Afaceri de la zero

BERD: Raspunsul Europei la globalizare a fost largirea Uniunii Europene

22.05.2006, 00:00
BERD isi regandeste strategia: dupa ce a pierdut din portofoliul de clienti statele foste comuniste, cauta noi oportunitati in Asia si zona balcanica.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) incearca sa gaseasca noi piete in care sa-si dezvolte operatiunile, dupa ce extinderea Uniunii Europene cu fostele state comuniste a redus importanta prezentei acestei banci in zona, institutia financiara fiind creata la inceputul anilor ''90 pentru a aduce investitii straine si a presa guvernele tarilor respective sa implementeze reforme economice.

Noua piata a BERD va fi zona balcanica si Asia, dar problemele cu care trebuie sa se confrunte banca se refera la lipsa profitabilitatii din aceste zone - Moldova, Georgia, Armenia, Uzbekistan - care nu va putea sa sustina in totalitate operatiunile grupului.

BERD a reusit sa obtina castiguri importante dupa 2000 din plasamentele pe care le-a facut in tarile foste comuniste. In Romania, BERD a obtinut un profit de peste 500 mil. euro din vanzarea unui pachet de 12,5% din BCR, castigul din aceasta investitie fiind de peste cinci ori in doi ani.

Presedintele BERD, Jean Lemiere, urmeaza sa prezinte noua strategie a bancii, institutia care a finantat cu peste 15 miliarde de euro reformele economice din fostele tari comuniste si care acum nu mai au nevoie de BERD, avand acces direct la surse de finantare private pentru a sustine dezvoltarea economica.

Inainte de prezentarea presedintelui bancii, mai multi lideri economici si politici au luat in discutie viitorul BERD in cadrul reuniunii anuale a acestei institutii, intr-o lume de business care se concentreaza acum asupra Chinei si Indiei. A ajuns Europa o zona plictisitoare, in declin?, a fost intrebarea care s-a pus cel mai frecvent.

"Schimbarile din Europa nu s-au incheiat. Raspunsul Europei la globalizare a fost largirea UE, care reprezinta o mare sansa si oportunitate de dezvoltare. Acest proces trebuie sa continue", a afirmat Alexander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei timp de 15 ani. El a afirmat ca in ciuda perceptiei ca Europa este conservatoare, in 15 ani dupa caderea comunismului aceasta zona a suferit cele mai dramatice schimbari. "In anii ''90 nimeni nu credea in aceste schimbari. Ele au devenit insa o realitate", a afirmat fostul lider polonez. El spune ca Europa va trebui sa se confrunte cu imbatranirea populatiei si lipsa fortei de munca tinere care sa sustina milioanele de pensionari, fenomen care se apropie si de Europa de Est. Este pregatita Europa sa accepte sosirea emigrantilor din Asia, s-a intrebat Kwasniewski, care a condus o tara unde nationalistii au venit anul trecut la putere.

Liqun Jin, vicepresedinte al Asian Development Bank si fost oficial in Ministerul de Finante chinez, spune ca in ciuda faptului ca multe state europene au fost depasite de China sau India din punctul de vedere al marimii PIB-ului (in acest an China a depasit Italia si Marea Britanie), acest lucru nu schimba situatia.

"Calitatea PIB-ului este mult mai importanta decat marimea. O familie europeana isi poate lua o masina cu veniturile obtinute, in schimb chinezii isi pot lua o bicicleta. Marimea nu este mai importanta decat eficienta", a spus bancherul chinez.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania