Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. După experienţa unei disponibilizări, Alina Stan a pornit Coach The Corporate, un business de coaching pentru corporaţii. „Vreau să ajung o voce care vorbeşte despre a fi bine la locul de muncă“

14.10.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Investiţia ei în acest business s-a ridicat la circa 10.000 de euro, bani care au mers în principal către formarea sa ca specialist în acest domeniu.

Alina Stan a lucrat în departamentele de marketing ale unor corporaţii, ultima companie fiind din sectorul IT. După ce a fost disponibilizată în 2023, a descoperit coachingul, moment în care a decis să facă un business care să se concentreze pe starea de bine la locul de muncă.

„Am făcut parte din primul val de disponibilizări în domeniul IT şi având mai mult timp liber, am cochetat cu ideea de a avea propriul business. Tot ce îmi doream atunci este să creez un business care să facă bine oamenilor care au trecut printr-o experienţă similară ca a mea. Am deschis firma prin Stup şi mi-am şi conturat conceptul businessului”, povesteşte Alina Stan. Deşi nu ştia ce formă va lua businessul, din discuţiile avute cu diverşi oameni în Stup, şi-a dat seama că domeniul coachingului i s-ar potrivi cel mai bine. Ulterior, a aflat de un program finanţat de Uniunea Europeană, pe care l-a urmat şi în urma căruia i s-a conturat şi mai bine această idee de coaching. Ulterior, a început cursurile la şcoala de coaching şi a obţinut certificările necesare pentru a profesa. Experienţa ei din postura de angajat în marketing a ajutat-o în businessul său.

„Experienţa mea în marketing nu am lăsat-o deoparte, se întâmplă să lucrez cu antreprenori şi atunci se întâmplă un mix de servicii, de coaching, mentorat sau consultanţă în marketing, care sunt utile pentru orice antreprenor sau business. 

Businessul şi-a conturat direcţia şi, astăzi, Alina Stan merge în companii pentru a ajuta oamenii să găsească echilibrul la locul de muncă. „Lucrez cu persoane angajate, clienţi individuali, am ateliere de setare de obiective. Au fost foarte bine primite serviciile pe care le ofer şi pe partea de coaching de echipă. Când sunt abordată de o persoană care are nevoie de serviciile mele, există un prim interviu ca să vedem exact care sunt nevoile reale şi de acolo plecăm şi formăm un program de coaching pe care vom lucra”, explică ea.

Deschidere pentru serviciile de coaching există, dar în piaţă este şi o reticenţă cu privire la acest domeniu din cauza celor care oferă astfel de servicii fără să aibă o formare în această direcţie.

„Formarea este un lucru esenţial în crearea unui specialist. Nu există o formare de azi pe mâine”, precizează ea.

Investiţia ei în acest business s-a ridicat la circa 10.000 de euro, bani care au mers în principal către formarea sa ca specialist în acest domeniu.

Alina Stan lucrează atât cu angajaţi, cât şi cu diferiţi manageri care au nevoie de o gestionare mai bună a echipelor şi a oamenilor. Multe dintre companiile cu care a lucrat până în prezent vin din sectorul IT.

Pe viitor, Alina Stan îşi doreşte ca acest business să devină un brand care să fie asociat cu starea de bine la locul de muncă.

„A fi bine la locul de muncă înseamnă pentru companii ca angajaţii să fie bine la locul de muncă, să vină cu ceva în plus. Vreau să devină o voce cunoscută şi de încredere pentru serviciile de coaching pentru angajaţii în corporaţii, să fie o voce care vorbeşte despre a fi bine la locul de muncă şi despre un echilibru”, mai spune ea.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania