Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Mihai Şelariu, inginer de profesie, a pus bazele centrului de printare 3D Zala Medical din Cluj-Napoca după investiţii de circa 600.000 de euro şi vrea să se extindă în Oradea şi apoi pe pieţele externe

26.03.2025, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ Centrul de printare 3D din Cluj-Napoca creează implanturi ce înlocuiesc diferite oase, iar procesul este similar cu cel al unui croitor care face haine exact după măsurile clientului ♦ Activitatea centrului este răspândită la nivel naţional.

Mihai Şelariu, de profesie inginer, a pornit Zala Medical la Cluj-Napoca, un centru de printare 3D în care sunt create implanturi personalizate ce pot înlocui oase ale corpului uman sau al animalelor, iar ţinta sa este piaţa internaţională. Până atunci, însă, el are în plan deschiderea unui nou centru de producţie la Oradea.

„Contractul meu cu lumea medicală a apărut în 2011, destul de târziu în viaţa mea, în sensul în care eu, la bază, sunt inginer. Am tot navigat în zona asta şi pe rând s-au desprins mai multe proiecte de-a lungul timpului din acel prim pas care a fost reprezentat de un laborator de imagistică maxilofacială. În 2017 am fondat primul centru de printare 3D, cu focus către zona de chirurgie stomatologică, iar în 2020 am făcut primii paşi către Zala Medical, un centru de printare 3D, focusat pe implanturi personalizate“, a povestit antreprenorul.

În 2020, explică el, au început primele cercetări pentru centrul de printare 3D din Cluj-Napoca, însă activitatea Zala Medical a pornit în 2023.

Astăzi, centrul funcţionează cu o echipă de trei persoane. Mihai Şelariu se ocupă, în acest moment, de partea de consultanţă tehnico-medicală, care presupune analizarea cazurilor şi găsirea de soluţii pentru pacienţii care au nevoie de implanturi.

Centrul de printare 3D din Cluj-Napoca creează, practic, implanturi ce înlocuiesc diferite oase. Procesul este similar cu cel al unui croitor care face haine exact după măsurile clientului.

Investiţia de până acum s-a ridicat la circa 600.000 de euro, menţionează el, iar peste jumătate din bani au venit din fonduri publice. 

„Acum avem depuse două proiecte care vizează zona de cercetare şi extinderea echipei. Vom ajunge la 12 persoane implicate în proiect, iar dacă totul merge bine, probabil vom ajunge la investiţii totale de 4 mil. euro, urmând ca apoi să căutăm sprijin din partea unor investitori străini pentru că vrem să intrăm şi pe alte pieţe“, a mai adăugat Mihai Şelariu.

Activitatea centrului este răspândită la nivel naţional. Zala Medical lucrează atât cu spitale de stat, cât şi cu spitale private. Cel mai important este ca acestea să aibă la dispoziţie unităţi de terapie intensivă şi anestezie generală.

 

 

osturile unui implant ajung la câteva mii de lei, în funcţie de complexitatea lui şi elementele suplimentare. Antreprenorul spune că îşi doreşte să păstreze preţul implanturilor 3D într-o zonă cât mai accesibilă şi să ducă serviciile Zala Medical în zona de asigurări, astfel încât ele să poată fi decontate.

Printre planurile din perioada următoare, mai adaugă el, se numără şi consolidarea echipelor de cercetare şi de producţie, precum şi o nouă rundă de investiţii pe care o pregăteşte de acum pentru următorii 2-3 ani.

Pentru Mihai Şelariu, cea mai mare provocare este legată de partea umană, prin faptul că este martor al unor situaţii medicale incredibil de grele. La nivel antreprenorial, cel mai greu, spune el, este să navigheze între resursa umană, finanţare, cercetare, totul într-un context al unui proiect pe care îl simte uneori prea nou pentru piaţa din România.

Totuşi, dincolo de toate provocările pe care le întâlneşte în drumul său, el este convins că e făcut pentru antreprenoriat.

„Nu cred că aş putea face vreodată altceva. Când vezi că lucrurile încep să se întâmple şi că ceva ce apărea acum câţiva ani doar pe scena academică acum începe să prindă viaţă şi să se întâmple în laboratoare, e fascinant. Nu aş putea descrie în cuvinte sentimentul.“

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania