Afaceri de la zero

Bursa din Londra castiga spunand "nu" ofertelor de preluare venite din partea altor burse

04.04.2006, 00:00
Bursa din Londra are numai de castigat de pe urma ofertantilor pe care ii refuza.

Directorul executiv al Bursei londoneze, Clara Furse, si investitorii acestei institutii au devenit cu 2,3 miliarde de dolari (1,89 miliarde de euro) mai bogati, dupa ce au refuzat toate ofertele de achizitii din ultimii ani, scrie Bloomberg. Furse a respins in repetate randuri ofertele mai multor investitori, care isi manifestau intentia de a achizitiona London Stock Exchange inca din 2004. De fiecare data, Clara Furse, care detine in cadrul acestei institutii actiuni in valoare de 2,7 milioane de euro, a motivat refuzul prin aceea ca Bursa valora mai mult decat ofertele facute.

Ultima oferta a Nasdaq a fost de 3,4 miliarde de euro, in conditiile in care conducerea Bursei stabilise o valoare de piata de 3,82 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat pretul oferit de Deutsche Boerse in decembrie 2004.

"Pana acum, Clara Furse a jucat un joc inteligent, dar periculos. In cazul in care nu vor aparea schimbari majore, in decurs de cateva saptamani, bursa va incepe sa scada si oamenii isi vor da seama ca vrabia din mana e mai valoroasa decat cioara de pe gard", spune Alsdair Haynes, CEO al ITG Europe, serviciu de tranzactionare ce concureaza cu LSE.

Cu toate acestea, analistii nu exclud posibilitatea ca Furse sa aiba ultimul cuvant in aceasta problema, desi licitatorii de la Nasdaq si-au retras oferta de achizitionare, oferta care nu a avut un precedent pe aceasta piata. Investitorii preconizeaza ca va fi inaintata o noua oferta, care va fi acceptata in cele din urma, de catre conducerea Bursei londoneze. De asemenea, acestia considera ca materializarea fuziunii dorite va genera cresterea profitului actionarilor.

Totodata, analistii iau in cosiderare aparitia altor companii care sa oferteze pentru Bursa din Londra. Printre acestia se numara Bursa din New York sau Euronext, cu sediul la Paris. Un potential partener il reprezinta OMX, cea mai mare companie scandinava de schimb bursier.

"In momentul de fata nu se fac presiuni asupra Clarei. Probabil se gandeste ca oferta celor de la Nasdaq nu este una finala si asteapta una mai generoasa", considera Stuart Fraser, director la Brewin Dolphin si actionar la Bursa din Londra.

Schimburile care au loc la nivel mondial au scopul de a reduce costurile pe care le implica tehnologia si comertul, de a creste profiturile si lichiditatile de pe piata. In aceste conditii, trebuie controlate presiunile care vin din partea clientilor, care sunt reprezentati, in mare, de banci si brokeri. Acestia urmaresc in primul rand accesul liber si mai ieftin la capitalul de pe pietele de schimb. Pe de alta parte, actionarii burselor de schimb urmaresc obtinerea unor profituri mai mari.

Decizia recenta a Nasdaq de a-si retrage oferta a avut ca efect scaderea valorii actiunilor Bursei din Londra cu 6,8%. Totusi, valoarea actuala a actiunilor este cu 9,8% mai mare decat oferta de 13 eurocenti per actiune a licitatorilor de la Nasdaq.

Interesele pe care Clara Furse le are in acest joc depasesc sfera profesionala. Astfel, CEO-ul Bursei de Schimb din Londra este casatorita, are trei copii, vorbeste cinci limbi straine si a venit in Marea Britanie pentru a-si termina studiile. Ulterior, l-a cunoscut la Scoala de Studii Economice din Londra pe Richard, cel care avea sa-i devina sot. In momentul de fata, detine 186 de mii de actiuni in cadrul institutiei pe care o conduce, nu mai devreme de luna trecuta achizitionand alte 36 de mii de actiuni.

Aceasta tranzactie a semnificat increderea pe care Clara Furse o are in Bursa din Londra, cu atat mai mult cu cat a venit la doar doua zile dupa ce Macquarie Bank a retras oferta de preluare, in valoare de 2,1 miliarde de euro.

"Daca va reusi sa obtina o oferta de achizitionare mai mare de 13 eurocenti per actiune, atunci va fi incununata de succes. In caz contrar, va fi supusa unor atacuri dure din partea actionarilor", a spus Alsdair Haynes.

Pentru a mentine bunavointa ofertantilor, Furse va returna actionarilor o suma de 731 de milioane de euro. Acest demers face parte dintr-un plan conceput pentru a face fata ofertei ostile de preluare pe care a inaintat-o Macquarie Bank. In plus, compania va rascumpara anual actiuni in valoare de 71 de milioane euro si va creste in 2006 valoarea dividendelor cu 71 de procente.

Desi a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect, Furse s-a aratat cat se poate de generoasa cu investitorii, intrucat castigurile s-au marit considerabil. Totodata, reprezentantii Bursei au declarat in luna noiembrie ca profitul operational a crescut cu 24%, ajungand la o valoare de 72 de milioane de euro.

O crestere de 55% a fost inregistrata si in salariul Clarei Furse, incluzand un bonus in valoare de peste un milion de euro, dublu fata de cel din anul precedent.

Specialistii Bursei londoneze anticipeaza rezultate exceptionale pentru anul fiscal curent, in conditiile in care schimburile de pe bursa si ofertele publice de cumparare au luat avant. Aceasta situatie confirma pozitia pe care a luat-o Furse, referitor la faptul ca Bursa londoneza este capabila sa faca fata competitiei pe cont propriu.

"Bursa din Londra se lupta pentru a-si mentine independenta. A te lupta cu ofertele pentru aceasta cauza este un lucru bun, insa a le respinge doar de dragul respingerii, nu", considera analistii.

Furse nu respinge ideea de fuziune, insa nu a reusit pana acum sa realizeze fuziunea dorita. Astfel, in 2001, anul in care a devenit prima femeie la conducerea Bursei din Londra, a fost impiedicata de Euronext de a duce la bun sfarsit planul de a achizitiona compania Life, care era lider pe piata de derivate din Marea Britanie. De aceea, in 2002, a incercat sa puna bazele unui parteneriat cu Nasdaq, insa si acest plan a fost dejucat, din cauza unor obstacole care nu au putut fi solutionate.

In luna decembrie a anului 2004, Deutsche Boerse, compania bursiera cu cea mai mare valoare de piata din Europa, a facut o oferta de 1,93 de miliarde de euro pentru achizitionarea Bursei londoneze, crescand astfel si interesul companiei Euronext.

Cu toate acestea, compania germana a fost fortata in martie 2005 sa renunte la oferta. Locul sau a fost luat de Euronext, care a inaintat o oferta ostila de preluare in luna decembrie, pentru ca, doua luni mai tarziu, sa renunte.

"Avand in vedere faptul ca Bursa din Londra reprezinta un interes permanent pentru investitori si companii, ne asteptam sa isi asume un rol proactiv in consolidarea pietei de schimburi bursiere", declara analistii. Conducerea Bursei s-ar putea orienta catre incheierea unui parteneriat cu OMX, compania scandinava de tranzactionari bursiere, care prezinta interes sporit pentru piata britanica, in conditiile in care detine afaceri in domeniul derivatelor bursiere.

"Clara Furse incearca sa contureze viitorul pietei bursiere. Acum trebuie doar sa asteptam si sa vedem cum vor decurge lucrurile. Imi mentin parerea ca se va incheia un acord transatlantic", declara Gavin Olfham, directorul companiei de brokeraj Share Centre, care detine 350 de mii de actiuni in cadrul Bursei din Londra.

"Bursa de Schimb din Londra si-a creat imaginea unei institutii greu abordabile si a facut acest lucru cu succes, sub conducerea Clarei Furse", considera analistii.

Cu toate acestea, Furse va trebui cat de curand sa adopte o noua strategie pentru a mentine nestirbit interesul potentialilor cumparatori.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania