Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. De la antrenor la antreprenor: Raluca Bratan a făcut din stilul său de viaţă o sursă de inspiraţie pentru un centru de activităţi sportive în Cluj-Napoca. Al doilea studio va fi deschis în vară, după investiţii de 60.000 de euro

25.04.2023, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

BodyMoveFit Studio s-a axat pe activităţi care pot fi făcute de întreaga familie, tocmai pentru a simplifica introducerea rutinei de sport în viaţa oamenilor. Pentru că acest concept a câştigat deja mulţi adepţi, Raluca Bratan se gândeşte să-l francizeze, astfel că cel târziu anul viitor ar trebui să apară şi prima franciză.

Pasionată dintotdeauna de sport şi de un stil de viaţă sănătos, Raluca Bratan a transformat acest hobby de zi cu zi într-o idee de business la câţiva ani după mutarea ei din oraşul natal, Zalău, judeţul Sălaj, în Cluj-Napoca.

„În timpul facultăţii, am început să mă antrenez în Cluj-Napoca. La un moment dat, mi s-a propus o colaborare, pe care am acceptat-o, iar ulterior am hotărât să mă dezvolt mai mult şi să-mi deschid chiar eu o afacere. În 2017 am început businessul, care era iniţial un studio pentru antrenamente Xbody. Eram pe atunci la o mansardă, într-o cameră de 12 metri pătraţi“, a povestit Raluca Bratan, fondatoarea BodyMoveFit Studio, la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Deoarece clienţii solicitau antrenamente personalizate, Raluca a introdus şi această opţiune, iar mai departe a adăugat în ofertă şi pilates şi aerial yoga, pentru antrenamente în grup restrâns. Ulterior s-a mai alăturat un coleg kinetoterapeut, iar la final de 2018 tot businessul s-a mutat într-un spaţiu mai mare.

„Anul trecut am extins acest nou spaţiu cu 200 de metri pătraţi şi am introdus şi activităţile pentru copii - balet şi dans modern, am introdus şi yoga, iar acum suntem o echipă mare. Ne-am extins şi în online, mai ales că mare parte dintre clienţii noştri sunt din afara Clujului şi chiar a ţării. Ne concentrăm pe partea de recuperare postpartum şi de antrenamente prepartum.“

Investiţia iniţială a fost de 5.000 de euro, pentru aparatul de Xbody, iar bilanţul până acum este cuprins între 15.000 şi 20.000 de euro. Urmează o investiţie mai mare însă, pentru cel de-al doilea studio pe care Raluca îl are în plan. „Va fi puţin mai mare decât cel pe care îl avem deja şi va fi gata în iunie. Pentru acest al doilea spaţiu voi avea o asociată şi investiţia va fi spre 60.000 de euro.“

„Vrem să accesăm fonduri nerambursabile, iar dacă nu vom reuşi, vrem să apelăm la un credit bancar, cel puţin pentru o parte din sumă. Ne gândim la Banca Transilvania, mai ales că eu am mai luat un credit prin BT Mic.“

În prezent, BodyMoveFit Studio numără opt angajaţi pe lângă Raluca, iar pentru cel de-al doilea centru va fi nevoie de o a doua echipă, formată iniţial din cinci oameni. Ea îşi va împărţi zilele săptămânii între cele două centre.

„Avem 20-25 de clienţi pe zi pentru activităţi sportive şi între cinci şi zece oameni vin la masaj. Clienţii aleg în general abonamentele. Cel mai ieftin costă 200 de lei „ pentru opt şedinţe de pilates pe lună, iar cel mai scump este 1.200 de lei „ pentru 12 şedinţe de masaj de câte 90 de minute.“

BodyMoveFit Studio s-a axat pe activităţi care pot fi făcute de întreaga familie, tocmai pentru a simplifica introducerea rutinei de sport în viaţa oamenilor, după cum spune Raluca.

„De exemplu, în timp ce copilul este la balet, mama poate merge la o clasă de pilates sau de yoga, ca să eficientizeze timpul.“

Şi pentru că acest concept a câştigat deja mulţi adepţi, Raluca Bratan se gândeşte să-l francizeze, astfel că cel târziu anul viitor ar trebui să apară şi prima franciză.

„Pe termen lung vrem să intrăm şi pe zona de corporate, cu masaje şi antrenamente la birou.“

În 2022, BodyMoveFit Studio a generat o cifră de afaceri de 500.000 de lei, un progres faţă de anul anterior, când pandemia ţinuse centrul închis timp de mai multe luni.

Cel mai ieftin abonament costă 200 de lei - pentru opt şedinţe de pilates pe lună, iar cel mai scump este 1.200 de lei - pentru 12 şedinţe de masaj de câte 90 de minute.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania