Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Bogdan Tenciuc şi Anca Rădulescu s-au întors din străinătate la Bucureşti ca să deschidă o cafenea de specialitate. „Ne-am dorit un spaţiu care să ne ducă cu gândul la cartierul Marais din Paris“

18.09.2024, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Au investit peste 30.000 de euro la început, apoi au tot continuat. Şi în prezent, imediat ce reuşesc să strângă nişte bani, mai cumpără câte ceva pentru cafenea. Investiţia iniţială a fost deja recuperată.

Mai mulţi ani de şedere în Paris l-au inspirat pe Bogdan Tenciuc să revină în România, unde, alături de Anca Rădulescu, partenera lui, să deschidă o cafenea de specialitate în care atmosfera aminteşte de cea tipic pariziană. boteca13 este prima lor experienţă antreprenorială şi, deşi a venit cu multe provocări, se gândesc s-o replice şi în altă parte.

„Am deschis în 2021, în luna septembrie. Au fost nişte ani grei de atunci, cred că trebuie să fii puţin nebun când intri în antreprenoriat şi mai ales în HoReCa. Este o muncă asiduă, continuă. Eu ştiam teorie despre HoReCa, ştiam reţete, dar nu ştiam ce probleme pot apărea“, a povestit Bogdan Tenciuc la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

În 2016, s-a mutat la Londra, unde a muncit într-un bar, apoi s-a mutat din nou, de această dată la Paris, unde a lucrat într-un restaurant de lux în apropierea faimosului bulevard Champs-Élysées. La un moment dat, a luat decizia, împreună cu Anca Rădulescu, pe care o cunoscuse în acest periplu, să vină la Bucureşti şi să deschidă împreună boteca13, un local cu cafea de specialitate situat în zona Ateneului Român.

Au investit peste 30.000 de euro la început, apoi au tot continuat. Şi în prezent, imediat ce reuşesc să strângă nişte bani, mai cumpără câte ceva pentru cafenea. Investiţia iniţială a fost deja recuperată. „Ne-am dorit un spaţiu care să ne ducă cu gândul la cartierul Marais din Paris, un cartier verde, cu o armonie care ne-a plăcut şi asta am vrut să avem şi la Bucureşti. Suntem pe lângă Piaţa Revoluţiei, într-un spaţiu ascuns – poţi să treci şi să nu-l vezi, iar mie mi-a plăcut asta.“

La boteca13, meniul de cafea se completează armonios cu cel de băuturi alcoolice, pe care Bogdan este specializat.

Anca are experienţă de muncă în corporaţie, iar backgroundul lui Bogdan este în mixologie (arta de a amesteca băuturi) şi cocktail bar, fiind câştigător al Finlandia World Cup 2013 şi lucrând pentru Interbelic Bar între 2007 şi 2013.

„Găsim ingrediente de sezon pe care le folosim în tot ce facem. Avem acum în plan să facem o reţetă pe bază de smochine, dar va fi pentru o perioadă limitată. Avem câte trei reţete pe rulaj pe care le ţinem doar pentru câteva zile. Vrem să vindem o experienţă.“

Cafeaua este adusă din mai multe locuri – cei doi au lucrat cu prăjitorii din Berlin, acum colaborează cu una din Amsterdam şi mai au un parteneriat şi cu o prăjitorie de pe Calea Dorobanţilor din Bucureşti.

„Dacă e sezon cald, vindem multe băuturi cu gheaţă – vara aceasta am vândut mult un ice-tea cu piersici proaspete. Vara se consumă foarte multe băuturi fresh, răcoroase. Şi în materie de cafea vindem multe băuturi reci – cold brew, iced latte.“

Zilele au o dinamică diferită la boteca13, astfel că, în weekend, ajung câteva sute de oameni în cafenea, iar într-o zi din timpul săptămânii trec cam o sută şi ceva de clienţi. Vin oameni care stau în zonă, care lucrează în împrejurimi sau studenţi care merg la Biblioteca Centrală Universitară, situată chiar lângă cafenea.

„Oricine peste 18 ani şi până în 50 de ani poate ajunge la noi. Vorbim despre oameni care câştigă destul de bine încât să cumpere o cafea fără să-i doară prea tare. Un ice-tea la noi, de exemplu, costă 20 de lei“, spune Bogdan.

Acum, el şi Anca se gândesc la o a doua cafenea şi spun că, dacă vor găsi un spaţiu care să se plieze pe ceea ce îşi doresc, se vor extinde. Conceptul va fi însă diferit.

„Ne-am gândim să creăm, împreună cu câţiva prieteni, un fel de hub cu mai multe activităţi, unde să poţi face mai multe lucruri. Pentru asta însă ne trebuie un spaţiu mare, într-o zonă bună.“


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.