Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Isabela şi Răzvan Bobdan au intrat în industria saloanelor de beauty în Germania şi la întoarcerea acasă au deschis salonul Beauty Studio Artist la Sibiu, după o investiţie de 15.000 de euro

18.04.2022, 00:07 Autor: Alexandra Matei

Preţurile pornesc de la 30 de lei şi pot ajunge la peste 3.600 de lei, pentru pachete complete care cuprind mai multe şedinţe.

Soţii Isabela şi Răzvan Bobdan s-au întors din Germania, unde au acumulat know-how în industria saloanelor de înfrumuseţare şi au decis să pună pe picioare un business în România. Ei au deschis în vara anului trecut Beauty Studio Artist la Sibiu după o investiţie de 15.000 de euro.

„Pe 7 iunie 2021 am făcut firma, iar salonul a început să funcţioneze din luna august. Fondurile au fost proprii, pentru că am avut mare parte din aparatură şi scaune de la cele două saloane pe care le-am deschis în Germania. Investiţia pe care am făcut-o a fost strict pentru acest spaţiu şi s-a ridicat la 15.000 de euro. Povestea noastră în industria de beauty a început în Germania. De peste cinci ani urmăm cursuri acreditate şi de perfecţionare, care au însemnat o investiţie de peste 10.000 de euro. De mai bine de 16 ani studiem acest domeniu din pasiune, după care ne-am hotărât să facem totul profesional. În Germania am deschis primul salon, iar în România ne-am întors din cauza unor probleme personale şi am decis să rămânem aici pentru că am realizat că bani putem face oriunde şi ne-am dorit să fim alături de familie”, a povestit Isabela Bobdan, cofondatoarea salonului.

Ea este specializată pe partea de cosmetică, manichiură şi dermopigmentare, iar soţul său Răzvan pe partea de frizerie şi coafor. Salonul oferă servicii complete precum remodelare corporală, masaj terapeutic, anticelulitic sau de relaxare, epilare definitivă cu laser şi led sau clasică, tratamente cosmetice, tuns, frizerie, coafor, manichiură, micropigmentare fir cu fir. Dintre acestea, serviciile de masaj, frizerie sau epilare definitivă se adresează atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Cele mai cerute servicii sunt tunsul şi micropigmentarea. Partea de epilare definitivă şi de micropigmentare sunt considerate servicii premium şi necesită mai multe şedinţe pentru a se ajunge la rezultatul final, explică antreprenoarea. 

„La epilarea definitivă, în medie, rezultatele se văd după trei-patru şedinţe. Pentru micropigmentare, este necesară o primă şedinţă, care costă 800 de lei, după care se face retuşul, la maxim două luni distanţă, iar preţul acestuia este de 500 de lei.”

Cele mai ieftine servicii sunt tunsul pentru copii şi pensatul clasic, care costă 30 de lei şi, respectiv, 50 de lei, iar cea mai scumpă procedură este epilarea definitivă, întrucât preţul se ridică la 3.600 de lei pentru un pachet complet de zece şedinţe.

În medie, un client plăteşte circa 200-300 de lei atunci când vine la salon, iar într-o zi bună, la Beauty Studio Artist Sibiu vin circa zece clienţi.

Pandemia şi restricţiile impuse de autorităţi, spune Isabela Bobdan, s-au simţit puternic în activitatea businessului imediat după deschidere. Acum, însă, ea vede o revenire a oamenilor în saloane.

„Se simte foarte bine acum revenirea de după pandemie. Au revenit mai ales profesoarele care făceau ore online şi nu mai obişnuiau să vină la salon pentru manichiură.”

Din experienţa pe care a acumulat-o atunci când conducea celelalte două saloane, ea susţine că cea mai bună perioadă pentru un salon este cea de Paşte, întrucât vine primăvara şi oamenii vor o schimbare.

În prezent, Beauty Studio Artist funcţionează cu o echipă de şase persoane şi spaţiul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea se întinde pe 50 de metri pătraţi. Două dintre planurile pentru perioada următoare, menţionează antreprenoarea, sunt mărirea echipei şi extinderea salonului în spaţiul de la etajul clădirii în care se află, acolo unde sunt necesare renovări.

„Acolo am vrea să investim în partea de remodelare corporală, aparatură profesională pentru fermitate, celulită şi vergeturi. Am avea nevoie de circa 20.000 de euro pentru asta”, a detaliat ea.

Isabela Bobdan mai spune că, în România, este foarte greu, în comparaţie cu Germania, să găseşti personal care să se angajeze într-un salon de înfrumuseţare, deoarece se merge foarte mult pe partea de colaborare.

Profitul salonului a ajuns, până acum, la circa 4.000 de euro pe lună, iar targetul pentru perioada următoare pe care cei doi fondatori l-au setat este de 7.000 de euro pe lună. „Am vrea să ajungem, la finalul unui an întreg de funcţionare, la circa 60.000 de euro.”

Un alt plan de viitor pe care Isabela şi Răzvan Bobdan îl au în minte este deschiderea unei academii de beauty, în care să predea cursuri pentru cei care îşi doresc să profeseze în acest domeniu. Aceasta va fi funcţională, cel mai probabil, după cum spune antreprenoarea, într-un an de zile.

Deşi experienţa de antreprenor în România este mai complicată, în comparaţie cu cea din Germania – în special, din cauza unei birocraţii complexe -, cofondatoarea salonului spune că nu ar mai pleca din ţară pentru a face business în altă parte.

„Eu nu aş mai pleca din România. Este o ţară foarte frumoasă şi dacă noi toţi contribuim fiecare şi facem câte ceva pentru România, ea se va schimba în bine. Consider că deja s-a schimbat în mai bine faţă de acum zece ani, când noi am plecat în Germania”, a conchis aceasta.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania