Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Paul Iacob şi Răzvan Ciobotaru produc siropuri pentru baruri, restaurante şi cafenele într-o fabrică din Focşani, sub brandul Supreme Drops, şi vor să ajungă cu produsele lor peste graniţă, în Europa

22.05.2025, 00:06 Autor: Alexandra Matei

În prezent, în portofoliu sunt 13 arome de siropuri, iar alte şase sunt în lucru şi vor fi lansate în perioada următoare Până la final de an, vor fi adăugate în portofoliu şi toppingurile şi siropurile fără zahăr, iar anul următor, gama de piureuri O sticlă de sirop de 1 l costă 45 de lei.

Doi antreprenori, Paul Iacob şi Răzvan Ciobotaru, şi-au unit forţele şi au făcut astfel posibilă naşterea unui nou brand, Supreme Drops, sub care sunt produse într-o fabrică din Focşani, judeţul Vrancea, siropuri pentru baruri, cafenele şi restaurante.

„Nu puteam invita pe cineva la o cafea pentru că nu îmi plăcea, nu suportam gustul. Într-o zi, am mers la localul de la colţ pentru a-mi lua un ceai. Însă am greşit comanda, am luat-o pe a altcuiva - era o cafea cu sirop de cocos. Găsind revelaţia aceea, am continuat să beau doar cafea cu sirop de cocos. Acum patru ani, m-am simţit prima dată antreprenor, când am deschis două locaţii coffee to go şi m-am lovit de fel şi fel de probleme. Una dintre ele a fost partea de siropuri, unde am simţit un gap mare pe piaţa din România. De aici a pornit ideea Supreme Drops, de la a umple acest gol cu un produs românesc“, a povestit Paul Iacob.

Practic, el a venit cu ideea produsului, iar mai departe, după investiţii de circa 50.000 de euro, această idee a prins viaţă datorită lui Răzvan Ciobotaru, care are experienţă pe partea de producţie.

El este managerul fabricii în care se produc siropurile Supreme Drops, o fabrică de 8.000 de metri pătraţi, pe uşa căreia pot ieşi zilnic circa 6.500 de sticle de sirop, capacitate de producţie care va creşte până la finalul anului, la peste 10.000 de unităţi.


Siropurile sunt produse din zaharuri provenite din cereale – grâu şi porumb -, dar şi din zahăr, plus arome. Ele se folosesc pentru a îndulci cafeaua, băuturile reci sau calde, cocktailurile, dar şi la deserturi.


„Am reuşit să dăm viaţă ideii lui Paul în fabrica noastră. Aceste produse au fost un challenge pentru noi“.

Compania Cirast-Dulcofruct, pe care o manageriez, are o exeprienţă de 15 ani în industria alimentară. Îmi doresc să vorbim în cinci ani despre Supreme Drops în Europa“, a adăugat Răzvan Ciobotaru.

Scopul brandului Supreme Drops, explică Paul Iacob, este să ajungă să acopere tot ce înseamnă dulce într-o cafenea sau restaurant, cu produse precum siropuri, toppinguri, piureuri, miere şi zahăr.

În prezent, în portofoliu sunt 13 arome de siropuri, iar alte şase sunt în lucru şi vor fi lansate în perioada următoare, după cum spune el. Până la final de an, vor fi adăugate în portofoliu şi toppingurile şi siropurile fără zahăr, iar anul următor, gama de piureuri.

Siropurile sunt produse din zaharuri provenite din cereale – grâu şi porumb -, dar şi din zahăr, plus arome. Ele se folosesc pentru a îndulci cafeaua, băuturile reci sau calde, cocktailurile, dar şi la deserturi.

Produsele Supreme Drops sunt destinate, în principal, jucătorilor din HoReCa – restaurante, cafenele, baruri -, însă brandul lucrează şi cu clienţii finali. O sticlă de sirop de 1l ajunge la clientul final la preţul de 45 de lei.

Brandul a intrat pe piaţă anul trecut în luna august, iar cifra de afaceri înregistrată până acum, afirmă Paul Iacob, a ajuns la 10.000 de euro, rezultat care va fi însă dublat cu siguranţă anul acesta, conform estimărilor sale.

„Dezvoltarea vizează produsele sugar-free, zona de piureuri şi toppinguri, pe care o vom ataca până la final de 2026. În plus, ne dorim să scalăm businessul şi să ne găsim parteneri în toate zonele ţării şi în curând să mergem şi către Europa“, a mai spus Răzvan Ciobotaru.

Paul Iacob


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.