Afaceri de la zero

Bursele din sud-estul Europei prefera sa colaboreze, nu sa intre in hora achizitiilor

24.03.2006, 00:00
Bursele din Viena, Budapesta si Bucuresti vor sa colaboreze pentru a profita la maxim de cresterea economica din Europa de Est.

Bursa din Viena detine in prezent un loc important in reteaua burselor de valori din Europa Centrala si de Est. Cu sediul in ceea ce a fost odata cladire administrativa in timpul monarhiei habsburgice care a dominat Austria si estul Ucrainei secole intregi inaintea Primului Razboi Mondial, in zilele noastre bursa vieneza este, alaturi de cea din Budapesta, un exemplu ce trebuie urmat de toate pietele bursiere din aceasta zona.

"Lucrurile sunt mai usoare in Europa de Est, caci traditia este comuna", spune Michael Buhl, copresedinte al Bursei din Viena, institutie pe care o conduce alaturi de Heinrich Schaller.

Zsolt Horvath, directorul executiv al Bursei din Budapesta, care anul trecut a intarit alianta cu bursa din Viena, a incuviintat in legatura cu un trecut comun. "Privind inapoi, avem destule puncte comune. Si acum facem toti parte dintr-o regiune cu o piata convergenta, aflata intr-o rapida dezvoltare", a declarat Horvath.

In timp ce pe pietele bursiere din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii freamata datorita discutiilor aprinse in legatura cu posibile fuziuni, bursele de la Viena, de la Bucuresti sau din Budapesta si-au urmarit in liniste scopurile colective de a reda vitalitatea unei regiuni a carei dezvoltare nu da inca semne de slabiciune.

Dar in comparatie cu bursele din vest, bursele estice au optat pentru o legatura care subliniaza colaborarea si nu preluarile. In timp ce bursele din vest vizeaza o consolidare pe baza eficientei costurilor, cele din Viena si din estul Europei se organizeaza astfel incat sa profite din plin de cresterea pietelor din aceasta zona.

In februarie, de exemplu, bursele din Viena, Bucuresti, Ljubljana, Sofia si Zagreb au fost de acord sa creeze un indice bursier pentru sud-estul Europei care include cele mai importante 15 companii din aceasta regiune.

In luna februarie de exemplu, Viena a calculat si a publicat principalul indice bursier din Romania, ROTX, asa cum au procedat si alte institutii din domeniu din Europa Centrala.

Aceasta politica permite bancilor de investitii, atat jucatori austrieci, cat si giganti ca Goldman Sachs si ABN AMRO, sa ofere produse cum ar fi fondurile mutuale, care sa atraga fonduri catre companiile listate la bursele din est.

Conducerea executiva a bursei din Viena a refuzat sa declare veniturile rezultate din aceste activitati auxiliare. Bursa a raportat insa pe 2004 un profit net de 5,2 milioane de euro din veniturile de 23,3 milioane de euro, iar pe 2005 un profit net de 15,8 milioane de euro.

Executivii au declarat ca spera sa obtina profit in urma cresterii economice a Europei Centrale si de Est, vizibile de la caderea comunismului, dar si datorita capitalului global investit in aceasta zona.

" Aici in Budapesta, consideram ca majoritatea companiilor din acest sector sunt mijlocii, tinand cont de standardele europene, ceea ce inseamna ca au nevoie de piete regionale", a declarat Horvath. "Asta inseamna ca este necesara crearea unei cooperari la nivel regional", a incheiat el.

Sunt putini cei care nu au incredere in succesul bursei de la Viena si a partenerilor acesteia.

In timp ce bursele de valori din Frankfurt si Londra au petrecut ultimii cinci ani incercand sa recastige terenul pierdut in urma boom-ului tehnologic de la sfarsitul anilor ''90, bursele din Viena si cele din Est au continuat sa raporteze cresteri durabile.

Capitalizarea de piata a tuturor actiunilor de la bursa din Viena a crescut cu 65,8% in 2005, ajungand la 107,8 miliarde de euro, in timp ce Varsovia a raportat anul trecut o majorare de 52,9%, iar Budapesta de 31,1%.

Cele 68% din companiile care compun indicele ATX in cadrul bursei din Viena fac afaceri in Europa Centrala si de Est in afara Austriei cu companii ca producatorul alimentar Agrana si cu societatea de asigurari Wiener St?dtische, ceea ce inseamna ca 30% din veniturile lor provin din cadrul intregii regiuni.

"Vanzarea actiunilor a fost previzionata pentru anul acesta, dar noul guvern polonez, aflat in prezent intr-o lupta apriga impotriva apartenentei externe a bancilor din Polonia, ofera putine sanse ca procesul de cumparare sa se intample", a afirmat Buhl. Dar Wieslaw Rozlucki, directorul executiv al bursei de la Varsovia a spus ca tendinta la nivel global a pietelor de capital de a pune laolalta tarile din Europa Centrala si de Est inseamna ca bursele din Est trebuie sa coopereze la un anumit nivel. "Daca suntem vazuti ca o regiune de catre investitori, vom putea realiza mai multe lucruri decat o facem acum.Timpul este de partea noastra", a spus Rozlucki.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania