Afaceri de la zero

Mai rar inventator care sa fie profet in tara lui

27.01.2003, 00:00 Autor: Dan Simai

Din pricina ca avea "origine nesanatoasa", Emil Mateias a inceput ca simplu muncitor la Otelul Rosu, la laminoare. A emigrat, a lucrat 22 de ani pentru filiala germana a companiei Philips, a primit la iesirea la pensie titlul onorific de "doctor in tuburi cinescopice", iar in prezent este consultant pentru Philips, unde parerile lui sunt aproape litera de lege. Bate lumea-n lung si-n lat, deschide fabrici si perfectioneaza oameni. A pus si bazele primei mitropolii ortodoxe romanesti din afara granitelor, care are sediul la Nurnberg. Specialistul de la Philips este si cel care a realizat - in calitate de cineast amator - pelicula originala care a inspirat vestitul film "Reconstituirea", interzis in perioada comunista.
Afara e un frig de crapa pietrele. Masina aluneca hoteste prin noapte. "Hai, mai bine sa ne intoarcem.."., spune femeia, tematoare. Barbatul, cu ochii tinta la sosea, se incurajeaza singur. "O sa merg pana ma opreste cineva". Ungaria ramane in urma. Vama romaneasca e pustie. Bariera scartaie. Soldatul, nicaieri! Se ivesc zorile. "Veniti la mine in birou sa vedeti revolutia!", striga o vamesa itita parca din pamant. Emil Mateias e primul roman care intra prin Vama Bors dupa fuga familiei Ceausescu.

Urs contra viza
"Eram cineast amator la clubul Uzinei Otelul Rosu si am fost invitat in Spania, la un festival de film. Prim-secretarul ma stia, aveam mai multe premii la diferite festivaluri. Dar nu m-a primit in audienta. Am stat ore pe hol, pana ce, om la 42 de ani, am plans! Ziceam ca eu nu intru pe usa din dos!", isi aminteste Emil.
Acum, Mateias aproape ca rade. "Cu o saptamana inainte, venise un colonel de Securitate sa caute un urs pe care sa-l impuste Ceausescu. Am stat la panda doua zile langa el, in padure, sa-i filmez animalul. Daca am vazut ca nu-mi dau viza, i-am trimis omului o scrisoare in care am pus o fotografie a ursului. Peste trei zile m-au sunat sa ma duc la partid dupa viza".

De la zero
In 1979, Emil a plecat in Spania si nu s-a mai intors. S-a stabilit impreuna cu sotia in orasul german Hanovra si a cerut statului roman sa-i trimita si fetita. A ajuns singurul "doctor in tuburi cinescopice" din Germania, titlul onorific fiindu-i conferit la iesirea in pensie, dupa ce a lucrat 22 de ani pentru filiala germana a firmei olandeze Philips.
Fiu de jandarm, cu "origine nesanatoasa", in Romania a inceput ca simplu muncitor la un laminor de la Otelul Rosu. "A„a€šsta a fost norocul meu. Am invatat meseria incepand de jos", rade Emil. Pentru ca nu statea bine cu dosarul de cadre, a fost primit la facultate tarziu, la recomandarea directorului uzinei. "Nu sunt o victima a comunismului, dar nici nu credeam in el", explica Emil.
In Germania a luat-o de la zero. "Nu pot spune ca am dus-o greu. N-am baut apa de la robinet si n-am circulat cu autobuzul nici o zi". Vorbitor de franceza, s-a inteles cu nemtii mai mult prin semne. "Am inceput ca laborant pentru Philips. M-a ajutat mult ceea ce am invatat in tara. <Asta nu-i bine, aici trebuie alt tip de otel>, le spuneam. si, dupa trei luni de stagiu, m-au angajat. Nici nu stiam ce semnez, intai am crezut ca ma dau afara..."

Specialistul
Emil a lucrat pentru Philips pana la pensie. "Pana in 1998 eram platit cu 8.000 de marci pe luna, netarifar. Asta insemna ca nu puteam face nici greva, nici sa am revendicari salariale, dar anual mi se indexa salariul, automat".
De-a lungul carierei sale la Philips, Mateias a inventat oteluri noi, cu coeficient extrem de mic de dilatare, modalitati noi de degresare a metalelor, chiar un subansamblu ce permite modificarea sunetului produs de difuzorul televizorului si multe altele. Inventiile au fost aplicate si firma a castigat bani frumosi de pe urma lor. "Nu mai e ca pe vremea lui Nobel, sa inventezi dinamita si sa faci avere peste noapte. Dar n-am ce ma plange. N-am simtit o clipa ca lucrez si n-am fost niciodata stresat. A fost ca un hobby".

Dorul de tara
De doi ani, Emil e propriul sau stapan. Lucreaza, prin firma sa, in calitate de consultant pentru Philips. "Daca eu spun ca se pot cumpara piese de la o firma, Philips cumpara, pentru ca e acolo Mateias. Daca nu, nu!". Umbla, din Africa pana in Asia, deschide fabrici si perfectioneaza personalul. Fostul muncitor la laminoare castiga 300.000 de Euro pe an si fuge in tara de cate ori poate.
"Imi este foarte dor de tara. Regret ca nu am reusit sa conving vreo intreprindere germana importanta sa faca investitii in Romania. Cand aud de tara asta, se sperie. Ei nu spun neaparat <nu>, dar zic <sa vedem, sa mai discutam, sa ne mai intalnim>. Am prezentat unor firme piese facute in Romania, din acelasi material, la aceeasi calitate, dar la un pret mai mic decat in Germania si tot nu le-au vrut!", spune Emil Mateias.

Reconstituirea
Pelicula originala care a inspirat realizarea celebrului film "Reconstituirea", interzis in perioada comunista, a fost realizata in 1961, de Emil Mateias. Cativa absolventi de la seral s-au imbatat la Restaurantul Pescarus, s-au batut si au daramat niste baraci, iar "organele" au dorit un film educativ pe marginea evenimentului. "Militia voia sa-i pedepseasca, sa bage putina frica in ei, dar fara sa le strice viitorul. M-au chemat si au facut un film documentar. Acolo era si cel care mai tarziu a scris scenariul filmului artistic, care e insa departe de realitate, pentru ca nimeni nu a murit".
Pentru activitatea de cineast amator, Emil Mateias a fost rasplatit cu numeroase premii, printre care: Premiul Natiunilor, Austria (1984), Cel mai bun film de cineast amator Germania (1981), Premiul televiziunii bavareze...

Dependenti de trecut
Romanul de la Philips nascut in satul bihorean Suncuiusul de Beius face si politica. "Toata lumea se intreaba <afara> de ce totul merge asa rau in Romania, cata vreme vad la televizor oameni de o inteligenta rara. Problema e ca romanii nu se stiu dezbara de trecut. Atata timp cat oameni care dadeau lectii poporului si in vehciul regim apar acum la televizor si isi permit chiar sa arate cu degetul pe altii, n-o sa se schimbe nimic", considera Mateias.
Bihoreanul a pus bazele primei mitropolii ortodoxe romanesti din afara granitelor Romaniei, care acum are sediul la Nurnberg. Desi este membru in consiliul eparhial, cu loc rezevat in biserica, Emil Mateias nu crede in Dumnezeu. "Preotul a fost foarte dezamagit cand i-am zis ca nu sunt credincios, ci am vrut doar sa vad ca se unesc romanii din strainatate. Mitropolitul mi-a spus: <Domnule Mateias, dumneavoastra sunteti credincios, numai ca inca nu stiti>".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania