Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ciprian Andreoiu a renunţat la mediul corporate pentru a produce, într-o fabrică din judeţul Prahova, sucuri naturale din fructe şi legume sub brandul Rural – Sănătate de la ţară, prezent deja în 70 de locaţii HoReCa

21.05.2025, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Unitatea de producţie din Prahova are 120 mp şi o capacitate de producţie de 160.000 de sticle de 250 ml pe lună Acolo se produc cele nouă sortimente de sucuri naturale, iar vedetele portofoliului sunt sucul de mere, cătină şi ghimbir şi sucul de mere şi zmeură  Pe site-ul propriu, o sticlă de suc de 250 ml costă 13 lei.

Ciprian Andreoiu a dat jobul din mediul corporate pe producţie şi procesare. În 2022, el a pus bazele brandului Rural – Sănătate de la ţară, sub care produce astăzi într-o fabrică din judeţul Prahova sucuri naturale din fructe şi legume. De ce a decis să facă acest pas? Nevoia personală şi dorinţa de a consuma produse sănătoase l-au împins.

„Rural a pornit în 2022, în urma dorinţei mele de a pune pe masa consumatorilor un produs sănătos, 100% natural. Pe parcursul vieţii mele am avut ceva probleme de sănătate, un stil de viaţă haotic, cu multe ore lucrate. Am pornit Rural cât încă eram în mediul corporate şi am dus businessul şi jobul în paralel o perioadă. Producem sucuri naturale, fără zahăr, fără conservanţi, apă sau adititvi. Sunt produse presate la rece, pasteurizate scurt, astfel încât să eliminăm bacteriile şi patogenii nedoriţi“, a povestit antreprenorul.

Ciprian Andreoiu are background în producţie şi procesare şi a fost, de asemenea, şi COO timp de un an la RetuRo, compania care administrează Sistemul de Garanţie-Returnare din România.

El a pornit Rural cu fonduri din programul Antreprenoriat social la sat, un program care urmăreşte generarea unui efect pozitiv pe termen lung privind dezvoltarea durabilă, economică şi socială a regiunii în care se implementează.

Investiţiile au ajuns la circa 100.000 de euro, iar o mare parte din bani au mers către dezvoltarea fabricii şi dotarea cu echipamente.

Unitatea de producţie din Prahova are 120 mp şi o capacitate de producţie de 160.000 de sticle de 250 ml pe lună.

Acolo se produc cele nouă sortimente de sucuri naturale. Vedetele portofoliului sunt sucul de mere, cătină şi ghimbir şi sucul de mere şi zmeură. Până la finalul anului, portofoliul Rural va ajunge la zece tipuri de sucuri.

„Luăm materia primă din Prahova, Dâmboviţa şi Argeş şi încercăm să valorificăm producătorii locali. Nu avem încă plantaţiile proprii, dar ne dorim acest lucru în viitor. Vrem să închidem cercul, să avem o afacere from farm to fork“, a mai spus fondatorul.

Pe lângă sucuri, sub brandul Rural se produc şi pudre din fructe şi legume. Ele se folosesc pentru smoothie-uri, shake-uri sau iaurturi cu cereale.

„În momentul în care procesăm fructele pentru suc, ceea ce rămâne în urma presării se deshidratează, se usucă, se toacă fin şi se ambalează“, a detaliat antreprenorul.

Produsele Rural se vând direct, prin site-ul propriu, iar preţul este de 13 lei, plus garanţia de 50 de bani.

De asemenea, brandul este prezent şi în 70 de locaţii din HoReCa - băcănii, cafenele, cofetării, locuri de joacă – şi este în proces de listare pe platforme ca Sezamo şi Freshful, precum şi în discuţii cu câţiva mari retaileri.

„Ne concentrăm pe dezvoltarea zonei de retail şi extinderea în HoReCa. La final de 2025 vrem să ajungem la 200 de locaţii în care livrăm şi anul următor la 800.“

Echipa Rural numără în prezent cinci persoane, însă ea se va mări, după cum spune Ciprian Andreoiu, în momentul în care volumele vor creşte.

Anul trecut, businessul său a avut o cifră de afaceri de circa 10.000 de euro. Anul acesta, estimează el, Rural va ajunge la 70.000-80.000 de euro, iar în 2026 va merge către 300.000 de euro cifră de afaceri, fiind deja în extindere şi pe zona de B2B şi pe cea de B2C.

Planul lui Ciprian Andreoiu este ca în cinci ani Rural să aibă o fabrică nouă şi să fie prezent într-o mare parte din lanţurile de retail şi la toţi jucătorii importanţi din HoReCa.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.