Afaceri de la zero

În 2018, pensiunea-muzeu a avut un grad anual de ocupare de aproximativ 35%, estimând că în 2019 va tinde spre 40%.. Galerie foto

Afaceri de la zero. Doina şi Ciprian Savin din Câmpulung Moldovenesc fac afaceri de 200.000 de euro cu un complex tip pensiune-muzeu în Bucovina

28.05.2019, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Doina şi Ciprian Savin, originari din Suceava, au pus bazele unui complex de tip pensiune format din patru case în zona masi­vu­lui Rarău din Munţii Bucovinei. Cu cinci angajaţi, cei doi proprietari ai proiectului numit Casa Poveste au avut în 2018 o cifră de afaceri de aproape 200.000 de euro.

Cele patru case din Câmpulung Moldo­venesc, judeţul Suceava, reprezintă de fapt o pen­siune-muzeu, un concept la care Doina şi Ciprian Savin au ajuns după ce vreme de mai mulţi ani au colecţionat mobilier şi diverse obiecte de decor specifice Bucovinei. Ulterior, s-au gândit că ar putea începe să colecţioneze şi case din lemn caracteristice zonei, pentru a expune colecţiile adunate în timp. Iniţial, şi-au dorit ca acestea să funcţioneze ca muzeu, dar treptat au ajuns la concluzia că ar fi mai rentabil să le transforme în pensiune. Acum, proiectul – deschis în 2013 – se întinde pe un teren de două hectare şi are în total 14 camere. „Am început simultan cu trei case pe care le-am achiziţionat, în­semnat, dezmembrat, strămutat, reasamblat şi reabilitat. Având în vedere că bugetul planificat iniţial a fost spulberat de multitudinea de cheltuieli neprevăzute, am luat decizia să facem pensiune-muzeu. Recuperarea investiţiei iniţiale este mult mai rapidă în turism decât prin muzeu şi permite reinvestirea în noi achiziţii”, spune Ciprian Savin. Astfel, cei doi antreprenori – de profesie medic (Doina Savin), respectiv inginer mecanic – au început să adap­teze interiorul caselor, pentru a permite cazarea turiştilor, au creat băi pentru fiecare cameră şi facilităţi specifice activităţii turistice, lucrând timp de doi ani pentru amenajare. Mobilierul este cel din colecţiile adunate de-a lungul anilor.

„Casele şi mobilierul de colecţie reînvie atmosfera de acum 150 de ani, în combinaţie cu mâncarea de casă, făcută cu suflet, după reţete autentice vechi, toate acestea într-un cadru natural mirific”, spune Doina Savin. Cea mai veche casă din complex are 200 de ani, iar celelalte au o vechime de cel puţin 100 de ani fiecare. Imobilele au fost cumpărate de la localnici din Bucovina şi salvate astfel de la degradare.

Investiţia totală a ajuns la câteva sute de mii de euro, la care se adaugă investiţia sentimentală, după cum spun proprietarii complexului Casa Poveste. „Fenomenul este acelaşi cu cel de la maşinile de epocă. Cu cât sunt mai vechi şi trece timpul, cu atât sunt mai valoroase. Problema este să le conservi foarte bine şi să le pui în valoare.”

Celor patru case urmează să li se adauge o a cincea, pentru care investiţia - în valoare de peste 100.000 de euro – a fost demarată anul acesta.

Fiecare din căsuţele care fac parte din complex poartă un nume – Căsoaia, Casa Mică, Casa Lac, Casa Veche şi urmează Casa Austriacă, în care vor fi disponibile trei camere. Toate au în preajmă un parc de aventură, cu tiroliană. În plus, în 2019, proprietarii investesc şi în pompe de căldură şi panouri fotovoltaice, pentru modernizarea ansamblului.

„Turismul în Bucovina este încă sezonier, dar sperăm că, odată cu deschiderea pârtiei de schi de pe masivul Rarău, cu o lungime de 2,8 km şi cu probabilitatea deschiderii tronsonului al doilea de încă 1,8 km, în următorii doi ani, vom avea o dublare a traficului de turişti şi implicit a gradului de ocupare.”

În 2018, pensiunea-muzeu a avut un grad anual de ocupare de aproximativ 35%, estimând că în 2019 va tinde spre 40%.

„Businessul este de nişă, dar ideea a prins. Se produce şi se va produce şi în viitor o educare a turiştilor spre valorile tradiţional româneşti. Am avut, ca toată lumea din turism, surprize neplăcute, în sensul că unii au făcut rezervare fără să citească nimic despre noi. Încurajator pentru noi este însă faptul că am reuşit să readucem turiştii vechi în pensiune”, spune Ciprian Savin.

De Paşte de exemplu, anul acesta, din cele 14 familii care s-au cazat la Casa Poveste, trei mai fuseseră şi în trecut şi au revenit însoţite de alte familii, de prieteni sau de rude.

Deşi afacerea este concretizarea unui vis pe care cei doi antreprenori l-au avut, ei se gândesc acum să predea frâiele mai departe.

„Având în vedere că nu mai suntem tineri, putem gândi o preluare de către cineva pasionat, care să ducă munca noastră de pionierat mai departe”, spune Ciprian Savin.

Cazarea în pensiunea-muzeu Casa Poveste variază între 57 de euro şi 67 de euro pe noapte.

 

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania lansează proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania