• Leu / EUR5.0860
  • Leu / GBP5.7723
  • Leu / USD4.4037
Afaceri de la zero

Ediţie specială Afaceri de la Zero susţinută de 5 to go. Crezi că poţi porni o afacere mică într-un oraş despre care nu ştii nimic, unde nu cunoşti nicio stradă? Bogdan Jufă spune „categoric da“. A pus la bătaie toţi banii pe care i-a câştigat muncind în SUA şi a deschis o cafenea în Târgu-Jiu

16.10.2025, 00:06 Autor: Dana Ciriperu

 „Niciodată nu mi-a fost frică de muncă. Dacă acest pariu nu-mi ieşea, îmi strângeam lucrurile şi eram obişnuit să fiu nomad, mă întorceam, făceam alţi bani şi o luam de la capăt“.

În vara anului 2021, Bogdan Jufă s-a mutat de la Bacău la Târgu-Jiu special pentru a deschide prima cafenea 5 to go din oraş, deşi nu avea experienţă în antreprenoriat şi tot ce ştia despre oraş aflase într-o vizită alături de prieteni în acelaşi an. „Am avut un feeling, am ştiut că acest oraş este pentru mine şi că voi deschide o cafenea 5 to go. Nu am spus nimănui la vremea aceea“, povesteşte Bogdan Jufă, care astăzi deţine trei cafenele în oraşul lui Brâncuşi şi are peste 100.000 de euro cifră de afaceri.

Brâncuşi a fost de fapt şi licărul care a aprins spiritul antreprenorial al tânărului, un spirit care mocnea încă de pe vremea când părinţii săi vindeau legume în piaţa din Bacău.

Bogdan Jufă a ajuns în Târgu-Jiu într-o zi de luni după un weekend petrecut la Cazanele Dunării alături de prieteni, iar la întoarcere au ales să viziteze oraşul pentru a vedea operele lui Brâncuşi.

„În călătoria noastră la pas prin oraş, am vrut o cafea, noi nefiind băutori de cafea la terasă, clasic, să stai jos cu cafeaua şi apa o oră. Noi doream ceva „to go“ repede, o cafea care să ne însoţească în plimbarea noastră. Am căutat pe Google şi nu am găsit nimic. Atunci, la mine s-a aprins un bec. Am ajuns la Bacău după două zile. Am scris un mesaj celor de la 5 to go. Eu sunt Bogdan, am lucrat un pic în America, am nişte bani şi aş vrea să investesc într-o cafenea 5 to go“. Cu banii strânşi în America a deschis prima cafenea în august 2021, o investiţie de 32.000 de euro într-un loc situat la 300 de metri de parcul unde se află Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului.

„Am deschis într-o zi de miercuri şi în primul weekend mai aveam 480 lei. Atât. Erau toţi banii mei rămaşi, dar nu mi-a fost niciodată frică pentru că niciodată nu mi-a fost frică de muncă. Dacă acest pariu nu-mi ieşea, eu îmi strângeam lucrurile şi eram obişnuit cu drumul nomad, mă întorceam, făceam alţi bani şi o luam de la capăt“.

Astăzi, Bogdan Jufă are trei cafenele 5 to go în Târgu-Jiu, cinci angajaţi cărora li se adaugă el într-un job full time şi o cifră de afaceri care a trecut de 100.000 de euro în 2024.

Uitându-se în urmă, la experienţa de barman din Statele Unite şi în prezent, la micul său proiect antreprenorial, el spune că elementul comun este seriozitatea.

„Americanii sunt foarte serioşi şi foarte atenţi la servicii şi asta se vede în timp pentru că acolo reuşeşti să strângi bani doar din tips într-un job din HoReCa. La fel este şi aici. Cafea putem să facem oriunde. Ce încercăm noi să facem diferit este să fim atenţi la serviciu, la oameni“. Atenţia acordată fiecărui client este cea care face diferenţa, după cum spune antreprenorul care îşi întâmpină mulţi clienţi nu cu o listă de produse, ci cu un simplu „ca de obicei?“.

Modul în care un mic proiect antreprenorial creează o obişnuiţă, un obicei pentru mare parte dintre clienţi îl determină pe Bogdan să spună că pe mulţi dintre primii clienţi i-a văzut transformându-se din liceeni în studenţi, iar planurile sale de dezvoltare nu se opresc la cele trei locaţii.