Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Stup Edition. Sorin şi Alexandra Ipate au adus din călătoriile lor mirosuri specifice fiecărui loc şi au creat peste 500 de tipuri de lumânări parfumate şi 64 de arome diferite sub brandul Trufash, toate adunate în magazinul propriu din Râşnov

12.02.2025, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ „Magazinul e un spaţiu de 120 de mp, în care vizitatorii pot experimenta şi simţi cele 64 de arome pe care le avem în acest moment. Planul nostru este să ajungem la 100 de arome“ ♦ Preţurile produselor Trufash variază în funcţie de dimensiune şi uleiurile folosite şi sunt cuprinse între 39 de lei şi 291 de lei.

Sorin şi Alexandra Ipate au deschis la finalul anului trecut un magazin în Râşnov, judeţul Braşov, pe rafturile căruia stau astăzi peste 500 de lumânări parfumate. În total, ei au creat, inspiraţi din călătoriile lor prin lume, 64 de arome sub brandul Trufash. 

„Ideea a apărut în octombrie 2022, odată cu o vizită la Iaşi, la un eveniment, unde ne-am întâlnit cu o producătoare de lumânări de la care noi cumpăram înainte de a începe acest proiect. Dintr-o joacă, am început să creăm lumânări pentru prieteni şi familie, iar feedbackul primit ne-a dat curaj. Fiecare locaţie în care am fost, fiecare călătorie are un miros anume şi mereu ne-am dorit să luăm cu noi acel miros. (...) Nu e doar despre lumânări. Nouă ne place să spunem că oferim experienţe olfactive. Avem produse care poartă numele unor destinaţii în care am fost deja sau în care ne dorim să ajungem“, au povestit cei doi. Investiţia în proiect, menţionează Sorin Ipate, a trecut de 50.000 de euro, iar finanţarea a fost doar din surse proprii.

Trufash a pornit cu zece arome şi o investiţie de circa 1.000 de euro, îşi amintesc cei doi, iar cea mai consistentă parte a investiţiei a fost pentru deschiderea magazinului din Râşnov, unde a fost nevoie de 30.000 de euro.

„Avem şi un atelier de producţie în Râşnov. Magazinul e un spaţiu de 120 de mp, în care vizitatorii pot experimenta şi simţi cele 64 de arome pe care le avem în acest moment. Planul nostru este să ajungem la 100 de arome“, a adăugat Sorin Ipate.

Proiectul lor este încă la început şi până acum a trecut prin trei etape de dezvoltare. Anul 2023 a fost anul în care cei doi au definit produsele. Următoarea etapă a fost cea a investiţiilor, care a avut loc în anul 2024, an în care au optimizat procese, au deschis magazinul şi au înregistrat brandul. Anul 2025 este anul în care vor face marketing, promovare şi vor începe să vândă cu adevărat.

În tot acest proces, ei au găsit un sprijin important în Stup, hub-ul pe care Banca Transilvania l-a creat pentru a fi alături de micii antreprenori. Ei au venit în Stup pentru că îşi doreau să obţină o finanţare de la BT Mic, care însă nu s-a concretizat, dar au găsit aici alte sfaturi şi soluţii care le-au fost de folos.

Din fiecare călătorie, Alexandra Ipate vine cu un bagaj olfactiv şi începe să testeze şi să combine aromele. La o lumânare, exemplifică ea, e nevoie de circa două-trei teste pentru a ajunge la varianta finală.

Preţurile produselor Trufash variază în funcţie de dimensiune şi uleiurile folosite şi sunt cuprinse între 39 de lei şi 291 de lei.

„Produsele noastre ajung şi în pensiuni, spa-uri sau saloane de înfrumuseţare. Avem colaborări în zona de B2B în judeţul Braşov şi în împrejurimi şi oferim posibilitatea de refill“, au mai adăugat cei doi antreprenori.

Anul trecut, proiectul lor a generat o cifră de afaceri de 6.000 de euro, iar anul acesta, estimează Sorin Ipate, Trufash va ajunge la afaceri de 40.000 de euro, urmând ca în 2026 să atingă pragul de 100.000 de euro.

Cei doi fondatori îşi doresc să ducă brandul pornit la Râşnov şi peste graniţe. Visul Alexandrei este de a avea un magazin fizic într-o ţară din Europa. „Prima pe listă ar fi Londra şi apoi Franţa“, a adăugat ea.

În viitor, Sorin şi Alexandra Ipate îşi doresc să extindă gama de produse cu odorizante, difuzoare şi odorizante auto, pas pe care îl vor face anul acesta. Tot în 2025 ei vor organiza şi ateliere de creare de lumânări. Anul viitor îşi propun să meargă pe zona de săpunuri şi loţiuni de corp, să îşi asigure o prezenţă mai mare la nivel naţional şi să îşi crească comunitatea.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

 Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

 În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania