Afaceri de la zero

Antreprenorii noului val. Fondatorii afacerilor de la zero au creat o nouă nişă: cea a produselor vegane, bio, fără gluten sau zahăr

18.05.2020, 19:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Caruselul Vegan, L’Amande, Rawz, Yummy Tummy Bio sunt câteva exemple de businessuri din industria alimentară care s-au mulat după criteriile de selecţie ale consumatorilor români.

Pe măsură ce preferinţele alimen­ta­re ale consumatorilor au început să se rafineze, şi businessurile din domeniu s-au adaptat treptat în ultimii ani, astfel că în peisajul local al restaurantelor au apărut localuri cu mâncare vegană, bio, fără gluten sau fără zahăr, pe gustul fie­că­rui client. Caruselul Vegan, L’Amande, Rawz, Yummy Tummy Bio sunt câteva businessuri din indus­tria ali­mentară care s-au mulat după cri­teriile de selecţie ale consumatorilor români.

Un exemplu este aşadar Caruselul Vegan, o cofetărie artizanală de pro­du­se vegane ale cărei baze au fost puse de antreprenoarea Andreea Elisei, de meserie fotograf. Ea face de la torturi la turtă dulce, toate inspirate din re­ţetele clasice, însă cu ingrediente vegane.

„Eu şi soţul meu am devenit vegani acum trei ani şi găseam pe piaţă doar prăjituri raw vegane, iar la cofetăriile clasice dulciurile de post lăsau de dorit şi nu întotdeauna puteai fi sigur că ingredientele sunt într-adevăr vegane. Ne era destul de greu să găsim dulciuri clasice vegane şi ne-am gândit că poate fi o idee bună să facem noi“, a povestit Andreea Elisei anul trecut, în emisiu­nea online ZF Afaceri de la zero.

Antreprenorii au furnizori locali pentru făină, de exemplu, iar prăjiturile sunt livrate direct de companie către consumatori.

Tot o cofetărie este şi businessul Danielei Alecse, însă în cazul ei „cheia“ sunt deserturile fără gluten. Localul se află în zona Tineretului din Bucureşti şi a fost deschis tot ca urmare a inspiraţiei din experienţa personală. În urmă cu şase ani, Daniela Alecse a descoperit că are intoleranţă la gluten şi a fost nevoită să-şi schimbe regimul alimentar. Astfel, a hotărât să deschidă în 2016 L’Amande - Desserts sans gluten, o cofetărie spe­cializată în produse fără gluten.

Echipa formată din cinci persoane a dezvoltat, în cei patru ani de activitate, pe lângă dulciuri, şi produse de brutărie şi panificaţie precum pâine, covrigi, pateuri sau pizza, toate fără gluten.

Yummy Tummy Bio este un alt business din nişa nou-creată în domeniul alimentar, iar focusul este, după cum sugerează şi numele, pe produsele bio.

Antreprenoarea Alina Frimu s-a întors în România în urmă cu trei ani după ce a locuit 14 ani în Italia şi a văzut că pe piaţa locală este nevoie de produse certificate ecologic. Ea a investit astfel 50.000 de euro într-un business în domeniu şi a pus pe piaţă în 2018 brandul Yummy Tummy Bio, sub care realizează în prezent 24 de produse, de la mâncare gătită la fursecuri.

Alina Frimu a povestit pentru ZF că mâncarea certificată ecologic presupune că produsele sunt realizate exclusiv din ingrediente certificate ecologic, astfel că nu sunt tratate cu fertilizanţi. Una dintre provocările businessului vine din dificultatea de a găsi aceşti producători ecologici pe piaţa locală pentru a lua materie primă.

Andreea Lăzărescu s-a înscris şi ea în acelaşi trend. Absolventă de psihologie, ea a început să gătească mâncare raw vegană pentru un public extins după ce, în vara anului 2009, şi-a schimbat chiar ea regimul alimentar. A deschis mai întâi un restaurant vegetarian în Bucureşti, sub numele Rawz, apoi a decis ca mâncarea ei să ajungă şi la cei care nu-i trec pragul localului, aşa că acum livrează preparate sănătoase tuturor pofticioşilor.

A angajat patru scuterişti şi un biciclist, a închis restaurantul - pentru a se putea dedica în totalitate livrărilor - şi a început să cutreiere Capitala cu mâncărurile ei raw vegane. Rawz livrează oriunde - acasă, la birou, la şcoală, la metrou, la coafor, la masaj, la sala de gimnastică, la aniversări, la nunţi, botezuri şi evenimente speciale unde consumatorii vor să mănânce sănătos. Clienţii pot fie să-şi cumpere prânzul, micul dejun sau deserturile din lanţurile de magazine din Bucureşti şi Ilfov unde Rawz este prezent, fie să facă direct abonament la Rawz pentru a primi, zilnic, meniul pe care şi-l doresc. Există şi clienţi care comandă candy baruri pentru evenimente sau cei care comandă doar un anumit pachet de câteva ori pe lună.

Andreea Elisei, fondatoarea Caruselul Vegan: Eu şi soţul meu am devenit vegani acum trei ani şi găseam pe piaţă doar prăjituri raw vegane, iar la cofetăriile clasice dulciurile de post lăsau de dorit şi nu întotdeauna puteai fi sigur că ingredientele sunt într-adevăr vegane.

 

Alina Frimu a investit 50.000 de euro şi a pus pe piaţă în 2018 brandul Yummy Tummy Bio, sub care realizează în prezent 24 de produse, de la mâncare gătită la fursecuri.

 

L’Amande este o cofetărie specializată în produse fără gluten.

 

Clienţii pot fie să-şi cumpere prânzul, micul dejun sau deserturile din lanţurile de magazine din Bucureşti şi Ilfov unde Rawz este prezent, fie să facă direct abonament la Rawz pentru a primi zilnic meniul pe care şi-l doresc.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania