şi au fost iniţiate parteneriatele cu colaboratori locali, Delirs ducând la realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 75.000 de lei (aproape 16.000 de euro) în 2020.

„Anul trecut am intrat mai agresiv în piaţă, am început colaborările cu băcănii. Ne orientăm însă foarte mult spre export, am trimis câteva mostre în Beijing (China) şi Hanoi (Vietnam)“, a spus Cătălin Tănase la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Preţul unui borcan de zacuscă variază între 18 şi 22 de lei, cel al unui borcan de gem - între 12 şi 15 lei, iar cel al unui compot este de 15 lei, indiferent de tip.

Delirs înseamnă zacuscă de diferite feluri ñ de vinete, de fasole, de ghebe, gemuri de vişine, de afine, de măceşe, compoturi de căpşuni, vişine, mure, marmeladă şi magiun.

„Clienţii noştri sunt consumatorii finali, persoane fizice, care comandă produse pentru consum propriu. Avem însă şi un portofoliu de parteneri, băcănii care ne comandă produsele pentru a le revinde în magazinele lor, fie ele fizice sau online. Avem în plan pentru acest an şi pentru următorii să ne extindem pe plan naţional, dar şi internaţional. Avem deja discuţii cu mai mulţi posibili viitori parteneri din spaţiul Uniunii Europene“, mai spune Cătălin Tănase.

Pentru că nu produc în cantităţi industriale, cei trei antreprenori fac toate operaţiunile manual, de la spălatul fructelor până la etichetarea borcanelor.

Preţul unui borcan de zacuscă variază între 18 şi 22 de lei, cel al unui borcan de gem între 12 şi 15 lei, iar cel al unui compot este de 15 lei, indiferent de tip.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania