Politică

Lovitură de teatru: Referendumul poate fi organizat în mai multe zile! S-ar putea folosi Guvernul de această portiţă pentru a contracara boicotul PDL?

Lovitură de teatru: Referendumul poate fi organizat în mai multe zile! S-ar putea folosi Guvernul de această portiţă pentru a contracara boicotul PDL?

Autor: Iulian Anghel

25.07.2012, 16:28 8307

Curtea Constituţională a respins contestaţia PDL privind extinderea duratei votului în ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, 29 iulie, de la ora 20:00 la ora 23:00, mai mult, a susţinut că, "în cazuri excepţionale", referendumul poate fi organizat şi în mai multe zile, deşi legea referendumului spune că acesta se organizează într-o singură zi.

Curtea face trimitere, în motivarea respingerii contestaţiei PDL, între altele, la extinderea duratei referendumului pentru aprobarea revizuirii Constituţiei, în 2003, de la o zi la două, deşi legea referendumului spunea şi atunci că o astfel de consultare populară se organizează într-o singură zi.

Extinderea duratei referendumului la două zile a fost decisă în 2003 de Guvernul Năstase prin ordonanţă de urgenţă, iar Curtea a susţinut atunci, în urma unei sesizări, că acest lucru este constituţional, deşi ordonanţa de urgenţă modifica două legi organice - legea cadru a referendumului (3/2000) şi legea care se referea la organizarea referendumului pentru aprobarea modificării Constituţiei (375/2003).

Concret, pe 9 octombrie 2003, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă (92/2003) legea 375/2003 care stabilea că referendumul pentru aprobarea revizuirii Constituţiei se organizează în data de 18 octombrie. Ordonanţa 92 extindea durata referendumului şi la data de 19 octombrie.
PRM a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că o ordonanţă de urgenţă nu poate modifica o lege organică. Curtea a respins sesizarea pe motiv că extinderea datei referendumului a fost "o urgenţă" (existând riscul ca, prin neparticiparea cetăţenilor, aprobarea revizuirii Constituiţei să fie respinsă - şi atunci exista obligativitatea participării la vot, pentru validarea referendumului, a 50% plus unul din numărul celor înscrişi pe listele electorale.) În respingerea contestaţiei PDL privind extinderea orei referendumului, publicată în Monitorul Oficial aseară, Curtea face trimitere la acest precedent.

Cum PDL a decis să boicoteze referendumul de duminică, cauză pentru care acesta ar putea fi invalidat prin neatingea pragului de prezenţă, Guvernul ar putea emite, teoretic, în baza hotărârii Curţii Constituţionale şi a precedentului enunţat de aceasta, o ordonanţă de urgenţă de extindere cu încă o zi a votului din 29 iulie.

Premierul Victor Ponta a trimis astăzi scrisori la Bruxelles în care se plânge că PDL boicotează referendumul, ceea ce ar fi împotriva principiilor democratice. El a cerut implicarea preşedintelui Comisiei Europene Manuel Durao Barroso.

Nu există nicio reacţie oficială la decizia Curţii Constituţionale.

Iată un fragment din motivarea Curţii, din 2003, prin care instanţa de contencios constituţional susţinea că extinderea perioadei referendumului prin ordonanţă de urgenţă este constituţională, chiar dacă modifica legi organice : "Examinând argumentele invocate în susţinerea contestaţiei, Curtea constată că acestea sunt neîntemeiate. În practica sa constantă, instanţa de contencios constituţional a stabilit că, spre deosebire de ordonanţele adoptate în temeiul unei legi de abilitare, ordonanţele de urgenţă pot fi emise de Guvern şi în materiile rezervate legilor organice, cu condiţia existenţei cazului excepţional, care să impună o măsură de urgenţă.

În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.92/2003, prin care se modifică şi se completează unele dispoziţii din cele două legi, Curtea reţine că au fost respectate dispoziţiile art. 114 alin. (4) din Constituţie referitoare la existenţa cazului excepţional, motivat de către Guvern, în expunerea de motive la proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă, pe necesitatea de a se asigura populaţiei timpul necesar pentru exprimarea dreptului de vot, fapt ce impune <o nouă abordare a campaniei aferente acestui demers>.

Curtea constată că prin stabilirea desfăşurării referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei în două zile, în loc de o singură zi, nu este afectat interesul general al desfăşurării în bune condiţii a referendumului, printr-o prezenţă cât mai mare la urne, şi nu sunt încălcate dispoziţiile art. 147 alin. (3) din Constituţie, care stabilesc că organizarea referendumului se face în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. De altfel, acestea sunt singurele dispoziţii constituţionale cu caracter procedural referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei, în raport cu care Curtea Constituţională este chemată să se pronunţe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO