Afaceri de la zero

Feng Shui, filozofia care "vinde"

07.01.2005, 00:00 Autor: Cecilia Stroe

Filozofie antica nascuta in China in urma cu mai bine de 6000 de ani, raspandita si practicata in majoritatea tarilor orientale, Feng Shui este un ansamblu de practici care, in esenta, vor sa te invata cum sa traiesti in armonie cu mediul inconjurator. La ora actuala, pe langa o noua figura profesionala, cea a consultantului feng shui, exista si arhitecti specializati in astfel de proiecte si chiar si produse de cosmetica si aromaterapie, care "capitalizeaza" acelasi stravechi concept oriental.
Infiintata in 1995, pana in urma cu un an si jumatate, compania Prestige s-a axat exclusiv pe exportul de sticlarie de menaj si ceramica. In decembrie anul trecut, compania a lansat pe piata romaneasca prin intermediul lantului de farmacii Sensi Blu o linie de produse cosmetice Feng Shui. Dupa un inceput apreciat de Radu Bancila, presedintele Prestige Holding, ca destul de "timid", adica un volum de vanzari de aproximativ 7500 euro pe primele trei luni ale acestui an, in urmatoarele trei luni vanzarile inregistrate de gama de produse Feng Shui au crescut la 12.500 euro, iar, conform estimarilor sale, in semestrul 2 al acestui an vanzarile vor depasi cifra de 50.000 euro. Pentru anul viitor, precizeaza Bancila, estimarile companiei vizeaza un volum al vanzarilor intre 175.000 si 200.000 euro.



Produse "cam scumpe"
Presedintele Prestige a descoperit gama de cosmetice Feng Shui din intamplare, in urma cu doi ani, la Frankfurt, intr-un magazin de parfumerie de pe principala artera comerciala din oras. Participa la Ambiente, un important targ de sticlarie si ceramica si, impresionat de calitatea produselor, a decis sa le lanseze si pe piata romaneasca. Inainte de asta, a cerut informatii unora dintre partenerii sai de export, managerii companiilor Rosenthal din Germania si Lennox din Statele Unite. "Mi-au spus ca este un trend favorabil produselor care se inscriu in acest concept, in special in Statele Unite, dar intrat foarte agresiv si in Europa de Vest", isi aminteste el.
Preturile produselor Feng Shui sunt, intr-adevar, putin cam mari, admite Radu Bancila. Pentru produsele de folosinta zilnica, cum ar fi sapunurile, preturile sunt in jur de 3,50 euro - 4 euro, iar cremele si gelurile de dus ajung la 10-11 euro bucata.
Reactia consumatorilor romani a fost insa extrem de favorabila si, dincolo de calitatea produselor, managerul mai are o explicatie: filozofia Feng Shui ii atrage in special pe oamenii foarte stresati, asa cum sunt romanii, spune el.
Vanduta in 20 de farmacii in Bucuresti, iar in tara, in orase ca Oradea, Arad, Timisoara, Brasov, Galati, gama Feng Shui este prezentata fiecarui client in parte de catre specialisti in cosmetica. Pentru perioada Sarbatorilor, Prestige a pregatit si pachete-cadou, care contin si carti despre Feng Shui, reviste si betisoare parfumate, la preturi intre 20 si 22 euro, dar si o selectie de cd-uri cu muzica de relaxare. "Este un produs putin atipic pentru o farmacie, dar din nou am fost surprinsi de reactia favorabila a cumparatorilor. De fapt este conceptul care vinde."



Consultatii de alchimie taoista si de feng shui
Costin Vasile este psiholog si de trei ani da consultatii de alchimie taoista si de feng shui la Clinica Aquamarine din Bucuresti. Instructor Tao autorizat de Asociatia Romana de Tai Chi si Chi Kung, Vasile a urmat cursurile scolii thailandeze Universal Tao, fondata de maestrul Mantak Chia si in prezent isi invata clientii cum sa-si transforme stresul in vitalitate, adica sa-si domine emotiile negative si sa le transforme in emotii pozitive.
In urma cu cinci ani, cand a hotarat sa invete feng shui a fost nevoit sa mearga in strainatate, la Feng Shui Research Center din Toronto, Canada pentru ca, dupa cum spune, in Romania nu exista cursuri de feng shui traditional, ci doar de feng shui modern. "In Feng Shui-ul modern se generalizeaza si se simplifica foarte mult, se vine cu un sablon si se suprapune pe casa", explica el. Dupa cum spune, de fapt, feng shui-ul modern nu reprezinta decat o etapa pentru cei care vor sa se specializeze in acest domeniu. Feng Shui-ul traditional are o logica simpla, dar trebuie studiat temeinic. Nu ajunge sa citesti cateva carti, trebuie sa mergi si la "scoala". El a studiat cu Maestrul Josef Yu; a urmat doua cursuri structurate pe 2 module fiecare. "Aceste cursuri sunt suficiente. In sase luni iti poti insusi suficienta informatie pentru a putea practica feng shui." Legat de practica insa, adauga el, ca in orice domeniu, nici in acesta nu exista numai specialisti. "Fiecare practica feng shui-ul la care a avut acces."



Arhitectii, foarte interesati de fenomen
In strainatate, la cursurile pe care le-a urmat, 90% dintre participanti erau arhitecti, isi aminteste Costin Vasile. Acestia doreau sa inteleaga filozofia feng shui si sa foloseasca informatiile in activitatea lor curenta.
In Romania, el a observat ca cei mai multi arhitecti sunt insa reticenti si in anumite cazuri le da chiar dreptate. "Feng shui-ul modern nu este suficient de bine explicat si ridica foarte multe semne de intrebare pe care arhitectii nu le accepta. E si normal sa fie reticenti cu un consultant care vine si le spune sa amplaseze intr-o anumita zona o broscuta. Se vine cu o poveste cum ca broasca ar face si-ar drege."
El spune ca obisnuieste sa explice cu lux de amanunte importanta remediilor; de ce, de exemplu, o fantana trebuie amplasata intr-o anumita zona. "Se amplaseaza atunci cand intr-o anumita zona este nevoie de apa in miscare si remediul poate fi asadar fantana sau acvariu, dar tot un simbol poate fi si culoarea albastra, in acest caz." La fel, tot un remediu il reprezinta si clopoteii de vant. Nu orice clopotel actioneaza insa ca remediu feng shui, tine sa precizeze. "Numai cei cu sase tuburi, din metal."
 Pana la urma, arta feng shui nu este atat de departe de cultura noastra pe cat poate parea, mai crede Vasile. Considera ca este suficient sa te uiti la turlele bisericilor romanesti pentru a te convinge de acest lucru. "In trecut existau asa-numitii fantanari care cautau zonele bune pentru fantana, pentru casa, pentru biserica. Era vorba asadar de aceleasi practici sub alte denumiri, care insa la noi nu s-au pastrat intr-o forma unitara, pe cand arta feng shui s-a imbogatit pe parcursul timpului."



Daca schimbi locul, schimbi norocul
In opinia arhitectului Grigore Gabriel Negoescu, cadru didactic la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu si manager al Arhimed MG, companie specializata in proiecte de arhitectura feng shui,
practic fiecare popor a avut un fel de feng shui, numai ca nu s-a numit astfel si nu a avut posibilitatea sa se dezvolte.
Foarte multe elemente din cultura noastra pot fi considerate feng shui, spune el. "Avem si proverbe, cum ar fi cel "daca schimbi locul, schimbi norocul", dar exista si traditii de constructie. Felul in care este conceputa casa romaneasca traditionala a copiat cumva alcatuirea universului. Spatiul acoperit, dar deschis care este prispa, la casa traditionala era "in hora", adica in jurul casei, cu anumite roluri, dupa care urmau alte spatii, organizate in general la fel, in functie de stanga-dreapta. Apoi, cand intri intr-o casa romaneasca traditionala, dupa ce deschizi usa intri in tinda si in fata va fi intotdeauna vatra. Acest lucru este valabil si in feng shui."
In ultimii ani, in Romania, de cele mai multe ori s-a construit fara a se mai tine cont de regulile stravechi, spune arhitectul. "Bucurestiul a fost sustinut de o anumita configuratie a unor monumente sacre, de Patriarhie, de biserica Sfantul Gheorghe nou si de biserica Mihai Voda, un rol l-a avut si biserica Radu-Voda, dar primele trei  formau un triunghi echilateral cand erau la locul lor. La un moment dat Ceausescu a mutat biserica Mihai Voda si acest echilibru s-a stricat", explica Negoescu, in opinia caruia, la ora actuala ar trebui sa se gaseasca alte elemente care sa-i creeze un suport energetic capitalei, dar este un lucru dificil pentru ca s-a construit foarte mult la intamplare.



30 euro/mp pentru un proiect arhitectonic
Negoescu studiaza feng shui-ul de mai bine de zece ani. Anul trecut si-a luat doctoratul si spune ca la ora actuala, in Romania au aparut multe persoane care sustin ca se pricep la feng shui dupa ce au citit cateva carti. "Este o noutate de pe urma careia multi incearca sa faca profit", adauga el. Arhitectul a infiintat compania in 1998, dar primele proiecte de acest gen le-a facut chiar inainte. Este de parere ca este bine sa fii "prudent" cand vorbesti de arhitectura feng shui in Romania. "Unii pot crede ca ai luat-o razna".
Si totusi, Negoescu considera cererea de proiecte de arhitectura feng shui de pe piata romaneasca foarte mare. In ceea ce-l priveste, declara ca are suficiente comenzi de acest gen. In general, in fiecare an are trei beneficiari care ii solicita proiecte de arhitectura feng shui, dar mai primeste si cereri pentru analize feng shui de la persoane care vor doar sa-si reamenajeze casa.
In mod normal, un proiect feng shui este mai scump decat un proiect de arhitectura obisnuit pentru ca este vorba de cerinte care complica arhitectura, explica arhitectul. O analiza a unui apartament obisnuit in care locuieste o familie cu doua-patru persoane costa 3-400 euro, iar  in cazul proiectelor, pretul este in jur de 30 euro/m2 suprafata desfasurata, asta insemnand proiectul integral, cu toate specificatiile de rezistenta si instalatii.
Sa tii cont de fluxurile energetice, adica sa lasi energia libera sa circule - sa se poata face o trecere usoara dintr-un spatiu in altul - ideea de baza in feng shui - nu este un concept nou in arhitectura, explica Grigore Negoescu. "Arhitectura organica care a aparut la inceputul sec.XX cam tot acest lucru urmareste. Iar daca o arhitectura este foarte bine facuta, atunci este bine si din punct de vedere feng shui. Am intalnit si beneficiari care mi-au spus ca nu-i intereseaza decat ca proiectul sa fie bine din punct de vedere feng shui, ca arhitectura nu-i intereseaza. Dar arhitectura insasi este o armonie, iar baza in feng shui este tocmai echilibrul si armonia. Nu poti distruge o armonie dorind sa obtii o alta." 



In ce consta o analiza Feng Shui
O analiza feng shui implica neaparat o vizita a consultantului in spatiul respectiv. Ajuns in casa sau apartamentul pe care trebuie sa-l analizeze din punct de vedere feng shui, Costin Vasile face masuratori si culege informatiile necesare stabilirii unei harti energetice.
Harta energetica feng shui reprezinta felul in care energiile interactioneaza in interiorul spatiului, cum se combina acestea conform principiului celor cinci elemente. Importanta este insa si data la care imobilul a fost construit, dar si datele de nastere ale locatarilor.
Asta pentru ca factorul uman, energia locatarilor in feng shui este la fel de importanta ca si cea a spatiului, a mediului sau cea a influentei stelare. "Energia umana este o variabila asupra careia se poate actiona, o putem creste sau o putem diminua. De cele mai multe ori oamenii si-o diminueaza, dar prin practica taoista, prin tai chi si chi kung, doua tehnici mai bine cunoscute, omul isi poate creste potentialul energetic si atunci poate influenta mai mult mediul care il inconjoara. "
Asadar, desi in alcatuirea unei harti energetice sunt folosite niste principii general valabile, interpretarea informatiilor presupune de multe ori exceptii de la regula. "Ceea ce consultantul identifica ca particular limiteaza generalizarea; deci intr-un anumit spatiu poate functiona tocmai particularitatea acestuia. Indiferent de forma casei, in feng shui-ul traditional exista toate cele opt zone, nu noua ca in feng shui-ul modern, numai ca atunci cand una este mai mica, influenteaza mai putin casa."



Remediile, partea interesanta a raportului
In raport, care cuprinde de obicei intre 10 si 40 de pagini, in functie de complexitatea lucrarii, consultantul stabileste si asa-numitele "remedii". "De exemplu, o mobila de o anumita culoare trebuie sa o pui intr-un anumit loc pentru ca acolo culoarea respectiva reprezinta un remediu", explica, precizand ca remediile de feng shui nu inseamna demolarea zidurilor sau afectarea structurii casei, a apartamentului.
Amplasarea lor se poate face insa gresit. I s-a intamplat si sa "repare" dupa un alt consultant, dar nu doreste sa comenteze. "O fantana sau un acvariu reprezinta niste remedii puternice, dar daca sunt puse intr-o zona unde amplifica o energie negativa, fac mai mult rau decat bine."
Obiecte care pot fi folosite pe post de remediu feng shui  pot fi procurate de la orice magazin de interior, adauga el. De exemplu, elementul foc este reprezentat de obiectele cu o forma ascutita, triunghiulara, stelara sau piramidala, iar daca acestea mai au si culorile focului cu atat mai bine.
 In feng shui-ul traditional pe care il promoveaza se dau principii si nu retete de genul broscutei cu banut in gura aducatoare de prosperitate, explica Costin Vasile. "Este vorba de simboluri care pot amplifica energia intrata in spatiu printr-o anumita zona. Fiecare persoana poate alege, nu trebuie sa-si puna in casa un dragon care pentru el nu reprezinta nimic, dar pentru asiatici, da. Deci noi explicam principiul, iar omul isi poate crea pe baza acestuia propriile remedii. Un astfel de remediu poate fi chiar o husa pentru canapea de o anumita culoare, nu trebuie sa faca cheltuieli exorbitante neaparat."



5 euro/mp, pretul unei analize
Pretul unei analize feng shui este stabilit in functie de suprafata spatiului analizat. La clinica Aquamarine, o astfel de analiza costa de la 3 euro/mp pentru clientii persoane fizice la 5 euro/mp in cazul companiilor. In cei trei ani de cand da consultatii feng shui, Costin Vasile a avut in jur de 150 de clienti, atat persoane particulare, cat si manageri interesati de felul in care pot interveni asupra energiilor blocate din organizatiile lor.
In ultima vreme, precizeaza el, firme din ce in ce mai mari, cu potential financiar mare sunt din ce in ce mai interesate atunci cand isi construiesc noi sedii sa o faca pe baza acestor principii. "Cand apeleaza la un consultant feng shui ei nu stiu neaparat despre ce este vorba, dar sunt deschisi. La ei a ajuns o informatie, au aflat ca in Hong Kong, de exemplu nu se face nici o constructie fara o astfel de consultanta. La fel si in China, Taiwan sau Japonia."
Vasile a avut si clienti care i-au marturisit ca au aflat de feng shui de la rude sau parteneri de afaceri aflati in Canada, Statele Unite sau Marea Britanie. "Asa au ajuns la noi, s-au interesat daca exista si in Romania acest gen de servicii. Apoi, este drept ca in ultima vreme si in mass-media romaneasca au inceput sa apara tot mai multe informatii despre feng shui", spune el.
In opinia lui Vasile si la noi se incearca exploatarea acestui concept in din ce in ce mai multe domenii. "A inceput sa apara feng shui pentru machiaj, pentru coafura. Nu exista asa ceva, orice om cu putina cultura generala daca incepe sa-i puna intrebari celui care ii vinde produse sau astfel de servicii sub titulatura feng shui isi va da seama ca este doar o exploatare comerciala a unui nume." cecilia.stroe@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania