Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Bogdan Ilieş a lucrat mai bine de un deceniu pe vase de croazieră, iar anul trecut a investit 60.000 de euro într-o cofetărie „gluten free“ în Bacău, preluând franciza L’Amande - Desserts sans gluten

06.09.2022, 00:06

Cele mai cerute prăjituri din meniul cofetăriei L’Amande din Bacău sunt amandina şi eclerul. L’Amande este poziţionată chiar la intrarea în Parcul Central din Bacău şi dispune de o terasă şi de câteva mese la interior, având în total un număr de 20 de locuri pentru clienţi.

Bogdan Ilieş a revenit în România după aproximativ 12 ani de lucrat pe vase de croazieră şi a deschis, alături de un asociat, cofetăria L’Amande - Desserts sans gluten în Bacău. Acest brand a fost creat de antreprenoarea Daniela Alecse la Bucureşti, iar Bogdan Ilieş a adus prăjiturile şi produsele de patiserie fără gluten făcute după reţeta acesteia în Bacău, printr-o franciză.

„L’Amande este prima cofetărie cu produse 100% fără gluten din Molodva. Pe lângă aceste produse fără gluten avem şi o gamă largă de produse fără zahăr sau vegane, dar şi produse fără diferiţi alergeni - sărăţele, biscuiţi, gogoşi, pâine neagră, baghete, croissante, cornuleţe, fursecuri. Am lucrat pe vase de croazieră timp de 12 ani şi acolo am interacţionat prima dată cu produsele fără gluten şi am învăţat despre ele. M-am întros în ţară după această experienţă şi am pornit direct pe drumul antreprenoriatului, nu am fost angajat niciodată. Am deschis anul trecut în iunie împreună cu asociatul meu. Brandul l-am descoperit la începutul anului trecut.

Ne-am gândit, ne-am unit şi am discutat diverse idei în perioada pandemiei, iar apoi am aflat că doamna Daniela Alecse are o astfel de cofetărie cu acest tip de produse şi oferea şi posibilitatea de a franciza. Am decis să mergem mai departe împreună. Este primul nostru proiect antreprenorial”, a povestit Bogdan Ilieş. Deschiderea cofetăriei, susţine acesta, a presupus o investiţie de circa 60.000 de euro. L’Amande este poziţionată central, chiar la intrarea în Parcul Central din Bacău şi dispune de o terasă şi de câteva mese în interior, având în total un număr de 20 de locuri pentru clienţi. Alexandra Matei

Pentru realizarea prăjiturilor şi a produselor de patiserie, spune el, sunt folosite diferite tipuri de făină, cum ar fi făină de tapioca sau făină de orez, care sunt cumpărate de la furnizori din străinătate. Antreprenorul menţionează că aproape pentru fiecare produs se foloseşte un alt tip de făină. Cele mai cerute prăjituri din meniul cofetăriei L’Amande din Bacău sunt amandina şi eclerul. Toate produsele sunt realiate pe baza reţetelor propuse de Daniela Alecse, însă, precizează el, există şi libertate de mişcare în ceea ce priveşte gândirea de noi reţete sau reinterpretarea reţetelor de prăjituri clasice.

Bogan Ilieş spune că vara este perioada în care cei mai mulţi clienţi, deşi cumpără produse şi pentru acasă, rămân pe terasa cofetăriei pentru a servi prăjituri.

Cofetăria L’Amande lucrează, de asemenea, şi pe comandă, iar lunar face şi deplasări în oraşele mari din jurul Moldovei. „Încercăm ca o dată pe lună să ajungem şi în Iaşi, Suceava, Botoşani, Vaslui sau Roman”, a adăugat antreprenorul.

Totodată, mai spune acesta, cofetăria primeşte comenzi şi pentru evenimente private şi petreceri.

Într-o zi bună, spune el, cofetăria înregistrează circa 50 de bonuri, iar bonul mediu se ridică la aproximativ 50-55 de lei.

Clientela cofetăriei nu este formată doar din persoane care au intoleranţă la gluten, ci şi din acei oameni care vor doar să reducă glutenul din alimentaţie sau care pur şi simplu apreciază gustul prăjiturilor făcute în laboratorul L’Amande.

Într-o zi bună, cofetăria înregistrează circa 50 de bonuri, iar bonul mediu se ridică la aproximativ 50-55 de lei.

„Cred că avem 70% clienţi cu intoleranţă la gluten, iar restul de 30% sunt cei care vor să reducă glutenul şi care apreciază gustul prăjiturilor noastre.”

În luna august, menţionează Bogdan Ilieş, au călcat pragul cofetăriei şi foarte mulţi clienţi străini, din diverse zone ale Europei, care au venit în vizită la prietenii sau rudele lor din Bacău.

În prezent, cofetăria funcţionează cu patru angajaţi. În viitor, cei doi antreprenori care au preluat franciza de la Daniela Alecse se gândesc să se extindă cu o nouă locaţie, iar pentru acest pas targetează Iaşiul.

Produsele fără gluten nu erau foarte populare în Bacău, susţine Bogdan Ilieş, însă ele au început să se facă destul de cunoscute în rândul localnicilor, iar astăzi sunt foarte apreciate. Antreprenorul este de părere că este loc în fiecare oraş pentru astfel de businessuri.

În 2021, primul an de funcţionare al cofetăriei L’Amande din Bacău, cifra de afaceri s-a ridicat la aproximativ 500.000 de lei, mai spune acesta.

Antreprenoriatul este, pentru Bogdan Ilieş, un mod prin care poate face ceea ce îi place cu adevărat. Acesta spune că îşi doreşte să rămână în această zonă, să fie cât mai aproape de clienţi şi să ia feedback direct de la ei.

El sfătuieşte orice antreprenor să se înarmeze cu răbdare, să studieze bine piaţa înainte de a începe un business şi să încerce constant să facă din produsul său cel mai bun produs de pe piaţă.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania