Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Elena Alexe, jurist şi economist la bază, a deschis clinica multidisciplinară Purple Med din Bucureşti după investiţii de 375.000 de euro, iar în viitor are în plan extinderea cu încă trei clinici sub acelaşi nume

11.12.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Pacienţii care vin la clinică pot efectua analize de sânge, mici intervenţii chirurgicale, iar printre servicii se numără dermatologie, injectări cu acid hialuronic, chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, tratamente perfuzabile sau psihologie Preţurile pornesc de la circa 490 de lei şi pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei, în funcţie de complexitatea intervenţiei Cel mai căutat serviciu din cadrul clinicii este injectarea cu acid hialuronic.

Elena Alexe, de profesie jurist şi economist, a decis să pună bazele unei clinici multidisciplinare după ce a condus, în urmă cu câţiva ani, o clinică de estetică, unde a văzut care sunt nevoile reale ale unui pacient. Astfel, ea a dat naştere clinicii Purple Med, din dorinţa de a crea un loc în care pacientul vine pentru a se simţi bine atât pe interior, cât şi pe exterior. 

„Am fost manager al unei alte clinici de estetică medicală timp de şase ani, iar apoi m-am gândit să deschid eu propria clinică, o clinică multidisciplinară. M-am gândit că ar fi interesant ca pacientul să poată face, pe lângă intervenţiile chirurgicale, recoltări de analize, ecografii sau terapie. Mi-am dat seama, de când lucram în vechea clinică, că e nevoie de o clinică în care pacientul să găsească toate serviciile de care are nevoie. Purple Med a pornit în toamna anului 2022, însă activitatea a început în vara anului următor“, a povestit ea.

Investiţia totală pentru a deschide clinica, spune antreprenoarea, s-a ridicat la 375.000 de euro, bani care au venit atât din surse proprii, cât şi de la bancă.

Primul pas a fost identificarea unui spaţiu care să corespundă cerinţelor şi condiţiilor pentru o clinică. Purple Med se află în sectorul 1 şi se întinde pe o suprafaţă de 400 mp. La parter are o sală de mici intervenţii, un salon cu două paturi, un cabinet de recoltări, iar la etaj, patru cabinete medicale, o sală de tratamente şi o sală pentru cosmetică medicală. 

Pacienţii care vin la clinică pot efectua analize de sânge, mici intervenţii chirurgicale, iar printre servicii se numără dermatologie, injectări cu acid hialuronic, chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, tratamente perfuzabile sau psihologie.

Preţurile serviciilor oferite de clinică pornesc de la circa 490 de lei şi pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei, în funcţie de complexitatea intervenţiei. Cel mai căutat serviciu din cadrul clinicii, menţionează Elena Alexe, este injectarea cu acid hialuronic.

În medie, Purple Med are circa 20 de pacienţi pe săptămână. 

Echipa medicală este formată din opt persoane, medici şi cosmetologi, iar echipa non-medicală cuprinde, în mare parte, tineri. „Cred foarte mult în tineri şi îi încurajez. Am absolvenţi de psihologie, de drept, de actorie sau de conservator.“

Locaţia din sectorul 1 este în prezent singura pe care o are clinica, însă Elena Alexe are în plan, în următorii ani, extinderea cu încă o locaţie în Bucureşti şi încă două în ţară.

„Am luat în calcul extinderea în alte oraşe pentru 2025, în Constanţa şi Cluj. În 2026 îmi doresc să achiziţionăm un al doilea spaţiu în Bucureşti, unde să funcţioneze blocul operator. Acum avem o colaborare cu un spital privat pentru intervenţiile chirurgicale complexe“, a spus fondatoarea.

Purple Med va ajunge anul acesta, după cum spune antreprenoarea, la o cifră de afaceri de circa 200.000 de euro.

În perioada următoare, Elena Alexe are în plan investiţii în noi aparate. În plus, luna aceasta, ea a lansat o campanie pentru femeile care au suferit în urma cancerului mamar, prin care clinica va oferi anual între două şi patru intervenţii pentru acestea.

Deşi are în spate o experienţă vastă atât în domeniul juridic şi economic, cât şi în zona de management, întrucât a fost directorul unei firme germane şi al unei clinici în trecut, ea spune că experienţa de antreprenor nu este deloc uşoară.

Însă, antreprenoriatul vine şi cu multe satisfacţii. „Pentru mine e esenţial să cred în ceea ce fac şi locul acela de muncă să fie plăcut, să îmi fie drag să merg la serviciu. Toată viaţa am căutat asta.“

Planul Elenei Alexe pentru următorii cinci ani presupune includerea a încă două specializări la Purple Med – alergologie şi nutriţie -, un bloc operator propriu, extinderea echipei, deschiderea a minim trei locaţii şi găsirea unei companii care să se ocupe de turismul medical.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania