♦ Common House se află astăzi pe bulevardul Dacia din Bucureşti, într-o clădire construită în anul 1934 care este monument istoric ♦ Astăzi, la Common House sunt organizate târguri, workshopuri, petreceri sau lansări de produs ale companiilor.
Romina Banu, care la bază este fotograf, a creat un spaţiu în care au loc târguri şi evenimente dedicate micilor antreprenori, pornind de la o nevoie personală, aceea de a simţi că aparţine unei comunităţi. Aşa a luat naştere Common House, locul în care micii antreprenori cu businessuri creative şi nu numai se întâlnesc şi se simt liberi să vorbească despre provocările prin care trec.
„Fiind fotograf la bază, mi-am dat seama că aş vrea să am un spaţiu unde să am un studio foto şi unde din când în când să fac şi evenimente şi să vină şi alţi oameni să facă evenimente. Cred că am avut gândul acesta mulţi ani. Nu am făcut nimic cu el şi cred că a început să crească dorinţa asta mai ales după pandemie, când am simţit că oamenii vor să aparţină la o comunitate, la un grup, la un interes şi că cel puţin oamenii ca mine, din grupul meu de prieteni, de cunoştinţe nu mai erau aşa de încântaţi şi de entuziasmaţi de evenimente mari, cu sute de oameni“, a povestit antreprenoarea.
Common House se află astăzi pe bulevardul Dacia din Bucureşti, într-o clădire construită în anul 1934 care este monument istoric. Primul eveniment pe care l-a găzduit a fost cel de deschidere, care a constat într-o expoziţie, urmată de un cocktail party.
Acesta a avut loc în mai 2023 şi a avut circa 300 de participanţi. Astăzi, la Common House sunt organizate târguri, workshopuri, petreceri sau lansări de produs ale companiilor.
„Avem târguri lunare cu haine SH şi cu branduri locale mici. Mai sunt evenimente pentru antreprenorii mici şi evenimente mai mici de tip comunitate, precum şi alte târguri mai mici. Spaţiul este închiriat şi de alte persoane sau companii pentru workshopuri, petreceri, lansări de produs“, a mai adăugat Romina Banu.
Ea şi-a dorit ca prin proiectul său să poată crea o comunitate a antreprenorilor mici, care au nevoie să se cunoască, să simtă că nu sunt singuri şi că provocările pe care le resimt în business sunt comune.
„Simt că e o comunitate strânsă, bazată foarte mult pe sinceritate, o comunitate de oameni care înţeleg ce înseamnă Common House, ce se întâmplă acolo. Ei sunt oamenii care rămân, care vin constant şi care oferă şi susţinere.“
Provocările pe care le au astăzi micii antreprenori, spune ea, sunt pe de-o parte emoţionale şi legate de ce se întâmplă din punct de vedere economic. Partea de fiscalitate este şi ea o provocare şi apoi mai sunt problemele legate de singurătate, de cât de greu e să le faci pe toate atunci când începi un business. Totodată, o problemă foarte comună pe care o împărtăşesc foarte mulţi antreprenori la început de drum, mai adaugă fondatoarea Common House, este social media, dar şi ideea de a avea angajaţi şi colaboratori. Încasările în businessul Rominei Banu vin din evenimentele proprii, unde expozantul plăteşte o taxă şi din subînchirieri ale spaţiului. Cele mai aglomerate perioade din punctul de vedere al evenimentelor, spune ea, au fost decembrie 2024 şi luna februarie a acestui an.
„În 2024, am ajuns la încasări între 40.000-50.000 de euro. În primii trei ani mi-am propus să reinvestesc şi să pun deoparte bani pentru punctul în care vreau să ajung. Planul pentru Common House este să devină o casă întreagă, care să permită şi evenimente în aer liber şi să fie şi un loc în care să poţi bea o cafea“, a mai adăugat ea.
În următorii trei ani, Romina Banu îşi doreşte să dezvolte o echipă la Common House şi să extindă spaţiul astfel încât să fie o casă cu curte. În 2025, să fii antreprenor este înfricoşător, afirmă ea, dar este, în acelaşi timp, un moment foarte bun pentru businessurile creative, întrucât apar idei de afaceri şi job-uri care acum zece ani nu ar fi existat.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE