Afaceri de la zero

Răzvan Neamţu, administrator Agricin: În 2019, ne vom întări poziţia pe piaţa românească pe segmentul de producţie a unor produse finite personalizate pentru proiectele clienţilor persoane juridice - dezvoltatori imobiliari, constructori, arhitecţi, companii diverse. Galerie foto

Familia Neamţu din Braşov prelucrează piatră naturală pentru amenajări interioare şi exterioare şi vrea să intre în reţelele de bricolaj

12.06.2019, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Preţurile produselor sunt variabile în funcţie de tipul de piatră solicitat şi de complexitatea manoperelor şi încep de la 20 de euro pe metru pătrat.

Familia Neamţu din judeţul Braşov a pornit, în urmă cu mai bine de 25 de ani, o afacere în prelucrarea de piatră naturală, care i-a adus anul trecut venituri de peste cinci milioane de lei. Fondatorul afacerii Agricin este Marian Neamţu, de profesie inginer, dar cu studii şi în domeniul economic.

Timp de 26 de ani, el a lucrat în mai multe cariere de piatră din România, care au devenit astfel sursa de inspiraţie pentru Agricin.

Marian Neamţu a început în 1993 să prelucreze blocuri de piatră naturală în atelierul construit în propria curte, cu o tehnologie de asemenea proiectată de propriile mâini.

Atelierul de 180 de metri pătraţi, amplasat la o distanţă de 15 kilometri de Braşov, a fost completat ulterior cu un depozit în Braşov. La câţiva ani de la primele pietre şlefuite, în afacere a fost cooptat fiul său, Răzvan Neamţu, care are acum rolul de administrator în firmă.

Astăzi, prelucrarea pietrei şi prezentarea produselor se fac pe o platformă industrială din Ghimbav, judeţul Braşov, unde se află fabrica, depozitul şi mai multe showroomuri, pe DN1 Braşov-Sibiu, aproape de viitorul aeroport internaţional Braşov - Ghimbav.

„Investiţia noastră a fost toată munca şi profitul obţinut în 25 de ani de activitate, estimat astăzi la circa nouă milioane de euro şi materializat în 3.000 de metri pătraţi de showroomuri şi birouri, peste 20.000 de metri pătraţi de materiale în stoc, spaţii de depozitare şi producţie de peste 12.000 de metri pătraţi“, spune Răzvan Neamţu, fiul fondatorului.

Piatra naturală care este prelucrată de familia Neamţu venea, la început, din cariere româneşti, din Ruşchiţa, Geoagiu, Roşia Montană, Moneasa. Mai târziu, antre­prenorii s-au orientat către materii prime din Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria, Croaţia sau Suedia. Astăzi, în portofoliul Agricin există 170 de materiale diferite, de la marmură, granit şi travertin, la onix sau pietre semipreţioase. Toate sunt folosite pentru amenajări de bucătării, băi, sisteme de scări, vinoteci, pardoseli, şeminee, monumente istorice, dar şi în amenajări peisagistice.

Livrările pentru toate aceste tipuri de proiecte au adus anul trecut familiei Neamţu o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, la un profit de peste 300.000 de lei. Echipa care lucrează pentru Agricin este formată din 34 de angajaţi, la care se adaugă şi câţiva colaboratori pentru consultanţă, arhitectură şi design.

„În anul 2019, ne vom întări poziţia pe piaţa românească pe seg­mentul de pro­ducţie a unor produse finite personalizate pentru proiectele clienţilor persoane juridice - dez­voltatori imo­biliari, cons­tructori, arhitecţi, com­panii diverse. Vrem să ne dezvoltăm de ase­menea pe segmentul produselor perso-na­lizate, pe care dorim să le distri­buim la nivel naţional prin intermediul marilor reţele de bricolaj“, spune Răzvan Neamţu. În plus, în 2019, proprietarii Agricin intenţionează să parieze pe mediul online în creşterea vânzărilor.

Preţurile produselor sunt variabile în funcţie de tipul de piatră solicitat şi de complexitatea manoperelor şi încep de la 20 de euro pe metru pătrat. Costurile pot ajunge chiar şi la 5.000 de euro pentru produse speciale, cum ar fi o recepţie de intrare într-un hotel retroiluminată, din materiale exotice, venite de pe alte continente.

„Activitatea noastră este concentrată pe optimizarea preţurilor şi a termenelor de livrare, prin utilizarea integrală a materiei prime, prin folosirea unor tehnologii cât mai economice şi prin programarea producţiei, astfel încât să rezulte cât mai multe produse finite în acelaşi proces tehnologic“, explică Eleonora Ion, directo­rul general al Agricin.

 

Prelucrarea pietrei şi prezentarea produselor se fac pe o platformă industrială din Ghimbav, judeţul Braşov, unde se află fabrica, depozitul şi mai multe showroomuri.

alina.vasiliu@zf.ro

 

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania