Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Florin Chiuţă, absolvent al Facultăţii de horticultură din Bucureşti, a transformat pasiunea pentru agricultură într-un business, Ferma Florin Pomicultorul, care generează 60.000 de euro încasări

03.12.2024, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ Vinde fructe proaspete, dar şi gemuri, siropuri, sucuri din fructe. Ferma se află în comuna Priboieni, judeţul Argeş şi se întinde pe trei hectare.

Florin Chiuţă, fondatorul Fermei Florin Pomicultorul, a transformat pasiunea pentru agricultură într-o afacere de familie,  ce va genera în acest an  încasări de 60.000 de euro. „Povestea fermei noastre începe în 2013. S-a născut din pasiunea pentru agricultură, cultivată de la părinţii mei. Am ales să vin la Facultatea de horticultură în Bucureşti din pasiune. După ce am terminat studiile m-am întors acasă, unde împreună cu familia am fondat ferma Florin Pomicultorul”, a spus el  la emisiunea Afaceri de la Zero. Ferma Florin Pomicultorul din comuna Priboeni, judeţul Argeş, este o fermă de familie, ce se întinde pe trei hectare. În prezent, el  produce căpşune, cireşe, vişine, prune, mere, pere, gutui, dar şi ceapă, cartofi, usturoi, sfeclă roşie şi fasole uscată. Doar pentru acest an estimează producţia la 60 de tone de fructe şi legume, în condiţiile în care a investit în instalaţii de irigare. Aproape 20% din producţie se procesează. „Pe partea de produse procesate am început cu sucul de mere  deoarece nu reuşeam să vindem întreaga cantitate. Am investit într-o instalaţie de procesat suc de mere, iar după aceea ne-am dezvoltat şi pe producţia de dulceţuri, de gemuri fără zahăr, siropuri şi câteva conserve”. Investiţia iniţială în această afacere a fost de 10.000 euro, ulterior a urmat o investiţie  într-un laborator performant, de 30.000 euro, bani împrumutaţi de la bancă şi din surse proprii. 

Vinde produsele direct către clienţi persoane fizice (livrare la domiciliu) dar şi către băcăniile din Topoloveni, Piteşti, Târgovişte, Bucureşti şi  a colaborat şi cu câteva hipermarket-uri pe partea de produse proaspete, de fructe.

„Oamenii sunt interesaţi din ce în ce mai mult de unde vine mărul pe care îl consumă, de unde vine un suc de pe care îl consumă”. Valoarea coşului mediu este de circa 200 lei, clienţii îşi fac provizii pentru două sau trei săptămâni.

Anul trecut ferma a generat încasări de 40.000 de euro  iar pentru acest an antreprenorul estimează 60.000 de euro.

În prezent ferma Florin Pomicultorul are trei angajaţii permanenţi dar în sezonul fructelor lucrează şi cu zilieri.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania