Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Un antreprenor din construcţii a creat împreună cu doi prieteni YOU, un program de formare profesională pentru tineri

20.11.2020, 00:07 Autor: Florentina Niţu

♦ Planurile antreprenorilor sunt ca în următorii cinci ani să construiască un centru de criză, fizic, pentru adolescenţi ♦ „Nu este antreprenoriat ad litteram, aşa cum m-am obişnuit să-l privesc, dar este foarte antreprenorială activitatea, pentru că trebuie să fii atent la bugete şi să fii atent la nevoile echipei ca lucrurile să meargă.“

Alex Tudose, antreprenor în do­meniul construcţiilor in­dus­triale de peste un deceniu şi cu experienţă în mediul cor­poratist, în vânzări, a creat îm­pre­ună cu doi prieteni Asociaţia Varyafin, prin in­te­rmediul căreia a dezvoltat în urmă cu un an YOU, un program de consiliere şi for­mare pro­fesională şi perso­na­lă pentru ti­neri, din do­rinţa de „a investi în tineri, în adolescenţi, care vor fi oamenii de mâine, maturii de mâine“, iar bu­getul lunar necesar se ridică la 10.000 de euro.

„În 2019, un an care arăta foarte bine, am dat drumul la proiectul-pilot YOU şi am con­tinuat în 2020, an care a început pro­mi­ţă­tor, şi ne-am maturizat într-un an al ex­tre­melor, cu incertitudini, cu foarte mul­te provocări din toate punctele de vedere, de la sălile de workshop pe care nu le mai accesam la finan­ţă­rile reduse sau amânate până la pre­siunea socială pentru oamenii că­ro­ra ne adresăm. Tocmai am împlinit un an şi sperăm să mergem mai departe chiar şi în condiţiile date“, spune Alex Tudose.

El consideră că în România există o ne­ce­sitate de programe suport şi atenţie pentru ado­lescenţi, care sunt „între lumi“. Proiectul YOU este structurat ca o platformă de comu­nicare şi suport pentru adolescenţi, unde ei citesc, scriu şi sună la call center sau pot trimite me­saje pe WhatsApp să ceară ajutor sau sfaturi pentru anumite situaţii personale sau pri­­vind dezvoltarea profesională. De aseme­nea, YOU are şi un cabinet de psiho­terapie, un­de tinerii, în măsura în care îşi doresc, pot să meargă la şedinţe psihologice, cu acordul părinţilor.

Alex Tudose menţionează că din 1.200 de tineri care le scriu zilnic pe WhatsApp, circa 400 îi sună şi 30 vin la sesiuni de consiliere cu un psihoterapeut. Vârsta celor care îi contac­tea­ză porneşte de la 10 ani, dar îi sună şi oa­meni de 30-40 de ani. „Fiecare adolescent care vine la sesiunile de consiliere, pentru a avea re­zul­tate, trebuie să aibă parte măcar de 8 şedin­ţe. Suntem acreditaţi de Ministerul Muncii şi Pro­tecţiei Sociale pentru servicii de asistenţă so­cială şi consiliere, astfel încât să respectăm toate rigorile.“

În acest business social sunt şase angajaţi permanenţi şi încă pe atâţia colaboratori, iar YOU presupune un buget lunar de minimum 10.000 de euro. „Nu putem face mereu numai voluntariat, oamenii trebuie plătiţi pentru munca prestată“, spun fondatorii acestuia, care adaugă că în contextul actual s-au descurcat foarte greu din punct de vedere financiar, dar au reuşit să se menţină pe linia de plutire.

„Antreprenoriatul social a venit ca o com­­pletare la ceea ce făceam. Sunt antrepre­nor în domeniul construcţiilor industriale de mai bine de zece ani, cu acte în regulă, pentru că primul business l-am deschis în 2004, dar a fost o flamă care a trecut. (...) Nu este antre­pre­noriat ad litteram, aşa cum m-am obişnuit să-l privesc, dar este foarte antreprenorială act­i­vitatea, pentru că trebuie să fii atent la bu­gete şi să fii atent la nevoile echipei ca lu­cru­rile să meargă“, menţionează Alex Tudose.

El consideră că „atunci când lucrurile merg în businessul tău trebuie să dai mai departe“, iar prin YOU îşi propune să sprijine tinerii să crească atât personal, cât şi profesional, oferindu-le modele de urmat şi sfaturi de carieră.

În cinci ani, antreprenorii îşi doresc să deschidă un centru de criză, fizic, pentru adolescenţi, un loc în care să poată să vină şi să găsească suport. „Vrem ca YOU să crească. (...) Orice antreprenor trebuie să-şi dea timp. Antreprenoriatul este despre constanţă şi activitate susţinută“, crede Tudose.

„N-aş putea să mă duc relaxat, din nou, ca un angajat, la birou, dar niciodată să nu spui niciodată. Pe de altă parte suntem rând pe rând angajat, antreprenor, investitor, susţinător şi cred că trebuie să fii deschis să serveşti în contexte diferite cauzelor diferite. Poţi să fii foarte confortabil ca angajat şi în largul tău ca antreprenor“, a conchis Alex Tudose.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania