Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Loredana Gavriliu vrea să ducă tablourile personalizate cu păpuşi din macrame AleArtizan în toată ţara, dar şi peste hotare. „Am peste 1.000 de tablouri realizate până acum, însă nu am făcut niciodată două la fel.“

13.09.2024, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Loredana Gavriliu a lucrat pentru prima dată cu macrame atunci când fetiţa ei a trebuit să meargă la un târg caritabil de Crăciun cu un ornament făcut manual. Treptat a făcut mai multe astfel de ornamente şi încurajată de familie a mers de la pasiune la o mică afacere care astăzi poartă numele de AleArtizan - Păpuşi din Macrame.

„Am mers la îndrumarea familiei la târgul de mărţişor de la noi din oraş, unde au fost foarte bine primite aceste ornamente şi ne-au încurajat să mergem mai departe şi de atunci, de un an şi jumătate, realizăm păpuşi din macrame”, a povestit Loredana în cadrul emisiunii ZF Afaceri de la Zero, un proiect susţinut de Banca Transilvania. Deşi lucrează singură păpuşile din macrame, bunicile familiei o ajută cu alte componente pentru tablourile care pot fi oferite cadou cu orice ocazie. De exemplu, tablourile realizate de Loredana ilustrează familii, turiste cu trolere şi pălării, miri şi mirese, învăţătoare, iar artista încearcă ca personajele din tablouri să semene cât mai mult cu cei care urmează să primească în dar un tablou cu păpuşi din macrame.

Ea povesteşte că pentru a dezvolta o astfel de afacere nu este nevoie de o sumă foarte mare de bani, însă dacă îţi doreşti să creşti e nevoie să mergi la târguri pentru a te promova. „Practic, târgurile sunt o rampă de lansare, dar este costisitor. Dacă vrei să rămâi la nivel local este OK, dar dacă vrei să duci mai departe proiectul aşa cum vrem noi să facem trebuie să participi la târguri. De exemplu, am mers la Târgul de Crăciun de la Braşov, care a durat o lună, iar taxa de participare a fost de 10.000 de lei.“

La această sumă se adună şi costul chiriei, a drumului, mâncare şi tot ce ţine de achiziţionarea materialelor”, a menţionat antreprenoarea.

Ea lucrează atât pe bază de comandă, dar are şi produse în stoc. În afară de târguri, Loredana mai primeşte comenzi şi prin intermediul reţelelor de socializare.

„La o singură păpuşică pe tablou lucrez cam 2 ore. În medie, într-o lună realizez cam 40-50 de tablouri”, a povestit Loredana.

În plus, ea a achiziţionat şi un vending machine care va fi amplasat începând cu 1 decembrie în mallul Coresi din Braşov astfel că îşi va comercializa tablourile şi prin intermediul acestor echipamente.

„Dacă vezi păpuşile real chiar aduc multe zâmbete, omul este şi atras să cumpere şi atunci ne-am gândit să achiziţionăm un astfel de aparat şi ne dorim să avem în toată ţara în viitorul apropiat. De asta spun că dacă vrei să mergi mai departe este costisitor, dar cred că se merită”, a punctat ea. De asemenea, antreprenoarea menţionează că a lucrat până acum peste 1.000 de tablouri însă nu a făcut niciodată două la fel.

De asemenea, se gândeşte să ducă peste hotare produsele mai ales că la târguri vin clienţi din America, Sri Lanka, Italia, dar a trimis şi comenzi în Grecia de exemplu.

„Acum deocamdată suntem aici în România şi ne dorim să acaparăm oarecum piaţa din România, după care mai vedem, de dorit să mergem în afara României ne dorim clar”. 

Antreprenoarea a achiziţionat şi un vending machine care va fi amplasat începând cu 1 decembrie în mallul Coresi din Braşov.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania