Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Marius Fodoran organizează tabere de schi pentru copii în staţiunea Straja şi reuşeşte să strângă 2.500 de copii în fiecare sezon de iarnă. „În prima tabară, am avut şapte copii, nu făceam profit, dar vedeam luminiţa de la capătul tunelului“

10.02.2025, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Pe lângă taberele de schi, Marius Fodoran organizează şi tabere în sezonul de vară, unde participă în jur de 3.000 de copii. Taberele de vară sunt organizate în colaborare cu diferite licee, şcoli sau organizaţii.

Marius Fodoran, un tânăr antreprenor din Straja, a pornit la drum un business prin care organizează tabere de schi pentru copii în staţiune. Businessul funcţionează sub numele de Tabere Straja şi în fiecare sezon de iarnă adună în jur de 2.500 de copii care vin în taberele de schi. Businessul a pornit în 2010, când Marius Fodoran avea 19 ani şi a organizat prima tabără de schi. „Am făcut schi de performanţă, am avut şi rezultate la campionatele naţionale. Am fost instructor în taberele de schi încă din adolescenţă, iar în primul an de facultate, din dorinţa de a face o afacere, am organizat prima tabără de schi”, povesteşte el. În prima tabără organizată de el, au participat şapte copii, iar numărul acestora a crescut la 13 în următoarea tabără. La început, businessul a mers greu, nu făcea profit, spune Marius Fodoran, însă nu şi-a pierdut speranţa. „Cumva vedeam luminiţa de la capătul tunelului şi îmi doream foarte tare să am succes cu taberele pe care le organizam.“

„Am început cu tabere de copii preşcolari fără părinţi, care sunt destul de complicate din punct de vedere emoţional, dar şi din perspectiva comunicării cu părinţii”, explică el.

Ulterior, antreprenorul a ales să organizeze tabere pentru copii, în care să fie prezenţi şi părinţii.

An de an, numărul copiilor a crescut şi a ajuns să numere chiar şi 2.500 de copii în taberele de schi, acestora li se adaugă şi copiii care vin la şcoala de schi şi snowboard, de care se ocupă tot Marius Fodoran.

Acest sezon a fost mai bun din punct de vedere al vremii, având în vedere că a nins încă de la începutul lunii decembrie, mai devreme faţă de alţi ani. Straja este una dintre cele mai mari staţiuni de schi din ţară, având o lungime totală de circa 26 de kilometri de pârtii de schi.

Pe lângă taberele de schi, Marius Fodoran organizează şi tabere în sezonul de vară, unde participă în jur de 3.000 de copii. Taberele de vară sunt organizate în colaborare cu diferite licee, şcoli sau organizaţii.

„Am ajuns să facem tabere vara foarte interesante, noi le numim tabere dual. Vin organizatorii de tabere care colaborează cu noi. De exemplu, am avut Colegiul Naţional de Muzică care a făcut o tabără de muzică la Straja, unde noi am venit cu jumătate din activităţi pe partea de aventură, cum ar fi drumeţii, tiroliană, parc de aventură şi altele care au implicat mişcarea. Ei au venit cu ateliere de lecţii la pian, la vioară, la chitară. A fost foarte interesantă această tabără de muzică şi aventură”, povesteşte el.

El organizează diferite tabere în periaoda verii, însă toate au şi componenta de mişcare fizice în natură, chiar dacă pot avea şi alte tipuri de activităţi precum diferite ateliere de artă, nutriţie, limbi străine, tehnologie, dansuri, karate şi altele.

Pe lângă taberele din Straja, Marius Fodoran organizează tabere şi în Munţii Parâng. Antreprenorul îşi doreşte să crească businessul şi numărul de tabere organizate.

„În Straja, avem loc să ne dezvoltăm aproape nelimitat, adică putem să avem şi 1.000 de copii săptămânal, am fi pregătiţi pentru acest lucru, avem personal bine organizat, bine format. Avem şi nutriţionişti cu care colaborăm pentru servirea mesei pentru că e foarte important ca într-o tabără, copiii să mănânce sănătos şi să nu existe probleme”, mai spune el.

Businessul atrage familii din Cluj, Timişoara, Vâlcea, Craiova, însă datorită promovării făcute de antreprenor, au început să vină familii şi din alte zone ale ţării, dar şi românii stabiliţi în afara ţării.

Preţurile pentru o tabară de iarnă pornesc de la 500 de lei de persoană pe zi, cu totul inclus, iar pentru taberele de vară, preţurile încep de la circa 1.280 lei de persoană pentru patru nopţi.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania