Afaceri de la zero

Exporturi de la zero. Mai mulţi antreprenori români au trecut graniţele cu afacerile lor, ca să vândă la export căsuţe ecologice, rulote sau plăpumi

11.05.2020, 17:10 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Eco Tiny House, Marsupi, Confort Merino, Fim Caravans, Primitiv Food sunt numai câteva dintre afacerile de la zero care au ajuns sub lupa Ziarului Financiar în ultimul an şi care au trecut graniţele cu brandurile lor.

Există afaceri de la zero care încă de la primii paşi au fost „croite“ să ia calea exportului, fie pentru că fondatorii lor au găsit o nişă puţin exploatată, iar pro­ducţia lor este valoroasă pentru re­giuni geografice mai extinse, fie pentru că duc mai departe tradiţii locale, care ajung să fie şi pe placul străinilor.

Eco Tiny House, Marsupi, Confort Merino, Fim Caravans, Primitiv Food sunt numai câteva dintre afacerile de la zero care au ajuns sub lupa Ziarului Financiar în ultimul an şi care au trecut graniţele cu brandurile lor.

Antoine Dussenne, un antreprenor de origine belgiană stabilit din 1990 în România, şi Szakacs Botond, un tânăr inginer proiectant, s-au cunoscut în 2017 la Miercurea Ciuc, iar după numai o săptămână au schiţat împreună primele idei ale proiectului Eco Tiny House, o afacere prin care au ajuns să producă zeci de căsuţe ecologice, pe care le trimit peste hotare, în Europa.

„Căsuţele noastre au călătorit peste 111.000 de kilometri pentru a ajunge la proprie­tarii lor“, spuneau reprezentan­ţii companiei la Afaceri de la zero. Prima căsuţă pe roţi a fost făcută de Szakacs Botond pe şasiul unei limuzine vechi, pentru că nu avea bani atunci să cumpere un trailer. Acel proiect a ră­mas şi azi în familia lui Szakacs Botond. Au venit apoi primele comenzi din Bel­gia şi au început să producă tot mai mult, ajungând la o producţie de patru sau cinci căsuţe pe lună. Eco Tiny House a livrat până acum zeci de căsuţe pe roţi în Belgia, în Austria şi în Ger­ma­nia. Cele mai multe căsuţe au fost livrate însă pe piaţa locală, după cum arată datele de pe site-ul companiei.

În prezent, Eco Tiny House este controlată integral de familia lui Szakacs Botond.

Au avut „priză“ la export şi rulotele Migrator, produse de compania româ­nească Fim Caravans într-un centru din Bascov, judeţul Argeş. Rulotele pot fi ataşate maşinilor de teren pentru drumeţiile pe munte şi pleacă în fiecare lună în străinătate, pe pieţele din Europa de Vest.

Ideea le aparţine lui Ştefan Secuiu şi Felix Istrate, care s-au orientat către acest business după ce au constatat că nu prea există rulote care să urce în zo­ne­le de munte cu maşini de teren. Prima ru­lotă produsă de Fim Caravans sub bran­dul Migrator a fost vândută în 2018, după ce brandul a participat la un târg de profil la Düsseldorf, în Germania.

Confort Merino este un alt brand ro­mâ­nesc cu succes în străinătate. Fondat de Oana şi Cătălin Tatu, de pro­fesie consultant în marketing, respectiv ingi­ner textilist, Confort Merino este, de fapt, o readucere la viaţă a unui produs tradiţio­nal: plapuma din lână. Cei doi antrepre­nori vând  în străinătate 60% din produc­ţia realizată în atelierul din Piatra-Neamţ.

„Am descoperit că la nivel mondial produsele din lână reprezintă o adevărată piaţă, că lumea foloseşte pilote, saltele şi chiar perne umplute cu lână. Am început într-o încăpere la par­terul blocului unde locuiam, cu o maşină de cusut, o masă de blat pentru croit şi drumuri în căutarea lânii. Am făcut un magazin online, o pagină de Facebook şi uşor comenzile au început să vină“, explicau proprietarii Confort Merino la sfârşitul anului trecut.

Exportul a susţinut afacerea mai ales în anii 2014-2015, reprezentând pe atunci 95% din vânzări, după ce antreprenorii încheiaseră un contract cu un partener din Marea Britanie. Treptat, brandul familiei Tatu a început să devină cunoscut şi în România, prin intermediul magazinului online.

Însă exporturile nu au încetat să contribuie considerabil la business. Acum, 60% din vânzări se fac către Belgia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Franţa, Ungaria şi Statele Unite ale Americii.

Marsupi, primul brand românesc care şi-a spus povestea în cadrul proiectului ZF Afaceri de la zero, are şi el succes la clienţii din afara România. Sistemele pentru purtarea bebeluşilor create de familia Madly din Cluj-Napoca ajung în special pe piaţa din Germania. De altfel, peste 90% din producţie merge la export, antreprenorii clujeni acoperind aproape toată Europa cu marsupiile lor pentru copii.

Nici antreprenorii din domeniul industriei alimentare nu fac excepţie când vine vorba de exporturi, iar un exemplu îl reprezintă familia Negoţ, care produce în judeţul Buzău miere şi produse derivate. Anul 2019 a adus primele exporturi pentru această afacere, borcanele cu miere ajungând în Canada şi Marea Britanie.

Primitiv Foods, afacerea din apicultură dezvoltată de familia formată din Cristina şi Mihai Negoţ în judeţul Buzău, a pornit de la cinci stupi de albine pe care cei doi tineri i-au primit ca dar de nuntă în 2014. Fără nicio experienţă în domeniu, au început să înveţe, pas cu pas, cum se gestionează o afacere de acest tip şi astfel au creat brandul de miere Primitiv Foods. Produsele făcute de el şi de Cristina Negoţ au la bază mierea de salcâm şi de rapiţă, la care se adaugă nuci, alune de pădure şi roşcove, cătină şi polen, aronia, fistic, cocos sau agrişe.

Evident că micii antreprenori români mai au timp de cucerit lumea întreagă cu produsele lor, dar ce este cert e că primii paşi au fost deja făcuţi, iar poveştile continuă să se scrie, indiferent de limba sau naţionalitatea celor care ajung să consume româneşte.

 

Sistemele pentru purtarea bebeluşilor create de familia Madly din Cluj-Napoca ajung în special pe piaţa din Germania.

 

 

Rulotele Migrator pot fi ataşate maşinilor de teren pentru drumeţiile pe munte şi pleacă în fiecare lună în străinătate, pe pieţele din Europa de Vest.

 

Eco Tiny House a livrat până acum zeci de căsuţe pe roţi în Belgia, în Austria şi în Germania.

 

Oana şi Cătălin Tatu, proprietarii Confort Merino: Am descoperit că la nivel mondial produsele din lână reprezintă o adevărată piaţă, că lumea foloseşte pilote, saltele şi chiar perne umplute cu lână.

 

Anul 2019 a adus primele exporturi pentru Primitiv Foods, borcanele cu miere ajungând în Canada şi Marea Britanie.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania