Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Valentina Condruz a deschis în plină pandemie centrul de yoga Elephant Yogi după o investiţie de 10.000 euro. „Cel mai important aspect şi beneficiu în practica yoga este faptul că ne îngrijim de sănătatea mintală, ne oferă linişte, ne susţine să avem echilibru emoţional.“

22.03.2021, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

Valentina Condruz, profesor acreditat de yoga, a decis în 2020 să deschidă propriul business în domeniul în care activează, investind 10.000 de euro din economii şi împrumuturi pentru a pune bazele Elephant Yogi, un studio de yoga din centrul Bucureştiului.

„Elephant Yogi este un centru de yoga recent deschis, chiar în timpul pandemiei. Deschiderea studioului are la bază intenţia de a promova practica yoga şi de a oferi posibilitatea cât mai multor persoane să înţeleagă această practică şi să se bucure de beneficiile ei, să o integreze în viaţa de zi cu zi. În zilele noastre se vorbeşte despre mindfulness, despre beneficiile meditaţiei şi ale practicii yoga, însă consider că este nevoie de înţelegere şi îndrumare pentru a putea practica“, a povestit Valentina Condruz.

Deşi în 2020, an marcat de criza sanitară de COVID-19, multe centre de yoga şi-au închis porţile, iar profesorii au trecut la cursurile online, antreprenoarea a ales să investească pentru a acoperi nişa de oameni care au dorit să practice în continuare yoga într-un spaţiu fizic.

Clasele nu depăşesc 14 persoane, pentru a respecta regulile stabilite de autorităţi, iar oamenii sunt responsabili, precizează antreprenoarea. Clasele, în proporţie de 90% se desfăşoară fizic, însă fondatoarea Elephant Yogi a menţinut şi partea online pentru a răspunde cererii din partea clienţilor care nu vor să vină fizic în centru. Un abonament la Elephant Yogi costă între 225 lei şi 555 lei.

„Am continuat să investim pentru a face studioul cât mai cunoscut pentru ca oamenii să poată să vină şi să practice yoga alături de noi. Studioul se află în apropiere de Piaţa Unirii. Contează locul pentru că ne-am dorit să oferim un centru în care să poţi să practici yoga şi să îţi găseşti liniştea în mijlocul agitaţiei din Bucureşti“, a mai spus Valentina Condruz.

În cadrul Elephant Yogi lucrează trei profesori coordonatori, iar clienţii vin în mare parte prin recomandare. Fondatoarea businessului spune însă că investeşte şi în marketing pentru a aduce oamenii la studio.

„Cel mai important aspect şi beneficiu în practica yoga este faptul că ne îngrijim de sănătatea mintală, ne oferă linişte, ne susţine să avem echilibru emoţional. Dincolo de nevoile fizice, avem şi nevoi emoţionale şi cred că yoga aduce mai multă linişte, pace şi mai multă încredere în noi“, a mai spus Valentina Condruz.

Lucrul de acasă, un aspect la care mulţi angajaţi au fost nevoiţi să se adapteze în 2020, creează probleme fizice, de la dureri de spate, la sedentarism, ne mişcăm mai puţin. Practica yoga ajută inclusiv în aceste probleme. Georgiana Mihalache

„Avem o clasă dedicată problemelor care ţin de durerile de spate. Beneficiile se văd încă de la prima clasă, posturile şi mişcările pe care le facem au efecte imediate şi nu e nevoie de experienţă să practici“, a mai spus antreprenoarea.

Cererea pentru cursuri în 2020 a fluctuat, în funcţie de evoluţia pandemiei, astfel că oamenii au fost influenţaţi în decizia lor de a se mai întâlni sau nu cu alte persoane. Deşi fondatoarea Elephant Yogi vede o mai mare deschidere a oamenilor care vin la centru, ea spune că există în continuare precauţie şi responsabilitate în rândul clienţilor.

„Anul 2020 a fost unul foarte productiv. Drumul pe care l-am ales seamănă cu practica yoga, este o călătorie, ai nevoie de încredere şi dedicare şi acest lucru m-a motivat să merg mai departe. Mă bucură să văd că oamenii continuă să practice, e o comunitate de oameni care vin periodic, în practica yoga este important să fii perseverent, trebuie să investeşti timp în fiecare zi“, a mai spus Valentina Condruz.

Ea spune că planul de business va rămâne axat pe studioul din prezent, însă este atentă şi la posibile oportunităţi de dezvoltare.

„Am avut emoţii pentru că este prima experienţă de acest gen, m-am axat pe lucrurile care trebuie făcute imediat şi pur si simplu a curs, a mers totul bine. Contează 100% pasiunea. Domeniul şi businessul pe care îl alegi trebuie să fie ceva ce îţi place“, a încheiat Valentina Condruz.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania