Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Cinci antreprenori din Harghita au creat Develo Consult şi scriu anual până la 50 de proiecte de finanţare pentru antreprenori şi primării. „Mă aştept la o avalanşă de proiecte noi din 2022“

19.10.2021, 00:06 Autor: Alexandra Matei

„La început, depuneam 5-6 proiecte pe an. Erau bani puţini şi puţine cereri de finanţare depuse. Acum ajungem la 50 de proiecte pe an“.

Simó Csaba, un antreprenor din judeţul Harghita, a înfiinţat în urmă cu 18 ani Develo-Consult, împreună cu mai mulţi parte­neri, o companie de consultanţă care ajută micii antreprenori să acceseze fonduri europene şi care în tot acest timp a cres­cut organic şi a evoluat odată cu tehnologia. Develo Consult este deţinută în prezent de Simó Csaba, Haider Csaba, Fleisz Zoltán, Ilyés Ferenc şi Orbán Árpád.

Compania ajunge, în anii buni şi la 50 de proiecte depuse pe an.

„În 2000, au apărut nişte fonduri de preaderare. Eu lucram atunci la primărie, mai aveam colegi şi câteva cunoştinţe de la nişte fundaţii şi lucram împreună la pro­iecte. În 2002-2003, am văzut că vor fi fon­duri şi pentru societăţile comerciale. Atunci am luat decizia împreună să înfiinţăm o societate de consultanţă, care să îi ajute pe beneficiari să obţină fonduri europene. Am înfiinţat Develo-Consult, am început să lucrăm în consultanţă. Am avut un proiect de succes chiar la început, un abator din Târgu-Mureş care a obţinut finanţare. De la primul proiect şi până acum, lucrurile s-au schimbat foarte mult. În primii ani, erau bani puţini şi puţine cereri de finanţare depuse. Depuneam atunci 5-6 pro­iec­te pe an, iar acum ajungem la 50 de pro­iecte pe an. Din 2022 aştept o invazie mare de proiecte noi“, a spus Simó Csaba.

Develo-Consult are trei angajaţi pe lângă o parte dintre acţionari care sunt implicaţi activ în business.

Simo Csaba povesteşte că procedurile de obţinere a finanţării prin fonduri euro­pene de acum 10-15 ani, pe când firma se afla la început, erau mai complicate decât cele din prezent, iar echipa Develo-Consult învăţa şi parcurgea fiecare pas odată cu angajaţii finanţatorilor.

„Nevoia de digitalizare a apărut înainte de COVID-19, finanţatorii au dezvoltat site-urile unde depunem proiectele şi ne-am obişnuit cu acest mod de lucru. Tehnologia este cea mai importantă pentru noi“.

Clienţii sunt, în principal, societăţi comerciale sau primării care vor să facă investiţii, iar cei mai mulţi vin din judeţul Harghita. Un proiect important din ultimul an, după cum spune antreprenorul, a fost în zona de producţie. Mai exact, un atelier de fabricare a mobilei, care a obţinut o finanţare de 200.000 de euro, fonduri cu ajutorul cărora a achiziţionat utilajele noi.

Compania a mai scris proiecte în zona de infrastructură de drumuri forestiere şi agricole sau infrastructură de apă şi canalizare.

Simó Csaba consideră că proiectele care reuşesc sunt acelea în care clienţii ştiu ce vor, cunosc tehnologia şi posibilităţile financiare. Procesul de dezvoltare a unei companii antreprenoriale cu ajutorul fondurilor europene, explică acesta, este unul de durată. Pregătirea proiectului şi depunerea cererii de finanţare durează între 1-6 luni, în funcţie de complexitatea proiectului, apoi este nevoie alte 6-8 luni pentru evaluări, iar obţinerea finanţării durează minim un an.

Apoi, mai adaugă el, urmează perioada de implementare a proiectului, care poate să dureze chiar şi trei ani.

Pandemia nu a avut un impact negativ asupra businessului, după cum spune antreprenorul, singurele greutăţi fiind modul de lucru şi păstrarea unei comunicări eficiente cu finanţatorii şi clienţii.

Perioada 2020-2021 a fost o perioadă de tranziţie, însă din 2022 Simó Csaba se aşteaptă la un număr important de proiecte de finanţare. El susţine că se pregăteşte alături de echipa Develo-Consult pentru ceea ce urmează, iar un factor esenţial în acest sens este tehnologia. Un astfel de business are nevoie de o conexiune bună la internet în permanenţă, care să permită companiei să lucreze eficient. „La tehnologia de comunicaţie am ales Vodafone, pentru că au servicii rapide şi de calitate. E important ca internetul să fie funcţional 24 din 24 pentru că trebuie să depunem proiectele rapid, iar dacă nu avem servicii bune, am putea avea probleme. Cred că echipa este pregătită să facă faţă perioadelor aglomerate care urmează.“

Echipa Develo-Consult lucrează, de regulă, opt ore pe zi, însă atunci când există termene foarte scurte, ajunge să lucreze chiar şi 12-14 ore pe zi şi în weekend-uri.

Cu toate acestea, Simó Csaba spune că cel mai important pentru el este ca un proiect început să se fie şi finalizat, iar clientul să primească banii şi să se poată dezvolta.

Antreprenorii ar putea accesa fonduri europene şi fără ajutorul unei firme de consultanţă, însă ar fi mult mai greu şi ar face greşeli pe care o astfel de firmă le-ar putea evita, crede antreprenorul.

Totodată, el este de părere că fondurile europene ar ajuta un antreprenor mic să ajungă mai repede la dezvoltarea pe care şi-o doreşte. „Dacă prin surse proprii ar putea face asta în 5-6 ani, printr-un proiect de finanţare europeană ar putea reduce timpul la 2 ani“.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania