♦ „Simţeam că vreau să fiu mai mult decât angajat. Entuziasmul a fost punctul nostru forte“
Pentru Laura şi Ionuţ Barbu, o întâlnire într-o cafenea 5 to go ca angajaţi le-a schimbat complet viaţa, atât pe plan personal, dar şi profesional. Cei doi au devenit o familie, dar şi parteneri în business pentru că, după trei ani experienţă ca barista în cadrul 5 to go, au decis să preia o cafenea, în 2020.
„Am pornit în 2016, când m-am angajat la o locaţie 5 to go. Acolo veneau toţi francizaţii la interviuri, se făceau traininguri şi am avut oportunitatea de a întâlni francizaţii care urmau să preia sau să deschidă locaţii şi angajaţii care urmau să se angajeze în locaţiile 5 to go. Acolo am cunoscut-o pe soţia mea. Ea se angajase pentru pentru francizaţii la care am lucrat şi eu ulterior şi mi-au dat oportunitatea să lucrez şi eu cu ea în aceeaşi locaţie“, îşi aminteşte Ionuţ Barbu.
El are studii în domeniul administraţiei publice, iar Laura este de profesie kinetoterapeut. Experienţa de barista i-a ajutat însă în business, chiar dacă la început nu aveau cunoştinţe în antreprenoriat.
„Eu am venit în Bucureşti cu scopul de a merge la facultate şi aşa am ajuns să lucrez la 5 to go. A fost o experienţă frumoasă la început, a fost printre primele joburi pe care le-am avut şi m-a ajutat să mă dezvolt. A fost frumos că am format şi o familie şi ne-a legat mult“, a spus şi Laura Barbu.
Pentru prima locaţie din zona Rahova din Bucureşti, cei doi au investit circa 8.000 de euro. Un an mai târziu, în 2021, a apărut o altă oportunitate de a deschide o nouă cafenea, aproape de prima locaţie. În 2024, unităţile 5 to go ale celor doi antreprenori au generat peste 220.000 de euro.
„Experienţa ca barista ne-a ajutat şi ne-a dat încredere că putem face asta. Ne-am bazat foarte mult pe experienţă şi am şi avut norocul să stăm alături de doi dintre cei mai buni francizaţi 5 to go, ne-a ajutat enorm ce am învăţat de la ei“, mai spune Ionuţ Barbu.
El crede că ingredientul pentru o cafea bună este de fapt comunicarea cu clientul, starea pe care un barista i-o oferă omului din faţa sa.
„Mi-a plăcut foarte mult jobul de barista pentru că e un mediu curat, plăcut, întâlneşti tot felul de oameni care vin cu o energie anume. E un schimb de energie foarte frumoasă în locaţii şi te încarcă, simţi că trece timpul repede, ai activitate constantă. Partea de comunicare mi se pare mai importantă decât a face cafeaua, oaspetele să se simtă bine, să fie salutat, să primească un zâmbet, vizual să fie totul perfect. Şi apoi, într-adevăr, contează şi calitatea cafelei. Avem training la Academia 5 to go, care ne învaţă absolut tot despre cafea, metoda de preparare“, a completat antreprenorul. Iar în zona de antreprenoriat, ce i-a ajutat cel mai mult ca la 25 de ani să aibă propria afacere a fost entuziasmul şi încrederea că pot gestiona un business.
„Chiar discutam la un moment dat că poate o să avem şi noi afacerea noastră, dar nu ne gândeam că putem să facem acest lucru atât de repede. Mereu am crezut în noi că putem şi mai mult şi cred că asta ne-a dat un impuls“, a completat Laura Barbu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE