• Leu / EUR5.0860
  • Leu / GBP5.7723
  • Leu / USD4.4037
Afaceri de la zero

Ediţie specială Afaceri de la Zero susţinută de 5 to go. Ciprian Botezatu, de profesie inginer, şi-a urmat visul din facultate şi a deschis două cafenele 5 to go în Iaşi. „Aproape zilnic lumea întreabă cum este să ai o cafenea“

10.10.2025, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

 În 2024, cifra de afaceri a celor două cafenele deschise de Ciprian Botezatu şi partenera sa, Iulia, a fost de peste 620.000 lei  În funcţie de spaţiile disponibile în Iaşi, antreprenorul vrea să extindă numărul de cafenele sub franciza 5 to go.

Ca tânăr student, Ciprian Botezatu era client 5 to go şi aprecia transparenţa preţului fix şi accesibil pentru cafea. Câţiva ani mai târziu, el a devenit francizat 5 to go, găsind aceeaşi transparenţă şi din poziţia de antreprenor.

Astfel, fără experienţă în domeniul HoReCa, cu background tehnic şi câteva joburi în corporaţii, Ciprian Botezatu a deschis prima cafenea în 2022, iar doi ani mai târziu a inaugurat şi a doua unitate, ambele în Iaşi.

„Am plecat din corporaţie, am văzut brandul 5 to go încă din facultate. Ideea să ai o cafenea era cool, preţul ne-a atras, era accesibil pentru un student. După ce am terminat facultatea, am schimbat câteva joburi, dar în continuare eram consumator de 5 to go. Ne-am făcut curaj, am avut discuţii şi de acolo totul a devenit realitate. Eu sunt inginer electric, n-am avut experienţă în acest domeniu, dar ne-am gândit că o franciză ne-ar putea ajuta, pentru că ei au în spate tot know-how-ul”, a spus Ciprian Botezatu.

Alături de Iulia, partenera sa, el a urmărit piaţa de cafenele din Iaşi şi spaţiile disponibile, numărând inclusiv câţi oameni treceau prin faţa potenţialelor locaţii pentru a vedea care ar putea fi adresabilitatea. Investiţia în prima unitate a fost de 20.000 de euro. Cele două cafenele din Iaşi au generat peste 620.000 lei în 2024.

„Eu încă lucram după ce am deschis prima cafenea, am mai mers în continuare în paralel vreo cinci-şase luni, după care am văzut că lucrurile merg din ce în ce mai bine şi am decis să îmi dau demisia şi să vin şi eu full-time”, a mai spus Ciprian Botezatu.

Ambele spaţii sunt în zona Universităţii de Medicină din Iaşi, astfel că tinerii sunt o categorie semnificativă de clienţi. Antreprenorul crede că oamenii sunt atraşi de faptul că primesc explicaţii atunci când au nevoie privind produsele din portofoliul 5 to go.

„Aproape zilnic lumea ne întreabă cum este să ai o cafenea, spun că şi-ar dori, sunt foarte curioşi să vadă procesul de extracţie a cafelei, sunt atenţi. Ne dorim să deschidem şi alte locaţii, însă spaţiile sunt din ce în ce mai limitate”, a mai spus Ciprian Botezatu. Dacă nu ar fi fost franciza 5 to go, antreprenorul spune că nu ar fi intrat în HoReCa pentru că i se părea un domeniu greu de accesat. Georgiana Mihalache