Afaceri de la zero

Eu stiu doar ca subalternii trebuie sa vina imbracati la patru ace

22.07.2003, 00:00 Autori: Diana Bunea , Silvia Craus

Nu e o noutate ca angajatii care lucreaza intr-un mediu stresant sau au sefi tiranici dezvolta tulburari comportamentale.
Pe plan mondial a crescut incidenta afectiunilor psihice care au drept cauza mediul in care lucreaza oamenii si relatiile proaste dintre sefi si angajati. Pe locul intai se afla economistii si contabilii, cei mai stresati de faptul ca lucreaza cu banii altora. Urmeaza chirurgii, politisii si pompierii, acestia fiind obligati, prin natura meseriei lor, sa fie gata sa actioneze la orice ora. Daca bolile profesionale se trateaza in general cu medicamente, de profilaxia lor incearca sa se ocupe firmele care incearca sa se ocupe de confortul psihic al angajatilor. Si nu e vorba aici de cei care organizeaza binecunoscutele excursii de team-building, ci si de furnizorii de echipamente de lucru. Majoritatea angajatorilor considera ca echipamentul angajatului, fie el halat de medic, salopeta de distribuitor de racoritoare sau costum de pompier, trebuie sa-l apere pe cel in cauza de noxe si intemperii si eventual sa poarte sigla firmei. Exista insa si furnizori de echipamente care sustin ca uniforma sau halatul il pot apara pe angajat de stresul de la locul de munca.
Stresul profesional apare, cu precadere, in marile intreprinderi, unde angajatul lucreaza cu masini si nu direct cu oameni. Angajatul are in fata lui un panou de comanda pe care se aprind lumini, fiecare insemnand altceva si in functie de care se coordoneaza munca celorlalti. Stresul este provocat de responsabilitatea pe care o simte cel aflat in fata panoului si care actioneaza fara sa asiste direct la procesul muncii. Aceasta forma de stres este insa corigibila in timp; cu cat angajatul se obisnuieste mai mult cu aceasta metoda de lucru indirecta, cu atat mai repede scapa de stresul profesional. O alta cauza care poate duce la aparitia stresului profesional este nesiguranta angajatului in legatura cu stabilitatea locului de munca pe care il ocupa. In acest caz, seful trebuie sa-l convinga pe subaltern ca nu se va dispersa de serviciile lui numai in caz extrem.
Cea de-a doua afectiune de care sufera un angajat are la baza elementele conflictuale care apar in plan psihosocial. Mai pe romaneste spus, daca angajatul e tratat de sef ca o simpla unealta sau amanat vesnic de la o promovare meritata, are toate sansele sa se imbolnaveasca. Relatiile interumane necorespunzatoare si frustrarea provoaca in angajat o tensiune psihica persistenta care poate duce, in final, la imbolnavire cronica."Comportamentul angajatului si sefului intra sub incidenta notiunii de cultura a locului de munca, notiune care la noi in tara a aparut numai dupa '90. Aceasta presupune dezvoltarea unei relatii de respect reciproc si de comunicare reala intre sef si subordonat. Evident ca aceasta este diferita de la om la om, in functie de gradul de educatie si de bun simt pe care il are fiecare. Niciodata, insa, nu am intalnit un sef care sa se comporte execrabil cu subalternii si care sa fie, in acelasi timp, un bun profesionist", explica dr. prof. Aristotel Cocarla, presedintele Societatii Romane de Medicina a Muncii si seful Clinicii de Boli Profesionale din Cluj.



Ce face munca din om
Manifestarile bolilor cronice de care poate sa sufere un angajat sunt variate, incepand de la tulburari comportamentale care apar in cazul celui stresat. Tabagismul, alcoolismul si bulimia sunt pe primele locuri in top. "Nu degeaba exista vorba ‘Beau ca sa uit de necazuri’ sau ‘Am fumat doua pachete de tigari pentru ca m-am certat cu seful’. Exagerandu-si obiceiurile pe care, altfel, omul le practica moderat, ajunge la adevarate excese. De exemplu, daca omul mai bea un pahar din cand in cand, in cazul in care ajunge sa fie stresat de sef la serviciu va bea din ce in ce mai mult. Situatia se repeta in cazul fumatorilor si a celor care exagereaza cu mancatul", afirma dr. Traian Neamtu, seful Laboratorului de Sanatate Mintala Cluj.
"Zilele trecute a venit la mine o pacienta cu o depresie dezvoltata din faptul ca seful ei o ameninta ca o da afara. Era complet panicata ca ramane pe drumuri. A trebuit sa-i administrez tratament medicamentos. Nu e singurul caz. Altele vin la tratament stresate de ideea ca seful le face avansuri sexuale. Stiu ca daca nu cedeaza isi pierd serviciul. Am avut cazuri in care femeile au devenit depresive pentru ca, orice ar fi facut, tot au fost date afara si au ramas pe drumuri", explica medicul Traian Neamtu.
Potrivit unui studiu al Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, anual, in intreaga lume, se inregistreaza aproximativ 160 de milioane de cazuri noi de boli profesionale sau legate de profesiune, care includ boli respiratorii, cardiovasculare, boli ale sistemului osteo-musculo-articular, ale reproducerii, boli neuropsihice. Un numar tot mai mare de salariati prezinta simptome legate de stresul psihic al muncii prin suprasolicitare. Factorii de stres neuropsihic ai locului de munca determina tulburari ale somnului, depresie si constituie factor de risc crescut de boli cardiovasculare, in principal hipertensiune arteriala. Situatia a intrat de mult in atentia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care estimeaza ca stresul profesional afecteaza circa o treime (28%) dintre salariatii statelor membre Uniunii Europene: 16% din barbatii si 22% din femeile cu boli cardiovasculare au contractat boli din cauza stresului profesional.



Cum sa te impui pe o piata cam cenusie
Medicul psihiatru Gabriela Crumpei sustine ca, in ceea ce priveste vestimentatia, culorile acesteia pot influeta sau chiar stimula capacitatea de munca a individului si de aceea trebuie alese cu foarte mare grija. "Daca s-ar impune functionarilor din Primarie o uniforma de protectie, nuantele folosite ar fi albastru combinat cu verde foarte deschis, culori care induc calmul", afirma psihiatrul.
O firma ieseana sustine ca a gasit reteta pentru combaterea stresului profesional: fabricarea echipamentelor se realizeaza dupa metode stiintifice, in conditii speciale, iar culoarea "uniformei" este specifica fiecarui domeniu de activitate. La prima vedere, vestimentatia antistres oferita pare o uniforma de lucru obisnuita. Nu sunt omisi bocancii, manusile de protectie sau ochelarii de sudura, acolo unde e, fireste, cazul. Directorul executiv al firmei Faster, Dana Volosiniuc, e de profesie medic si i-a venit ideea afacerii constatand pe propria piele ce importanta au materialul, culoarea si croiala halatelor purtate de personalul din spitale.
Din 1999, Faster a inceput sa produca si sa importe echipamente de lucru si s-a orientat spre clientii care cer valoare adaugata de la uniforme sau halate, adica pentru care imbracamintea angajatului reprezinta imaginea companiei. Mai intai au fost firmele farmaceutice si spitalele cu activitate in zona Iasi (Antibiotice, Relad Pharma, Hoffman LaRoche), apoi societatile din industrie (Coca-Cola Iasi si Chisinau, Nicolina, Ceramica, Moldomobila, Polirom, Omega Tehnoton, Unirea), apoi institutiile locale (Primaria Iasi, Televiziunea Romana Iasi) si in cele din urma unitatile militare din zona (i-a imbracat inclusiv pe militarii romani plecati in Afganistan, spune Volosiniuc). O parte din produse sunt fabricate in atelierul firmei, o parte sunt importate de la compania germana Feldtmann.
Concurenta fiind redusa in zona Iasi - mai exista doar trei firme care comercializeaza acolo articole de protectie si echipamente de lucru - firma a capatat clienti destul de repede, gratie mai ales abordarii originale a directoarei, care se declara mai mult un consilier in materie de ergonomie decat un simplu furnizor de uniforme de lucru.
In ceea ce priveste materialele, Dana Volosiniuc spune ca foloseste materialele standard: tercotul, care contine 33% bumbac, este folosit la echipamentele pentru industria farmaceutica, a constructiilor, alimentara si tipografica, iar docul, care are 100% bumbac, e folosit mai ales pentru echipamentele de protectie destinate industriei constructiilor, a telecomuncatiilor, a mobilei, energetica si in transporturi. "Ceea ce conteaza cel mai mult pentru sanatatea psihica a celui care poarta o uniforma de lucru sunt culorile. E adevarat ca vine clientul si poate comanda o anumita culoare. Noi insa il putem consilia, putem discuta cu el, astfel incat sa poata alege in cunostinta de cauza culoarea cea mai potrivita pentru confortul sufletesc si sanatatea angajatilor sai".
Piata echipamentelor de lucru si de protectie este destul de eterogena, dat fiind ca sunt putine firmele care livreaza echipamente pentru toate sectoarele unde e nevoie de uniforme sau accesorii profesionale. Cel mai usor se pot orienta spre aceasta piata firmele de confectii ale caror produse nu au un grad prea mare de standardizare, ca de pilda furnizorii de halate sau salopete folosite de lucratori din industria alimentara sau hoteliera (Velcom, Mar-Mih si multe alte companii mici).
Urmeaza firmele care au intrat pe piata respectiva dinspre productia publicitara: la fel cum inscriptioneaza pixuri, brichete sau tricouri, se ocupa cu inscriptionarea de salopete sau uniforme cu sigla clientului (Prest Grup Consult, Vicon).
Alta categorie sunt firmele, unele din ele dezvoltate din societati de stat existente inainte de 1989, care produc sau importa mai ales echipamente specializate pentru muncitorii din industria grea (Tehnico-Protector Industries, Romind Grup, Matei Blue).In fine, alta categorie de firme livreaza pentru armata si serviciile speciale (Condor, Stimpex, Treximco, Areca), respectiv pentru companiile de protectie si paza (Viper Holster Impex, Delta Services). Cea mai cunoscuta din acestea este Condor, fosta societate de stat specializata pe echipamente de uz militar, care in ultimii ani si-a reorientat productia, devenind unicul producator de parasute din Romania si un exportator constant de produse pentru trupele NATO.
Anul acesta, Condor intentioneaza sa exporte produse in valoare de peste 1,5 milioane de dolari, pentru firme din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia care livreaza echipamentele trupelor NATO. Peste 70% din productia firmei o reprezinta parasutele, al caror pret variaza de la cateva zeci de dolari la peste 8.000 de dolari. Firma produce si echipamente militare de lucru si protectie de inalta tehnologie (combineazoane antifoc pentru piloti, tesaturi speciale si costume de interventie pentru pompieri), veste antiglont si echipament sport - bluzoane, hanorace, veste, rucsaci si centuri de alpinism). (Crenguta Nicolae)

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania