Afaceri de la zero

Altceva mai bun decat profit nu au gasit la groapa de gunoi

06.05.2005, 18:43 Autor: Dana Ciriperu
Recuperarea si reciclarea deseurilor, indiferent de natura acestora, reprezinta peste tot in lume o activitate deosebit de importanta pentru economia mondiala, mai ales in contextul diminuarii tot mai accentuate a resurselor naturale de materii prime. In ultimii ani, activitatea firmelor de reciclare prezente pe piata interna a cunoscut cresteri spectaculoase, in conditiile in care, atat cererea combinatelor siderurgice, pe partea de deseuri feroase, cat si volumul mai mare de comenzi la export, au dinamizat o piata aflata oricum intr-un proces de corelare cu normele europene.

Statisticile oficiale arata ca pana acum, Romania sta cel mai bine la capitolul colectarii deseurilor feroase si neferoase, care se recicleaza in proportie de 100%.

Ca urmare a transpunerii directivelor europene, care prevad atingerea unor obiective pana in 2012, in legislatia romaneasca, se inregistreaza cresteri importante si la celelalte grupe de deseuri: hartie, cartoane, mase plastice, sticla, textile. Astfel, prin societatile autorizate de Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei, anul trecut s-au colectat 3.357.350 de tone de deseuri feroase, cu aproape 100.000 de tone mai mult decat in 2003, in timp ce pe partea de deseuri feroase s-au colectat cu 6.000 de tone mai putin.



Triplarea afacerilor intr-un an

Protectia mediului este unul dintre cele mai importante aspecte ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, iar alinierea legislatiei noastre la cea europeana in domeniul reciclarii materielelor reprezinta un obiectiv strategic.

In acest context, companiile prezente pe piata interna au ales calea investitiilor in aparatura de ultima generatie, precum si extinderea la nivel regional, prin infiintarea unor noi centre de colectare a deseurilor.

Afacerile companiei Romrecycling din Bucuresti, subsidiara a grupului multinational Trafigura, s-au triplat in ultimul an.

Astfel, de la o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro in 2003, conducerea companiei a raportat anul trecut afaceri de peste 60 de milioane de euro, trend ce va continua si in acest an, mai ales prin prisma unui plan investitional de peste 7 milioane de euro.

"Schimbarea managementului si deschiderea unui nou centru de colectare, la Sibiu, au dus la dinamizarea activitatii firmei, care a incheiat anul 2004 cu o cifra de afeceri de peste 60 de milioane de euro, de trei ori mai mare decat cea realizata in 2003", a declarat Florin Marin, directorul general al societatii. El estimeaza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 80 de milioane de euro, cu peste 30% mai mare decat cea inregistrata la sfarsitul anului trecut.



De la mici ateliere pana la multinationale

La Iasi, societatea Colect Metal se dedica exclusiv recuperarii si reciclarii deseurilor feroase.

"Afacerile cu fier vechi", dupa cum spune administratorul Petru Buzincu, au fost afectate in ultimii ani de fluctuatiile de pret ale fierului. "Cresterile, dar si scaderile bruste ale pretului la fier ne afecteaza contractele in derulare. Cel mai semnificativ exemplu in acest sens s-a inregistrat in ultimele doua saptamani, cand am pierdut in jur de 30 de dolari/ tona", explica Petru Buzincu.

El mai spune ca toate contractele incheiate in dolari se platesc la cursul zilei in care se realizeaza tranzactia si ca deprecierea dolarului a adus si ea pierderi in activitatea societatii.

Firma s-a infiintat in 1999 la Iasi si are in prezent doua puncte de colectare in judet. Adiministratorul afacerii spune ca cei mai importanti concurenti sunt atat micile ateliere din municipiu, cat mai ales filialele companiilor multinationale care s-au stabilit in ultimii ani la Bucuresti.

"In cazul lor, investitiile in echipamente moderne de reciclare sunt mult mai importante, iar din acest punct de vedere noi nu putem rivaliza cu ei. La nivel national, alaturi de multinationale, cei mai importanti jucatori sunt "Remat-urile" prezente in fiecare judet, care au mostenit o serie de contracte importante de pe vremea in care erau societati de stat", este de parere Petru Buzincu.

Planul de investitii in valoare de aproximativ 7 milioane de euro stabilit de catre Romrecycling pentru intervalul 2004-2005 a inceput anul trecut prin achizitionarea unui aparat special pentru prelucrarea deseurilor feroase (singurul shredder din Romania) si prin deschiderea primei locatii din afara Bucurestiului, la Sibiu.

"Anul acesta vom deschide mai multe locatii in Romania, un astfel de centru insemnand o investitie initiala de 1,5 milioane de euro", a mai spus Florin Marin. El estimeaza ca firma pe care o conduce are o o cota de piata de aproximativ 25%.

Societatea Romrecycling desfasoara activitati de colectare a materialelor refolosibile (deseuri neferoase, feroase, deseuri din inox si din acumulatori uzati, deseuri de hartie si din materiale plastice), de prelucrare a acestora prin sortare, debitare si balotare, precum si activitati de dezmembrare in societati comerciale si de comercializare a tuturor categoriilor de materiale refolosibile.

Compania a achizitionat anul trecut peste 250.000 de tone de deseuri feroase, 50.000 de tone neferoase si 15.000 de tone de deseuri de hartie, plastic si carton.

"Anul trecut vanzarile pe piata interna au reprezentat aproximativ 60% din cifra de afaceri a companiei, in timp ce vanzarile pe pietele externe s-au realizat prin intermediul caselor de comert care activeaza in cadrul grupului", a mai spus Marin. Cei mai importanti clienti interni ai Romrecycling sunt Sidex Galati, Siderurgica Hunedoara, Combinatul Siderurgic Resita, dar si combinatele din Targoviste, Campia Turzii si Calarasi.



170 de dolari tona de fier vechi

Firma condusa de Petru Buzincu colecteaza fierul vechi de la diverse persoane fizice, iar la vanzare clientii sunt exclusiv persoane juridice.

Principalii clienti ai Colect Metal din Iasi sunt combinatele Otelul Rosu, cele de la Targoviste, Resita, dar si cateva firme din Constanta care cumpara fierul de la ele in vederea realizarii unor activitati de export. Pe langa contractele derulate in tara, Colect Metal mai livreaza in medie 1.000-1.500 de tone de fier lunar catre uzina metalurgica de la Rabnita din Transnistria.

Anul trecut, cantitatea medie lunara colectata de catre firma ieseana a fost de 2000-2.500 de tone, realizand o cifra de afaceri de aproximativ 6 milioane de dolari.

"La un pret mediu de 200 de dolari pe tona de fier vechi, am vandut anul trecut in jur de 30.000 de tone", spune Petru Buzincu. In prezent, el vinde fierul vechi cu 170 de dolari pe tona (130 euro), dar cu toate acestea, a reusit sa aloce venituri pentru achizitionarea unor masini noi necesare colectarii deseurilor si a cumparat un teren de 5.000 de metri pe care intentioneaza sa-si extinda afacerea.



Remat-urile, cautarea pietei pierdute

Anul trecut, Remat Maramures a investit peste 50.000 de euro in reabilitarea halelor si in retehnologizarea liniilor de productie aferente prelucrarii deseurilor din carton hartie, precum si din mase plastice.

"Toate aceste investitii au fost realizate pentru ca societatea are planuri de diversificare a activitatilor, insa in domenii care nu au legatura cu recuperarea si reciclarea deseurilor", spune Florin Nechita, director general al firmei.

El subliniaza ca si cresterea cifrei de afaceri de peste 45%, inregistrata anul trecut, s-a datorat in special infiintarii de noi activitati in cadrul societatii. "Am incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de aproape trei milioane de euro, iar pentru acest an asteptam o crestere de aproximativ 8%", mai spune directorul firmei maramuresene.

Cu doua centre de colectare in judet, Remat Maramures acopera aproximativ 25% din piata judetului, dupa cum declara directorul firmei.

Anul trecut, societatea din Maramures a colectat aproximativ 14.000 de tone de deseuri. Competitia se desfasoara tot la nivel regional, cei mai importanti concurenti ai firmei fiind societatile similare din Salaj si Satu-Mare, precum si firma Reconfmet.



Plasticul va fi marele pot

Daca in ceea ce priveste colectarea si reciclarea deseurilor feroase si neferoase Romania sta relativ bine, pe segmentul reciclarii PET-urilor situatia este mult mai grava.

Potrivit specialistilior din domeniu, detinatori ai unor companii de reciclare, anul trecut din cantitatea totala de deseuri din PET, rezultata in urma consumului,

s-a reciclat un volum de doar 5%-6%, fata de 100% la feroase si neferoase. Reciclatorii spun ca lucreaza inca in pierdere, in conditiile in care costul total de colectare si procesare pentru o tona de PET se ridica la aproximativ 700 de dolari, in timp ce pretul de vanzare este de 650 de dolari/tona.

Conform datelor Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor, anul trecut s-au colectat si reciclat 30.070 de tone de deseuri din mase plastice (categorie care include si PET-urile), fata de 12.836 de tone in 2003, respectiv 7.171 de tone, in 2002. Chiar daca evolutia la nivel de reciclare este evidenta (crestere de peste 4 ori in numai doi ani), raportarea la consumul total al populatiei (80.000 de tone lunar) ridica numeroase semne de intrebare referitoare la capacitatea de colectare din acest domeniu si la importanta colectarii selective.



Taiwanezi si japonezi, gata sa recicleze

La Buzau, un grup de investitori din Taiwan si Japonia din industria maselor plastice incearca, prin intermediul centrelor de productie din municipiu, sa diminueze rolul pe care China il joaca in prezent pe piata mondiala.

Cea mai recenta investitie a acestora pe piata locala se va realiza prin intermediul companiei GreenFiber International, infiintata in toamna anului trecut. Compania, detinuta de un grup de zece investitori din Japonia si Taiwan, a anuntat o investitie de peste 6 milioane de dolari (aproximativ 4,6 milioane de euro) in constructia unui centru de productie dedicat firelor poliesterice din PET reciclat.

Fabrica va avea o suprafata de productie de 3.000 de metri patrati si va deveni operationala in luna octombrie a acestui an, capacitatea maxima de productie, de 1.500 de tone lunar, urmand a fi atinsa la sase luni de la inceperea activitatii.

"Aceasta este doar prima etapa a unui proiect investitional mai amplu. Daca raspunsurile vor fi pozitive si daca se rezolva si problema colectarii deseurilor din plastic, tinand cont de potentialul imens al pietei romanesti, actionarii isi vor dubla investitia in cel mai scurt timp", a declarat Clement Hung, reprezentant in Romania al unui grup de 40 de investitori din Taiwan prezenti in industria de mase plastice.

Hung a mai anuntat si alte doua directii de interes ale oamenilor de afaceri din tara sa: o linie de reciclare pentru electrocasnice, investitie estimata la peste 5 milioane de euro, si una de transformare a polistirenului expandat in dispozitive pentru izolare termica, proiect estimat la 2,5 milioane de euro.



Drumul PET-ului catre industria auto

Investitia din cadrul GreenFiber International vine din necesitatea de a sustine activitatea companiei GreenTech (infiintata in 2002 tot la Buzau, cu actionariat 100% taiwanez) axata exclusiv pe reciclarea plasticului.

"Am inteles ca societatea nu poate supravietui doar din reciclare, si pentru a deveni competitiva am incercat sa atragem un nou capital la Buzau", a mai spus Hung. El a precizat ca scopul grupului de investitori din Asia este de a lista la bursa, in 2008, actiunile ambelor societati.

Noua fabrica va prelua pulberea de plastic rezultata in urma reciclarii PET-urilor de catre GreenTech si o va transforma in fibre sintetice folosite in special la fabricarea mochetelor pentru industria auto. In prezent, intreaga productie a GreenTech este livrata la export, peste 80% in statele asiatice. "In Romania nu exista infrastructura necesara in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor din plastic", este de parere Cristinel Dobrota, director general al GreenTech.

Firma pe care o conduce a colectat si reciclat anul trecut in medie 2.000 de tone de PET-uri lunar, in conditiile in care oficialii sustin ca fabrica a lucrat la o capacitate de maximum 25% pana la inceputul lunii septembrie cand, printr-o hotarare de guvern, s-a acordat sprijin financiar pentru colectori, fapt ce a determinat o crestere a productivitatii in firma buzoiana.

dana.ciriperu@zf.ro



Feroasele atrag cei mai multi investitori in reciclare

In Romania exista in prezent 525 de societati comerciale autorizate sa desfasoare activitati de valorificare a deseurilor industriale reciclabile. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2000 s-a stabilit numarul total al firmelor din Romania autorizate de catre Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei si Comertului sa recupereze si sa valorifice deseuri metalice feroase, neferoase, deseuri de hartie si carton, de sticla, de mase plastice si de cauciuc, precum si deseuri textile. Dintre acestea, cele mai multe (225) activeaza in domeniul reciclarii deseurilor feroase, in timp ce reciclatorii materialelor din cauciuc, sticla sau textile sunt mai putin numerosi la nivel national.

Societatile respective dispun de spatii de depozitare si prelucrare, utilaje (instalatii de debitare mecanizate si manuale, prese de balotat, instalatii de compactat sau maruntit, agregate de topire-turnare, aparatura pentru determinarea compozitiei chimice si a radioactivitatii, mijloace de incarcare-descarcare, mijloace de transport, cantare) specifice fiecarei grupe de deseuri, precum si forta de munca necesara desfasurarii acestei activitati.

Deseurile colectate de la agentii economici generatori si de la populatie sunt prelucrate prin procedee industriale si tranformate in materii prime secundare care se livreaza insotite de certificat de calitate atat pe piata interna, cat si externa.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania