Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Betty Varga-Piatek şi Nicoleta Ciocov au creat Timişoara la cutie, un proiect prin care aduc în case şi în şcoli machete ale clădirilor istorice. „Promovăm clădirile, istoria şi arhitectura oraşului într-un mod accesibil pentru copii“

16.01.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Prima cutie cuprinde Cartierul Cetate din Timişoara, respectiv planşele a cinci clădiri istorice din oraş – clădirea Operei, clădirea Palatului Salamon Brück, Primăria Veche, fosta casă La Leu şi Cinema Studio –, dar şi cărţi poştale cu aceste clădiri şi un puzzle cu harta cartierului. O astfel de cutie costă 145 de lei şi poate fi găsită la magazinele partenere din centrul oraşului.

Betty Varga-Piatek şi Nicoleta Ciocov au pornit proiectul Timişoara la cutie în urmă cu doi ani şi şi-au propus să aducă în casa fiecărui timişorean machete ale celor mai importante zone şi clădiri istorice din oraş. Astfel, cele două antreprenoare au gândit o cutie care să cuprindă elementele necesare pentru crearea acestor machete de către oameni, chiar la ei acasă. Omul de bază al proiectului este însă ilustratorul de carte pentru copii Dan Ungureanu, după cum spun cele două fondatoare.

„În pandemie, Betty a fost plecată în Polonia, la familia soţului ei, iar din cauza blocajelor din acea perioadă, a rămăs acolo mai mult decât şi-ar fi dorit. Fiind departe de casă şi vizitând mai multe muzee de miniatură pentru copii, şi-a dat seama că Timişoara nu are un astfel de proiect, prin care să-şi promoveze clădirile, istoria şi arhitectura pentru copii, aşa că m-a sunat şi ne-a propus această idee mie şi partenerului nostru, Dan Ungureanu, care este ilustrator de cărţi pentru copii şi graficianul materialelor noastre”, a povestit Nicoleta Ciocov.

Atunci când i-a venit această ideea, îşi aminteşte Betty Varga-Piatek, tocmai începuse al doilea val de pandemie. La acea vreme, ea se afla în oraşul Katowice din Polonia, care avea diverse expoziţii cu machete în miniatură destinate copiilor, iar imediat ce le-a văzut, a decis că este o bună ocazie să dezvolte ceva similar şi în Timişoara.

„Ne-am dorit să facem ceva accesibil, adică oricine să poată să îşi facă miniaturi pe care să le ţină în casă. Timişoara la cutie nu este doar o expoziţie, ci este o activitate pe care o pot face oamenii împreună cu familia acasă şi pot avea clădirea operei din Timişoara în sufragerie”.

Cele două antreprenoare începuseră, înainte de pandemie, Ludoteca Habarnam - Loc de joacă şi lectură, un proiect cu activităţi pentru copii, în care îşi doreau să îi atragă pe cei mici la diverse ateliere care puneau accent pe multiculturalitatea Timişoarei. Însă, pandemia le-a oprit din a dezvolta aceste planuri şi proiectul Timişoara la cutie s-a născut din dorinţa de a înfiinţa un atelier pe care lumea să-l poată face acasă.

Prima cutie a fost realizată în 50 de exemplare, în care au inclus Cartierul Cetate din Timişoara, respectiv planşele a cinci clădiri istorice din oraş – clădirea Operei, clădirea Palatului Salamon Brück, Primăria Veche, fosta casă La Leu şi Cinema Studio -, dar şi cărţi poştale cu aceste clădiri şi un puzzle cu harta cartierului.  „Iniţial, nu ştiam ce să credem, fiind un proiect care nu exista pe piaţa noastră. Am decis să facem 50 de cutii. Am lansat proiectul într-o zi de vineri, la ora 8.00, pe Facebook. În 24 de ore, am vândut toate cele 50 de cutii, iar în total, am vândut în jur de 1.000 de cutii”, a spus Nicoleta Ciocov.

Pe lângă cartierul Cetate, reprezentativ pentru centrul Timişoarei, cele două îşi propun să realizeze cutii cu machete pentru încă alte trei cartiere istorice.

Până în prezent, ele au reuşit să creeze cutii şi pentru cartierul Fabric, unde au fost incluse şi trei palate şi cărţile poştale aferente acestora.  Pe spatele cărţilor poştale din cutii, se află povestea clădirilor, spusă pe scurt, cu un limbaj nu foarte tehnic, suficient cât să fie stârnită curiozitatea copiilor de a căuta acea clădire în oraş. „Vrem să spunem măcar câte o bucăţică din povestea fiecărei clădiri şi zone din Timişoara”.

Timişoara la cutie este un produs destinat copiilor de la 8-9 ani în sus, întrucât unele clădiri sunt destul de dificil de realizat. Însă, pentru copiii de grădiniţă, ele au creat varianta mini Timişoara la cutie. Cutia cuprinde aceleaşi clădiri, dar pe formatul 2D şi are în plus obiecte de mobilier urban, tramvaie, felinare sau oameni, astfel încât cei mici să-şi poată recrea oraşul. Totodată, adaugă Nicoleta Ciocov, au mai creat şi un set de cărţi poştale de colorat, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, dar şi tatuaje temporare.

Cutia standard, cu care cele două au pornit, se vinde astăzi prin diverşi parteneri, care au magazine în centrul oraşului, la preţul de 145 de lei. Pentru aceasta, preciează ea, există şi varianta extinsă, ce include şapte clădiri în loc de cinci, iar preţul ei este de 200 de lei. Varianta mini a cutiei costă 55 de lei, Timişoara de colorat are preţul de 35 de lei, iar Timişoara la plic, în care se regăsesc planşele pentru o singură clădire, cartea poştală şi instrucţiunile de asamblare, costă 45 de lei.

Betty Varga-Piatek spune că au fost şi unele instituţii care au promovat produsul lor, astfel că ideea li s-a concretizat în diverse proiecte speciale de promovare a patrimoniului cultural pentru întreaga zonă de vest. „Anul trecut, am lucrat cu ADR Vest (n. r. - Agenţia pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest) şi am creat patru şcoli pentru zona de vest – Deva, Timişoara, Reşiţa şi Arad. Produsul era, practic, o planşă prin care elevii îşi puteau recrea şcoala în care învaţă. Pe lângă acestea, am realizat şi patru monumente istorice.”

Iniţiativa lor a avut cereri de replicare în alte oraşe. Unul dintre acestea care s-a concretizat a fost Sibiu la cutie, pentru care au fost realizate planşe pentru machetele a trei clădiri din Sibiu.

Anul trecut, proiectul a generat o cifră de afaceri de 160.000 de lei, un rezultat pe care cele două antreprenoare îl privesc cu optimism, la fel cum se uită şi către viitorul proiectului lor. În 2023, ele îşi propun să lanseze un board game Timişoara la cutie, să dezvolte încă un cartier din Timişoara şi o cutie cu planşele unei clădiri a Universităţii Politehnica din Timişoara.

 


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania