Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Adriana Moscu şi Florinela Iosip, cu background în jurnalism şi educaţie, au lansat Vocativ, un ghid educaţional pentru părinţi şi profesori sub formă de newsletter şi au ajuns la zece numere şi la peste 4.500 de abonaţi

15.04.2025, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Newsletterul îşi propune să acopere subiecte de interes precum dependenţa de ecrane, gândirea critică, debate sau incluziune Acesta are trei rubrici: În prima bancă (un grupaj de studii din România sau din străinătate), Cutia cu idei (soluţii practice, aplicate) şi Mentorul săptămânii, unde sunt invitaţi specialişti în educaţie.

Adriana Moscu şi Florinela Iosip, cu background în jurnalism şi educaţie, au pornit în urmă cu două luni proiectul Vocativ, un ghid dedicat părinţilor şi profesorilor, menit să ajute la dezvoltarea educaţiei din România. Până acum, proiectul Vocativ a ajuns la zece newslettere şi are 4.500 de abonaţi.  

„Am pornit dintr-o motivaţie persoanlă. Eu am devenit mamă de aproape un an şi în ultimele luni am petrecut timp căutând informaţii despre cum să am grijă de copilul meu. Pe social media este un amalgam de informaţii şi multă dezinformare. Mi-am dorit să creez un ghid educaţional pentru părinţi şi profesori în care ei să aibă încredere că informaţia pe care o oferim are o bază ştiinţifică şi vine de la experţi. Adriana este autoarea acestui ghid, iar eu sunt responsabilă de strategia proiectului”, a povestit Florinela Iosip (foto jos). 

Proiectul pornit de cele două are la bază două componente: partea de newsletter, pe care abonaţii îl primesc în fiecare dimineaţă, şi site-ul. Vocativ este parte din asociaţia Eduforum pornită în urmă cu un an, iar dezvoltarea proiectului a avut la bază investiţii de câteva mii de euro din donaţii.  

Toţi cei interesaţi de o educaţie mai bună pentru copii se pot înscrie pe site-ul Vocativ.ro printr-un formular. Oamenii care citesc newsletterul Vocativ, spun cele două fondatoare, sunt în special părinţii interesaţi de educaţia copiilor lor şi profesorii, care îşi doresc să aprofundeze educaţia. Newsletterul îşi propune să acopere cât mai multe subiecte de interes, cum ar fi dependenţa de ecrane, gândirea critică, debate sau incluziune.

„Sunt trei rubrici importante: În prima bancă (un grupaj de studii din România sau din străinătate), Cutia cu idei (soluţii practice, aplicate) şi Mentorul săptămânii, unde invităm specialişti în educaţie şi vorbim despre subiecte ca autism sau inteligenţă emoţională”, a detaliat Adriana Moscu. 

Oamenii află despre proiectul Vocativ în special din grupurile de părinţi şi profesori de pe Facebook, dar şi din presă. În plus, contactele din educaţie adunate de cele două fondatoare de-a lungul carierei lor în jurnalism au ajutat mult la vizibilitatea acestei iniţiative. 

Una dintre cele mai importante concluzii pe care le-a adus până acum evoluţia copiilor şi a tehnologiei este aceea că modul de învăţare şi şcoala, în general, necesită schimbări majore, adaptate vremurilor de astăzi. 

„Este foarte multă nevoie în şcoala românească de muncă de teren, de exemple practice. Copiii s-au săturat de teorie. Informaţia clasică nu mai funcţionează astăzi”, a punctat Adriana Moscu. 

Proiectul Vocativ, afirmă cele două fondatoare, nu se va opri doar la newsletter-ul din prezent, ci va presupune, în anii următori, şi alte direcţii care vor avea acelaşi scop: îmbunătăţirea educaţiei şi informarea. Însă, pentru toate acestea, proiectul are nevoie de finanţare.

„Vrem să facem din Vocativ un sistem educaţional cu ateliere specializate pe diferite teme pentru părinţi şi profesori şi evenimente. Mi-ar plăcea să mergem cu proiectul nostru în sate sau în şcolile de cartier. Vrem ca Vocativ să devină un ecosistem educaţional care să vină cu soluţii şi un reper pentru educaţie şi informarea corectă”, au mai adăugat ele. 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania