Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Marius Turcu şi Elena Radu au făcut din pasiunea lor un business şi au deschis o şcoală de dans în Iaşi, căreia i-au trecut pragul circa 8.000 de cursanţi în cei şapte ani de funcţionare

05.06.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Cursurile şcolii de dans sunt dedicate exclusiv adulţilor, iar cei mai mulţi dintre cursanţi sunt IT-işti, corporatişti sau medici Stilurile de dans predate de cei doi sunt salsa, bachata şi kizomba Preţul unui abonament lunar, care asigură cursanţilor opt şedinţe de dans, este de 150 de lei.

Marius Turcu, de profesie medic veterinar, şi Elena Radu, cu background în domeniul bancar, cunoscuţi şi ca Dansatorii Anonimi, au transformat pasiunea lor comună pentru dans într-un business.

Cei doi au început să danseze, să meargă la petreceri, evenimente şi festivaluri, iar apoi şi-au dorit să dea mai departe ceva din experienţa lor, aşa că au pus bazele unei şcoli de dans în Iaşi, unde, în cei şapte ani de activitate, au adunat circa 8.000 de cursanţi.

„Dansatorii Anonimi nu mai sunt anonimi. Am început acest proiect pentru că ne plăcea să dansăm. Pentru că ne doream să învăţăm şi la vremea aceea nu aveam de unde, am decis să investim mai mult timp şi să îi învăţăm şi pe alţii apoi. Aşa a crescut comunitatea aceasta a dansatorilor. În 2015, am pornit la drum şi şcoala de dans am deschis-o, oficial, în 2016. (...) Ne-a plăcut să dansăm şi am vrut să dăm mai departe ceea ce învăţam noi, iar businessul s-a creat pe parcurs. Nu este o afacere din care să câştigi extrem de mult. În schimb, îţi dă posibilitatea de a face ceea ce îţi place“, au povestit aceştia.

Investiţia iniţială, spune Marius Turcu, a constat doar în banii de chire pentru sala de dans în care au ţinut primele lecţii. Între timp, şcoala Dansatorilor Anonimi s-a mutat într-un spaţiu mai mare, cu două săli de dans.

Stilurile de dans predate de cei doi sunt salsa, bachata şi kizomba. Ocazional, menţionează Elena Radu, sunt organizate şi workshop-uri de stiluri de dans înrudite.

„În general, predăm stiluri de dans sociale. Cred că sunt singurele stiluri pe care le poţi învăţa şi apoi poţi merge la petreceri sau festivaluri, unde toată lumea dansează cu toată lumea. În dansul sportiv, spre exemplu, nu se întâmplă asta pentru că acesta presupune performanţă“, a detaliat Marius Turcu.

Preţul unui abonament lunar, care asigură cursanţilor opt şedinţe de dans, costă 150 de lei.

Cursurile de dans pe care le ţin cei doi sunt dedicate exclusiv adulţilor. Cei mai mulţi dintre cursanţi, mai spune acesta, sunt oameni care au activităţi sedentare la job, cum ar fi IT-işti, corporatişti sau chiar medici.

În general, aceştia vin la cursurile de dans pentru socializare şi pentru a face mişcare. Totuşi, precizează Elena Radu, pe unii dintre ei „îi prinde dansul“ şi decid să investească mai mult în pregătirea lor şi să participe, ulterior, şi la show-uri sau competiţii.

Cel mai tânăr cursant care a călcat pragul şcolii de dans a celor doi avea 16 ani, iar cel mai în vârstă, 60 de ani.

Cele mai mari provocări pentru un astfel de business, susţine Marius Turcu, sunt găsirea unei săli avantajoase din toate punctele de vedere, dar şi găsirea unor spaţii potrivite pentru diverse activităţi, cum ar fi festivaluri sau evenimente.

Atunci când au pus bazele afacerii lor, cei doi au plecat de la ideea că vor să ducă lecţiile de dans la nivel internaţional şi au reuşit să facă acest lucru prin prisma evenimentelor din afară la care au participat, dar şi prin tutorialele şi workshop-uri pe care realizează şi le postează pe platformele sociale.

În viitor, ei vor să dezvolte şi mai mult această direcţie a businessului.

„Lucrăm foarte mult la workshop-urile noastre, astfel încât să călătorim şi să participăm la evenimente. Pentru noi, pasiunea cea mai mare, pe lângă dans, este predatul. Vrem să investim foarte mult timp şi efort în dezvoltarea la nivel internaţional“, a mai spus Marius Turcu.

D.A. Dance Company Iaşi, firma care operează şcoala Dansatorilor Anonimi, a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 34.000 de lei, în creştere cu peste 300% faţă de 2021, potrivit datelor publice.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania