♦ Veniturile din această activitate ajung la circa 20.000 de euro anual, însă ar putea creşte dacă ar exista un număr mai mare de evenimente la care ar merge.
Cristian Chivu a transformat o pasiune născută în timpul copilăriei într-un business şi a ajuns ca activitatea sa principală să fie fotografia. A descoperit fotografia pe la 13 ani, când a primit un aparat foto cadou din partea părinţilor şi s-a îndrăgostit de ceea ce poate face un astfel de aparat.
„Aveam un verişor care se pricepea la developarea filmelor, pe acea vreme se lucra pe film, şi aşa au început lucrurile. După doi-trei ani, aveam un mic studio acasă organizat în baia apartamentului unde făceam propriile fotografii. Aşa a început totul”, povesteşte Cristian Chivu. După câţiva ani de la acel moment, el s-a angajat în cadrul unul studio, unde a cunoscut un fotograf specializat în evenimente, care i-a propus să fie fotograf în cadrul unor evenimente. Firma şi-a deschis-o în 2007, iar atunci se ocupa atât de fotografiile de evenimente, dar colabora şi cu diferite reviste.
„Mergeam către aceste reviste şi pe la diferite agenţii, aşa am devenit uşor-uşor fotograf cu experienţă, lucru care mi-a permis ca în 2007 să îndrăznesc să îmi fac propria firmă”, spune el. De atunci şi până în prezent, piaţa s-a schimbat foarte mult. Pe lângă echipamentele care au devenit mult mai complexe şi performante, au apărut mai mulţi fotografi în piaţă, mulţi fiind amatori.
La cinci ani, spune Cristian Chivu, fotografii sunt nevoiţi să investească în noi echipamente.
„La fiecare cinci ani se impune să faci o schimbare a aparatelor foto. Obiectivele pot fi schimbate mai rar, dar aparatele foto pot face diferenţa. Un aparat foto actual vine cu o rapiditate mai mare, cu o rezoluţie mai mare, cu capabilitatea de a face fotografii mai bune în condiţii neprielnice, cum ar fi o lumină foarte slabă”, explică el.
El s-a specializat pe zona de fotografie de evenimente, în special pe segmentul de corporate şi mai puţin pe evenimentele private. A încercat în trecut să lucreze în paralel şi într-un studio, dar este greu de îmbinat cele două ramuri, spune el.
„Dacă eu programez o şedinţă foto într-o zi, iar cu o zi înainte primesc o solicitare din partea unei agenţii pentru un eveniment, pe care nu o pot refuza pentru că avem o colaborare de multă vreme, ce voi face? Acestea sunt confruntările”, adaugă el.
Veniturile din această activitate ajung la circa 20.000 de euro anual, însă ar putea creşte dacă ar exista un număr mai mare de evenimente la care ar merge.
Cu toate că a mai încercat în trecut, Cristian Chivu îşi doreşte pe viitor să îşi deschidă propriul studio, iar pentru un astfel de pas va trebui să angajeze pe cineva care să îl ajute în business.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE