Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Oana şi Ion Puican, soţ şi soţie, s-au cunoscut datorită pasiunii lor comune pentru psihologie şi au deschis în urmă cu cinci ani cabinetul de psihoterapie Psiholog Puican din Bucureşti

24.06.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

În general, o şedinţă de terapie durează o oră, iar preţul porneşte de la 250 de lei şi poate urca până la 350 de lei, în funcţie de nevoia pe care o are clientul  Clienţii vin, de regulă, o dată pe săptămână, iar în medie, cei doi psihologi au, fiecare în parte, între cinci şi opt şedinţe într-o zi.

Pe Oana şi Ion Puican, soţ şi soţie, i-a adus împreună pasiunea pentru psihologie, meserie pe care astăzi o practică în propriul lor cabinet. Ei au decis să dezvolte împreună un proiect antreprenorial şi au pus bazele cabinetului de psihoterapie Psiholog Puican din Bucureşti în urmă cu cinci ani.

„Cred că la un an de zile după ce ne-am cunoscut, eram pe balconul nostru şi am decis să facem împreună ceva. Amândoi eram deja în anii de formare, dar nu ne-am gândit să începem un proiect împreună. Am început acum mai bine de cinci ani proiectul Psiholog Puican şi am trecut de la spaţii închiriate şi de la a lucra într-o clinică la cabinetul propriu, iar de la un prim client, am ajuns să avem clienţi recurenţi“, au povestit cei doi.

Ion Puican a ajuns să urmeze Facultatea de psihologie după anumite experienţe de viaţă şi după ce a activat şi în diverse alte domenii, mai exact, în televiziune şi artă. Nici pentru soţia lui Psihologia nu a fost prima alegere, întrucât a urmat această facultate ceva mai târziu, după ce iniţial alesese alt domeniu de studiu.

În prezent, fondatorii cabinetului Psiholog Puican sunt certificaţi în terapia integrativă şi cognitiv comportamentală. Însă, punctează Oana Puican, abordările lor nu se limitează doar aici pentru că fiinţa umană este complexă şi are nevoie de abordări multiple, în funcţie de personalitatea fiecărui om.

Clienţii cabinetului de psihologie, mai adaugă ea, sunt de toate vârstele şi vin din domenii diverse.

„Avem o paletă largă de clienţi, atât adulţi, cât şi copii. Avem de la adolescenţi până la doamne de peste 60 de ani“, a completat Ion Puican. În general, o şedinţă de terapie durează o oră, iar preţul porneşte de la 250 de lei şi poate urca până la 350 de lei, în funcţie de nevoia pe care o are clientul. Clienţii vin, de regulă, o dată pe săptămână, iar în medie, cei doi psihologi au, fiecare în parte, între cinci şi opt şedinţe într-o zi.

Cele mai comune motive pentru care clienţii lor au decis să vină la terapie sunt legate de stresul de zi cu zi şi de relaţionarea cu persoanele din jurul lor.

„Relaţionarea este una dintre cele mai comune probleme. (...) Suntem fiinţe ghidate de relaţii şi emoţii. Problemele care apar vin din sfera emoţiilor. Stresul şi anxietatea zilei cotidiene reprezintă una dintre marile probleme ale omului modern“, au explicat antreprenorii.

În continuare, cei doi îşi propun să dezvolte proiectul lor cu un podcast în care să vorbească despre mersul la psiholog şi despre diverse alte subiecte din sfera emoţională, dar şi cu workshop-uri şi cursuri. În plus, ei se gândesc să mărească şi echipa cabinetului cu alţi psihologi, în prezent fiind singuri în acest proiect.

Pentru Oana şi Ion Puican, experienţa de antreprenor este una plină de provocări, dar şi de satisfacţii, din care însă învaţă zi de zi.

„Antreprenoriatul nu este pentru oricine. Presupune mai multă muncă, responsabilitate şi implicare decât un job unde eşti angajat“, a concluzionat Oana Puican.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania