Afaceri de la zero

Europenii incearca sa faca cu tarile din Golf o zona de liber schimb

13.06.2006, 00:00
Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) si Uniunea Europeana s-au apropiat de semnarea unei intelegeri privind crearea unei zone libere de comert (FTA), pe care unul dintre oficialii Emiratelor Arabe Unite (EAU) a descris-o ca fiind un eveniment istoric, scrie presa internationala.

"Negocierile dintre CCG si UE pentru aceasta zona libera au atins un punct istoric", a declarat acum doua zile Mohammed Khalfan Bin Kharbash, ministru de stat al finantelor si afacerilor industriale al Emiratelor Arabe Unite. "Exista o puternica vointa politica pentru a duce la bun sfarsit aceasta intelegere privind zona libera de comert cat mai repede cu putinta, intalnirile de acum continuand rezolutiile adoptate la cele precedente", a continuat el.

Afirmatiile lui Kharbash au venit in urma intalnirii dintre ministrii de finante ai CCG si Comisarul european pentru comert din aceasta zona, Peter Mendelson.

El a afirmat ca la aceste reuniuni a fost prezentata posibilitatea deschiderii anumitor zone din sectoarele de servicii ale CCG de catre unele state europene, desi membrii UE nu dau dovada de suficienta flexibilitate in ceea ce priveste sectoarele nepetroliere ale economiilor tarilor din Golf.

In acelasi timp, oficialii europeni au declarat la randul lor ca si ei sunt interesati de finalizarea negocierilor pana la sfarsitul acestui an. Reprezentantii ambelor parti au precizat ca sunt hotarati sa puna bazele si sa semneze o intelegere prin care niciuna din parti sa nu obtina un statut superior fata de potentialii parteneri comerciali.

"Intelegerea trebuie facuta anul acesta, iar noi trebuie sa progresam mai rapid. Voi fi surprins si dezamagit daca nu se va intampla pana la finele acestui an", a declarat Mendelson presei. "Am reusit sa micsoram diferentele de opinie in problemele legate de accesul pe piete, reglementarile de stabilire a originii produselor, investitii si achizitiile guvernamentale", a adaugat Mendelson.

Comisarul european a precizat insa ca au mai ramas anumite subiecte care trebuie dezbatute, motiv pentru care a invitat oficialii CCG la o noua serie de tratative ce vor avea loc luna viitoare la Bruxelles. "Este uneori greu de ajuns la un consens pentru ca exista interese diferite de ambele parti. In acelasi timp avem insa si o serie de interese comune", a explicat el.

Pentru a raspunde unor oficiali CCG, Mendelson a reafirmat ca negocierea clauzelor privind armele de distrugere in masa, imigrantii ilegali si drepturile omului sunt cat se poate de importante si ca asupra dezbaterii lor s-a convenit deja in mod unanim. Unii reprezentanti ai statelor din zona Golfului Persic au caracterizat aceste capitole ca facand parte dintr-o tactica de prelungire a negocierilor.

"Toate partile implicate au dat dovada de flexibilitate in ceea ce priveste problemele aduse in discutie, cazand de comun acord mai ales asupra celor cinci puncte de interes maxim, anume accesul pe piata al companiilor de servicii, investitiile, achizitiile guvernamentale, accesul pe piata al bunurilor si alte prevederi precum regulile de provenienta a produselor si capacitatea UE de a-si deschide piata pentru exportul de carne de ton, din Oman de exemplu", a declarat Karl Falkenberg, director general al comertului in cadrul Uniunii Europene.

victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania