Afaceri de la zero

Golul de aur marcat de Bierhoff a adus Germaniei al treilea titlu continental

08.06.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Dupa ce pasii ne-au purtat pe la Paris si Roma, in doua randuri, Madrid, Bruxelles, Belgrad, Munchen si Goteborg, a venit astazi randul Londrei, sa ne fie gazda la cea de-a zecea finala continentala. Nu mai putin de 16 reprezentative, de doua ori mai multe decat la precedenta editie, impartite in patru grupe, au luat startul in turneul final, primele doua clasate in fiecare dintre grupe urmand a se califica in "sferturi". Spre deosebire de trecut, in cazul egalitatii de puncte, criteriul de departajare s-a bazat pe rezultatul direct intre echipe si nu pe diferenta de golaveraj sau pe numarul de goluri marcate. O alta noutate a reprezentat-o regula "golului de aur", utilizata in prelungiri, invingatoare fiind declarata echipa care marcheaza prima.

La editia din 1996, fanii englezii au sperat in repetarea istoriei din 1966, atunci cand oamenii lui Sir Alf Ramsey au cucerit titlul mondial, pe Wembley, in dauna germanilor lui Uwe Seeler.

Legat de sperantele la titlu, celebrul solist al trupei Simply Red, Mick Huknnall, a riscat un pronostic: "N-as fi surprins daca ar castiga Germania, lucru care, cu siguranta, l-ar face fericit pe Klinsmann. Pe Jurgen l-am cunoscut intr-un turneu in Sardinia (Italia), pe vremea cand disputa cu Inter o partida impotriva lui Cagliari. I-am spus ca va castiga cu 3-0 si ca el va marca doua goluri. Ceea ce s-a si intamplat. Pentru mine Germania este aidoma unei turbine uriase care nu are nevoie decat de a fi pornita. Apoi, devine de neoprit".

Din pacate, fair playul englezesc de pe gazon si din tribune nu a fost respectat si dincolo de arene, hoardele insetate de sange oferind un spectacol sinistru.

Pentru amatorii de statistica, 1996 a ramas editia cu cele mai multe partide decise la loteria penaltiurilor, in "sferturi", Franta - Olanda (0-0, 5-4 la 11m), Anglia - Spania (0-0, 4-2 la 11m) si in semifinale, Cehia - Franta (0-0, 6-5 la 11m), Germania - Anglia (1-1, 6-5 la 11m) ca de altfel si finala Germania - Cehia, 2-1, decisa in prelungiri de "golul de aur" marcat de Bierhoff, tinand publicul cu rasuflarea taiata. Legat de trista experienta a loteriei penaltiurilor, un mucalit englez a lansat o gluma amara dupa ce fundasul Gareth Southgate a ratat penaltiul decisiv: "Daca Nixon a avut Watergate, John Major a avut Irongate, Terry Venables l-a avut pe Southgate".

Despre participarea romaneasca la editia englezeasca, un lucru trebuie precizat din start. Soldata cu trei infrangeri, campania finala a lui Euro 1996 a ramas o trista si urata amintire. Pacat de faptul ca, acei putini suporteri care s-au incumetat sa fie alaturi de tricolori, nu au avut parte macar de un meci pe cinste din partea alor nostri. Pacat si pentru capitanul Nationalei, Gica Hagi, pentru care suporterii desfasurasera la Leeds, in 18.06, cu ocazia meciului sau cu numarul 100 (Romania - Spania, 1-2) o imensa pancarta pe care se putea citi: "HAGI - MARE? - ABSOLUL - GIGANT - IDOL". Tratata cu raceala de publicul britanic, ea insasi retrasa din cauza stilului cazon impus de "Generalul" Iordanescu , echipa Romaniei nu s-a bucurat nici de o presa favorabila, Mario Franchi, ziarist la Tuttosport din Torino aratandu-se nedumerit de faptul ca "romanii au tras ramele prea devreme in barca la meciul cu Spania". Pentru Romania, acela a fost cel de-al 81-lea joc din istoria participarilor la Campionatul european, bilantul inregistrand 38 de victorii, 22 de egaluri si 21 de infrangeri, un golaveraj de 140-82 si 105 puncte acumulate.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania