Afaceri de la zero

Cam multi poligloti pentru orasul lui Funar

04.11.2002, 00:00 Autor: Elena Nicolae

Clujeanca Simona Baciu si-a inceput afacerea in propriul apartament, pentru ca acum sa ajunga sa planifice construirea unei scoli (cu gimnaziu si cu liceu) si a unui internat unde sa se inscrie copii din toata tara. Acum 10 ani, Simona si-a deschis o gradinita de engleza in propriul apartament, chiar in dormitorul copiilor ei. A folosit jucariile lor si inca alte cateva facute de ea. Mobilierul? Rafturile pentru muraturi si dulceturi luate din camara, pe care le-a vopsit. Aproape fara sa-si dea seama, avea sa fondeze prima gradinita privata din Cluj. Intre timp, gradinita a devenit o afacere infloritoare. A inceput cu 12 copii intre patru si sase ani. Acum, la gradinita merg 180 de copii, la scoala (pana in clasa a III-a) - 56 de copii, iar in programele extrascolare sunt inscrisi 150 de copii.

Imprumuturi de la prieteni
Profesoara de engleza la scoala "Gheorghe Sincai" si la cateva gradinite de stat, Simona Baciu si-a inceput afacerea cu 20.000 de marci luate cu imprumut de la prieteni. Si, la inceput, a lucrat mai mult cu copiii prietenilor. Numarul copiilor a cresct si a trebuit sa inchirieze un spatiu. Apoi a solicitat un teren de la Primarie si a construit, cu credite bancare in valoare de 50.000 de dolari, o cladire destinata special gradinitei.
De curand, patroana i-a adaugat cladirii initiale un nou corp. "Parintii copiilor care terminau aici gradinita ne tot intrebau de ce nu infiintam si o scoala de engleza. Asa ca am depus la minister un proiect si am inceput si cu scoala. Am primit acreditare pentru invatamant gimnazial si ne pregatim sa obtinem autorizatiile si pentru cel liceal. In proiect avem construirea unei alte cladiri, care sa cuprinda si un internat unde sa fie mutata scoala, odata cu extinderea numarului de clase", explica Simona.
Pe site-urile a doua institutii care au contribuit la dezvoltarea afacerii clujencei, prin programele lor de finantare pentru intreprinderi mici si mijlocii - Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si cooperativa americana de credit ShoreBank Advisory Services -  proiectul Scolii Internationale "Happy Kids" este dat ca exemplu de poveste de succes pentru Romania.

Programe pentru parinti
La "Happy Kids" nu se lucreaza numai cu copiii, ci si cu parintii lor, care sunt inclusi in diferite programe: "Clubul parintilor", "Parintele saptamanii" sau "Clubul de joaca".
Scoala are un cabinet de consiliere pentru parinti, profesori si elevi. Elevii pot opta, de asemenea, pentru diferite cluburi, in functie de aptitudinile pe care le au: clubul scriitorilor, al matematicienilor, al sportivilor, al stiintei.
Asemenea cluburi au fost infiintate si pentru copiii din afara gradinitei, care pot invata aici, in afara orelor de program, engleza, germana, spaniola, franceza, dans clasic si modern, pian sau arte plastice.

Un moment de statistica
La ora actuala, in invatamantul particular preuniversitar romanesc sunt organizate toate nivelurile de pregatire, de la cel prescolar, primar, gimnazial, profesional si de ucenici pana la cel liceal si postliceal.
De la infiintarea Consilului National de Evaluare si Acreditare in Invatamantul Preuniversitar (CNEAIP), in 1998, pana la data de 17 iunie 2002, data ultimului bilant publicat de aceasta institutie, au primit autorizatie 393 de unitati scolare, cele mai multe - 221 - fiind scoli postliceale, urmate de gradinite - 75, licee - 39, scoli profesionale - 20, scoli primare - 18, de ucenici - 13 si gimnaziale - 7.
Gradinitele, scolile primare, scolile gimnaziale, profesionale si de ucenici se pot infiinta cu autorizarea inspectoratului scolar, in baza documentatiei de evaluare. Liceele si scolile postliceale se infiinteaza cu avizul inspectoratului scolar judetean si cu aprobarea ministerului de resort. Nivelul actual al taxelor de evaluare pentru unitatile de invatamant particulare este de 17,2 milioane de lei pentru gradinite si scoli primare, 21,4 milioane de lei pentru scoli gimnaziale si 42,9 milioane de lei pentru scolile profesionale, de ucenici, pentru licee si scoli postliceale.

Copii care se inscriu de la nastere
Au trecut de mult vremurile cand Simona Baciu lucra in dormitor, cu copiii prietenilor. Acum are 32 de angajati, din care 24 de profesori, 4 oameni la administratie si inca 4 pentru intretinere.
La "Happy Kids", aproximativ 30% dintre copii sunt ai strainilor care vin pentru studii sau afaceri in Cluj. Locurile se retin din timp, caci solicitarile sunt numeroase, desi taxa este de 550 dolari pe an pentru gradinita si 700 de dolari pe an pentru scoala - mai putin decat la gradinitele private din Capitala, dar destul de mult raportat la veniturile medii ale clujenilor.
Ca sa incurajeze inscrierea copiilor, Simona Baciu s-a gandit sa-i primeasca, pe baza de bursa, si pe copiii ai caror parinti nu isi permit sa plateasca taxele in dolari.
"Ma bucura enorm cand ma suna parinti carora li s-a nascut copilul de o luna sau doua, pentru a-l inscrie la gradinita", marturiseste Simona. O alta bucurie a patroanei este ca fiica sa, Ruxandra, care este in clasa a XII-a, are de gand s-o ajute - si sa continue afacerea familiei - imediat ce-si va termina studiile.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania