♦ Dexonline a pornit cu un singur calculator care susţinea întreaga activitate a platformei, iar în prezent are în spate două calculatoare şi o echipă de şapte oameni ♦ Dexonline.ro are circa 500.000 de utilizatori pe zi, iar într-o lună, în jur de 3-4 milioane.
Dexonline.ro este platforma pe care o folosesc deja de peste două decenii milioane de utilizatori în fiecare lună şi care oferă explicaţii, sinonime şi antonime pentru orice cuvânt din limba română. Dar cine se află în spatele dexonline.ro şi cum a pornit?
Cătălin Frâncu, cu background în informatică, a început acest proiect în vremea studenţiei, din dorinţa de a învăţa cum funcţionează internetul dinamic, iar în timp, dexonline.ro s-a transformat într-un dicţionar în adevăratul sens al cuvântului şi a devenit un proiect prin care el a reuşit să ajute, să educe şi să dea înapoi ceva comunităţii din care face parte.
„Am pornit în 2001, când eram încă student la facultate, în Boston. În vara aceea eram în California, unde fusesem stagiar la Google. Am pus bazele unui proiect prin care îmi doream să învăţ ce înseamnă internetul dinamic şi am ales ideea de dicţionar online. Acum, dexonline.ro are circa 500.000 de utilizatori pe zi, iar într-o lună, în jur de 3-4 milioane. (...) Eu am avut norocul de a face ceea ce îmi place. Am decis că ceea ce mă interesează, mai mult decât să înmulţesc o sumă de bani, este să dau din timpul meu şi prin acest proiect am simţit că ajut şi dau înapoi ceva oamenilor“, a povestit el.
Dexonline a pornit cu un singur calculator care susţinea întreaga activitate a platformei. În prezent, dicţionarul online are în spate două calculatoare şi o echipă de şapte oameni care îl administrează. În urmă cu câţiva ani, el a decis însă să se retragă din proiect, din zona operaţională şi a rămas doar acţionar.
„Eu mă văd ca pe un om care e foarte bun la a ţine în picioare un proiect. Fiind algoritmist prin formare, mi-a plăcut să scot toată eficienţa posibilă dintr-un calculator. M-am ocupat foarte mult în tot acest timp de eficienţă şi am crescut ca inginer prin acest proiect“.
Fondatorul dexonline.ro a continuat să se dezvolte profesional în toţi aceşti ani şi a lucrat inclusiv la Google. Pasiunea sa a fost întotdeauna informatica, iar cheia către succesul său a fost educaţia
De-a lungul anilor, Cătălin Frâncu a predat şi informatică la Liceul de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti, unde a învăţat şi el, iar din 2022 este instructor de informatică la un club numit Nerdvana, fondat de fratele său, unde pregăteşte elevi din toată ţara, atât de la şcoli de stat, cât şi de la cele private.
„Învăţătura este o formă de investiţie şi cred că lucrul acesta trebuie spus astăzi mai mult ca oricând. Românii se uită prea mult la oameni care au moştenit sau au ciupit un pic de ici, de colo şi consideră că averea nu se poate face pe căi cinstite şi plăcute. Se poate, prin educaţie.“
Pe platforma dexonline.ro, explică fondatorul, se viralizează anumite cuvinte pentru că cineva foarte faimos le-a spus, alteori pentru că apar la un examen. În plus, în funcţie de sezon, cele mai căutate cuvinte sunt cele specifice sezonului respectiv.
Cătălin Frâncu a locuit în America timp de zece ani, însă a ales să se întoarcă în România pentru că la vremea respectivă a considerat că aşa poate fi mai aproape de baza de utilizatori a dexonline. Însă, oriunde ar fi ales să trăiască, afirmă el, i-ar fi fost dor de cealaltă ţară.
Acum, el se concentrează pe activitatea didactică, la baza căreia stau, de asemenea, pasiunea pentru informatică şi dorinţa de a educa şi de a da ceva înapoi oamenilor.
„Simt că ceea ce fac eu este nu doar cantitativ, ci şi calitativ. Eu predau şi cu o latură inginerească. Simt că aş putea să las în urmă nişte lecţii care să vorbească despre cum scrii cod mai curat, fără bug-uri. Aş vrea să rămân în această zonă pentru că simt că pot da ceva înapoi comunităţii“.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
l Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
l În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează
1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE