Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andra Pintican a renunţat la agitaţia urbană şi s-a mutat într-un sat de lângă Vâlcea, unde a deschis Serenity, un camping experienţial care se ia la trântă cu sindromul de burnout al corporatiştilor

06.06.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

♦ Serenity a pornit anul trecut cu o singură căsuţă, iar în urma unui feedback foarte bun, fondatoarea a decis să se extindă cu încă trei anul acesta ♦ Capacitatea maximă a campingului este de 8-9 persoane ♦ Preţul pentru patru zile de cazare, cu masă asigurată şi cu traininguri incluse este 2.500 de lei pentru o persoană.

Andra Pintican, o antreprenoare cu experienţă de peste 12 ani în HR, cultură organizaţională, design organizaţional şi consiliere profesională, a lăsat în urmă agitaţia din Bucureşti şi munca obsesivă din corporaţie şi s-a retras la ţară, într-un sat de lângă Vâlcea, unde a deschis campingul experienţial Serenity. În curtea casei sale, de peste 4.000 de metri pătraţi, ea a amenajat patru căsuţe de camping şi un spaţiu de self discovery, în care oamenii vin să se reconecteze cu natura, să se regăsească pe sine şi să îşi redescopere nevoile pe care, de cele mai multe ori, cu toţii le neglijează din pricina jobului şi a haosului de zi cu zi. „Totul a început acum câţiva ani, când munceam obsesiv, eram un workaholic, cu toate diplomele la activ. Mi-am dat seama că asta nu e viaţă, că nu am de ce să stau doar să lucrez non-stop şi m-am întrebat cum ar arăta viaţa mea dacă încep să mă dedic lucrurilor de care mie îmi pasă şi pe care eu mi le doresc. A fost un proces de câţiva ani, iar acum doi ani am ajuns să mă mut la ţară, să stau într-o rulotă vreo şase luni şi să recondiţionez o casă veche de 100 de ani”, a povestit Andra Pintican. 

„Când am văzut ce viaţă minunată am eu aici, m-am gândit cum aş putea eu să fac să dau şi altora din ceea ce trăiesc eu aici şi, având o curte extrem de generoasă, de 4.000 de metri pătraţi, mi-am dat seama că ar fi un spaţiu perfect unde să vină şi alţii să se regăsească, să se reechilibreze. Aşa a apărut Serenity, un camping experienţial – nu vii aici doar să dormi sau să faci un grătar, ci să te reconectezi cu tine. Lucrez cu oamenii care vin aici şi facem coaching, terapii sau planuri de carieră.“ Campingul se află la o oră distanţă de Slatina, Craiova, Horezu, Târgu Jiu sau Vâlcea.  Ea nu a plănuit dinainte să deschidă acest business, însă chemarea pentru natură a existat întotdeauna. Antreprenoarea îşi dorea să se mute lângă Bucureşti, dar bugetul nu i-a permis, aşa că în cele din urmă, din întâmplare, atunci când căuta un frigider pe un site de anunţuri, ea a găsit casa de lângă Vâlcea, unde se află astăzi Serenity.

Andra Pintican a consiliat, de-a lungul carierei sale, peste 5.000 de oameni, iar pe Linkedin, precizează ea, are o comunitate de 50.000 de oameni, în care promovează standardele sănătoase de muncă. Prin camping, acum, ea are ocazia să să se întâlnească cu ei offline şi să facă acelaşi lucru.

Serenity a pornit anul trecut cu o singură căsuţă, iar în urma unui feedback foarte bun, fondatoarea a decis să se extindă cu încă trei anul acesta.

„Campingul s-a deschis de câteva săptămâni şi deja are câteva retreat-uri la activ – aşa numesc eu weekend-urile în care oamenii vin şi lucrăm împreună. Pentru evenimentele de anul acesta, mai bine de jumătate dintre locuri sunt ocupate”.

Căsuţa deschisă anul trecut dispune de trei locuri de dormit şi o baie proprie, iar celelalte trei sunt de două persoane şi au, de asemenea, baie proprie. Campingul deţine şi o sală de self discovery, o clădire comună în care se pot ţine cursuri sau în care oamenii pot lua masa.

Până acum, investiţiile pentru a pune pe picioare campingul s-au ridicat la peste 40.000 de euro.

Preţul pentru patru zile de cazare, cu masă asigurată şi cu traininguri incluse este 2.500 de lei.

Andra Pintican lucrează la Serenity atât cu companii, cât şi cu antreprenori, angajaţi şi alte persoane fizice.

„Vreau să ne descotorosim de limbajul de lemn, să nu mai fim atât de rigizi, să îi ajut pe oameni să se întoarcă la nevoile lor.”

Capacitatea maximă a campingului este de 8-9 persoane într-un retreat, precizează ea. În restul timpului, când campingul este liber, căsuţele se închiriază şi pentru alte persoane, cum ar fi o gaşcă de prieteni, oameni care vor să testeze viaţa la ţară sau freelanceri care vin să lucreze.

Majoritatea oamenilor care vin la Serenity sunt din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara sau Oradea.

În perioada următoare, Andra Pintican spune că nu are planuri de extindere pentru Serenity, întrucât îşi doreşte să se bucure de activitatea campingului. „Ne dorim să avem un an mai liber, să ne bucurăm de ce face campingul. Ideea nu e doar de a face business, ci de a produce şi un impact în comunitate. Unul dintre lucrurile care mă interesează pe mine este să creez locuri de muncă pentru tinerii de aici. Vreau să deschid şi un centru comunitar de învăţare sau o şcoală de vară”, a mai adăugat ea.

Serenity este deschis şapte luni pe an, în perioada caldă.

Anul viitor, susţine antreprenoarea, campingul ar trebui să aducă o cifră de afaceri de 40.000 de euro doar din retreat-uri, iar din închieri simple, încă 10.000 de euro.

Chiar dacă stă la ţară, aceasta mai merge la evenimente şi conferinţe care au loc în Bucureşti, însă nu îşi doreşte să revină, cel puţin momentan, la traiul din Capitală.

În Bucureşti, era mereu ceva de făcut, îşi aminteşte ea, iar atunci când a ajuns aici a înţeles că „lucrurile cresc şi dacă nu te implici, că natura e frumoasă, iar tot ce trebuie să faci e să nu o strici”.

Mutarea la ţară a însemnat pentru Andra Pintican un lung proces de cunoaştere de sine, iar mai repede decât s-ar fi aşteptat, apusurile văzute din curtea sa au luat locul filmelor şi serialelor pe care obişnuia să le vadă pe Netflix.

Astăzi, prin Serenity, ea îşi doreşte să ajute oamenii sufocaţi de task-urile de la job şi de agitaţia urbană să regăsească şi să se concentreze doar pe ei înşişi chiar şi pentru câteva zile.

„Nu am cum să produc o schimbare în viaţa oamenilor, dar pot să produc conştientizarea, care este punctul zero de unde porneşte schimbarea”, a conchis Andra Pintican.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania