Afaceri de la zero

Cel mai puternic bancher american mizeaza pe globalizare

30.03.2006, 00:00
Procesul de globalizare va stimula cresterea productivitatii pe piata americana si va tempera tendintele inflationiste ale economiei, scrie Financial Times.

Daca pentru Alan Greenspan forta salvatoare a fost productivitatea, pentru actualul presedinte al Fed globalizarea va indeplini acest rol. Aceasta este concluzia la care au ajuns o serie de oficiali ai Fed, academicieni si specialisti de pe Wall Street, in ceea ce priveste decizia lui Bernanke de a prezida intalnirile pe tema politicii monetare, scrie presa internationala.

Extinderea fortei de munca si a capacitatii de productie a fabricilor la nivel mondial lasa cale libera bancii centrale sa isi impuna autonomia economica, fara a exista pericolul inflatiei.

"Globalizarea a avut un efect catalizator asupra Fed si a altor banci centrale. Acest lucru a avut rolul de a usura sarcinile Fed", a declarat Richard Fisher, presedintele Fed, sucursala din Dallas.

Pozitia adoptata de Fisher explica de ce cresterea preturilor la energie nu a provocat cresterea ratei de inflatie sau a cererilor salariale. Aceasta pozitie este impartasita si de Kenneth Rogoff, de la Universitatea din Harvard, si David H. Resler de la Nomura Securities International Inc., din New York. In cazul in care analistii au dreptate, globalizarea ar permite ca banca centrala sa tolereze o scadere a ratei somajuui de la un nivel de 4,8% la 4 %.

Cresterea sustinuta a productivitatii a jucat un rol foarte important in a doua jumatate a anilor ''90. Presedintele Fed din acea perioada, Alan Greenspan, s-a numarat printre primii care au recunoscut aceasta tendinta, incercand sa-si convinga colegii ca mentinerea ratelor scazute la dobanzi este cea mai buna strategie intr-o economie care se dezvolta. Rezultatul a fost pozitiv, rata somajului atingand un nivel de 3,8%, in timp ce inflatia nu a luat proportii.

Cu toate acestea, globalizarea si rolul pe care l-ar putea avea asupra politicii Fed reprezinta o problema spinoasa. Astfel, atat Janet Yellen, presedintele sucursalei Fed din San Francisco, cat si Donald Kohn, guvernatorul Fed, resping ideea conform careia globalizarea ar putea indeplini un rol salvator.

Sustinatorii globalizarii au totusi un argument puternic de partea lor. In ultimii doi ani, inflatia a ramas pasiva in fata dublarii preturilor la petrol. Exceptand produsele alimentare si energetice, pentru preturile la bunurile de larg consum a fost inregistrata in luna februarie o rata anuala de crestere de 2,1%. In 2004 si 2005, aceasta rata a fost de 2,2 procente.

"Si eu am fost surprins de proportia scazuta in care costurile ridicate la energie au influentat celelalte produse", declara Patrick Jackman, economist-sef la Biroul pentru Statistica din cadrul Guvernului.

Kenneth Rogoff, fost economist-sef al Fondului Monetar International, a tinut sa observe ca rata inflatiei a scazut de la inceputul anilor ''90. "Pietele globale au un impact mai mare decat oricand asupra preturilor si salariilor din SUA si de pretutindeni", a adaugat el.

Atentia specialistilor nu este concentrata asupra importurilor la preturi reduse. Excluzand petrolul, per total, preturile importurilor au inregistrat anual o rata de crestere de 1,8%.

In schimb, Fisher si membrii Fed se concentreaza mai degraba pe impactul globalizarii asupra companiilor si angajatilor. Confruntandu-se cu pericolul nevoii de a-si cauta locuri de munca in afara tarii, angajatii nu se avanta in sustinerea unor cresteri importante in costuri si beneficii. La randul lor, companiile reduc costurile si sporesc gradul de eficienta, pentru a se situa in fata rivalilor.

"Totul se reduce la competitie. Fiecare trebuie sa faca fata cat mai eficient posibil problemelor pe care le intampina", spune Jeffrey Joerres, CEO Manpower, a doua firma din lume specializata pe anagajari sezoniere.

Avand in vedere nivelul inflatiei, oficialii Fed sunt surprinsi de faptul ca o crestere abrupta a preturilor la energie nu a avut un efect semnificativ asupra cererilor salariale. Desi salariile au avut cea mai mare crestere din ultimii 4 ani si jumatate, nu au fost luate masuri suplimentare in ceea ce priveste remunerarea angajatilor. Compensatiile care includ salariile si beneficiile au avut o crestere de 3,1% in al patrulea trimestru al anului 2005.

Economia mondiala se confrunta cu dublarea fortei de munca la nivel global, in conditiile in care muncitorii din fosta Uniune Sovietica, din China si India sunt integrati in procesul economic mondial. "Milioane de noi muncitori din Asia, Europa de Est, America Latina au schimbat dinamica angajarilor si au pus presiune asupra costurilor muncii, atat la nivel intern, cat si extern", a declarat Jack Guynn, presedintele Fed, sucursala din Atlanta.

De aceea, analistii considera ca rata scazuta a somajului si scaderea capacitatii de angajare a fabricilor din SUA pot transmite semnale eronate despre starea inflatiei.

Muncitorii din industria manufacturiera au fost expusi pentru o perioada indelungata de timp competitiei straine.

Numarul de locuri de munca susceptibile de a fi transferate offshore este de doua sau trei ori mai mare decat cele 14 milioane de locuri de munca puse acum in pericol. Studiile arata ca aproximativ 40% din cei 143,3 milioane de muncitori americani se confrunta cu pericolul pierderii locului de munca din cauza nivelului ridicat al competitiei internationale.

Fisher considera ca presiunile generate de competitia internationala se vor mentine, determinand companiile sa reduca cheltuielile si sa sporeasca productivitatea si eficienta. In ultimii cinci ani, productivitatea a crescut cu o medie de 3,3 procente. Intre anii 1995 si 2000 nivelul productivitatii nu a fost mai mare de 2,5 procente.

"Globalizarea va impulsiona companiile sa continue ritmul de crestere a productivitatii", a declarat Richard Fisher. ana.raduta@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania