Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Elena Stanciu, cu background în domeniul confecţiilor, a pornit la începutul pandemiei proiectul Poartă-mă cu flori, un brand sub care produce haine din ţesătură naturală vopsite vegetal

12.05.2025, 00:05 Autor: Alexandra Matei

Vopsitul vegetal se numea pe vremuri boitul cu buruieni şi era o metodă naturală prin care se vopsea firul de lână cu ajutorul plantelor ♦ Preţurile hainelor pictate cu flori de Elena Stanciu pornesc de 30 de lei, spre exemplu, pentru o pereche de şosete, dar pot ajunge şi la 3.000 de lei, dacă vorbim de o rochie din mătase naturală.

Elena Stanciu a lucrat în domeniul confecţiilor, iar în pandemie a decis să facă primii paşi către antreprenoriat cu proiectul Poartă-mă cu flori. Ea şi-a dorit să readucă la viaţă un vechi meşteşug şi a început să picteze vegetal, cu flori, obiecte vestimentare pe care le-a adunat în portofoliu sub acest brand.

„Aşa cum pandemia ne-a dat tuturor un şoc, aşa mi-a dat şi mie. Aveam un atelier vestimentar în Craiova, unde locuiam la vremea respectivă - eu sunt din Neamţ, iar soţul, din Craiova. Coseam combinezoane pentru medici. Mi-a venit ideea de a vopsi vegetal articole vestimentare din ţesătură naturală. Prima achiziţie a fost un curs online, o investiţie de 50 de euro, iar între timp am mai urmat şi alte cursuri, am vopsit, revopsit şi asta fac şi în prezent”, a povestit antreprenoarea. Vopsitul vegetal se numea pe vremuri boitul cu buruieni. Bunicile şi străbunicile, spune fondatoarea, îşi vopseau firul de lână folosind plantele. Acum, această tehnică a devenit un trend pentru că este o modalitate sustenabilă de vopsit, iar sustenabilitatea este, în mod evident, una dintre tendinţele din ziua de azi.  După acea primă investiţie într-un curs de formare, Elena Stanciu a continuat să dezvolte micul său business şi a ajuns, până acum, la investiţii de circa 2.000 de euro.  

Portofoliul de produse cuprinde mai multe tipuri de articole vestimentare, de la şosete şi până la rochii şi tricouri. „Poţi vopsi vegetal orice articol vestimentar din ţesătură naturală. Am pornit cu partea de reciclare, cu o campanie în care îndemnam persoanele care au un tricou pătat să îl recicleze şi mă ofeream să îl vopsesc cu flori contra cost, dându-i o nouă viaţă. Apoi, am început să creez şi rochii”, a mai adăugat ea. Clienţii găsesc produsele Poartă-mă cu flori pe Instagram, Facebook şi în magazine de tip concept store din ţară, cum ar fi la Rafia, în Constanţa, iar de doi ani brandul colaborează şi cu diaspora, astfel că produsele ajung în sistem de consignaţie peste graniţe.

Preţurile hainelor pictate cu flori de Elena Stanciu pornesc de 30 de lei, spre exemplu, pentru o pereche de şosete, dar pot ajunge şi la 3.000 de lei, dacă vorbim de o rochie din mătase naturală.

În 2023, ultimul an pentru care antreprenoarea are date exacte, businessul său a generat o cifră de afaceri de peste 15.500 de lei. Anul trecut, menţionează ea, a fost mai bun însă, atât la nivel de încasări, cât şi în ceea ce priveşte notorietatea brandului. 

Să fii mic antreprenor în România, afirmă aceasta, e o provocare continuă, care vine însă la pachet şi cu satisfacţii precum feedback-ul din partea clienţilor şi networking-ul. În viitor, ea îşi doreşte să aibă un prim angajat şi să apeleze la surse externe de finanţare.

„Strategia mea pe viitor este să accesez diferite granturi şi programe pentru artizani, care să mă ajute să mă dezvolt pe partea aceasta de brand sustenabil care promovează un meşteşug”, a mai adăugat Elena Stanciu.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.