Afaceri de la zero

Nu mai negociati pe teren, am venit aici sa facem sport

06.07.2005, 17:41 Autor: Lavinia Marin
"Golful merge bine cu afacerile. Petreci mult timp pe teren, tinand cont ca o runda de 18 gauri tine circa 4 ore si ai mult timp de discutii. Este un sport curat si individualist, ca si economia capitalista", spune Misu Negritoiu, vicepresedintele ING Bank si un cunoscut practicant al acestui sport. Multi necunoscatori se intreaba ce placere poate exista in a lovi cu o crosa o minge mica si alba alaturi de alte persoane care fac acelasi lucru. Cei care cunosc jocul si il practica spun ca este un sport nobil. Sa fie acesta motivul pentru care si oamenii de afaceri romani se lasa prinsi de microb?

"Daca la inceputul activitatii clubului majoritatea jucatorilor de golf erau straini, acum numarul lor s-a echilibrat la o valoare comparabila cu cea a strainilor", afirma Daniela Hintescu, presedinta clubului de golf "Lac de Verde" de la Breaza. Ea estimeaza ca "in Romania exista 500 de jucatori de golf competitivi, plus inca 300 de jucatori anual, care sunt in trecere, in majoritate oameni de afaceri straini.

De aceeasi parere este si Giorgio Tomaselli, presedintele clubului de golf "Paul Tomita" din Pianul de Jos, judetul Alba. Pentru el, golful nu este o afacere, ci "un stil de viata, o distractie cu prietenii. Dar nu e gratis, si distractia are un cost". "Daca la inceput golful erau jucat numai de straini, o data cu dezvoltarea tarii, a economiei romanesti, acest sport a inceput sa fie practicat de foarte multi romani. Astfel, la clubul nostru, numai 16% dintre membri sunt straini", afirma el.

"Nu este un sport scump, dar nici foarte ieftin. Dar nici nu este un sport de masa, ca alergatul. Golful nu este nici pe departe sportul , liber profesionistii - avocati, doctori - intreprinzatori, salariati ai marilor companii multinationale, multe persoane din clasa mijlocie isi pot permite sa joace golf. Numai sa vrea si sa aiba unde", spune Negritoiu.



Se intampla pe o campie verde

In Romania exista putine terenuri de golf, unul in Bucuresti, la Clubul Diplomatilor si doua in provincie, la Breaza si la Pianul de Jos.

Primul teren oficial de golf din Romania a fost deschis la Breaza, la o ora distanta de Bucuresti. "A fost aleasa Breaza datorita climatului, zonei geografice deosebite si a amanuntului ca nu este departe de Bucuresti", a spus Daniela Hintescu.

Clubul de golf s-a deschis in urma cu 5 ani si a necesitat o investitie initiala de 10 milioane de dolari (8,5 mil. euro), amortizata partial pana in acest moment. Ideea infiintarii clubului apartine presedintelui acestuia, Daniela Hintescu, pilot de aviatie comerciala, care a descoperit acest sport in timpul calatoriilor sale in Statele Unite ale Americii.

Pe langa un teren de golf de 25 de hectare si 9 gauri, clubul "Lac de Verde" are spatii de conferinte, locuri de cazare, doua terenuri de tenis, teren pentru antrenament si o minigradina botanica. Capacitatea de cazare este de 20 de camere, fiecare cu o structura si o geometrie diferita. Complexul Casa Gradinarului are zece camere de tip bungalow, cu terasa si intrare separata. Minihotelul Lac de Verde are cinci apartamente, fitness, sauna, jacuzzi si biliard, iar Club House are cinci apartamente si un centru de sanatate, cu sali de masaj, fitness, piscina, jacuzzi si biliard, si doua sali de conferinte.

"Planuim extinderea clubului cu un golf course (teren de golf - n.r.) de 18 green-uri (locul de destinatie al fiecarei runde - n.r.) plus un minihotel de 40 de apartamente de lux in apropierea locatiei Lac de Verde", a spus presedinta clubului de golf de la Breaza. Pe langa faptul ca un jucator trebuie sa invete regulile jocului, el trebuie sa se familiarizeze si cu limbajul pentru ca toti jucatorii folosesc termenii din engleza. Astfel, "stance" - modul de a te aseza in fata mingii, "swing"- miscare de aruncare propriu-zisa a mingii, "club" - crosa de golf. "Handicap" este un numar ce desemneaza valoarea jucatorului si se realizeaza o medie aritmetica a celor mai bune 10 jocuri dintr-un numar de 20 de rezultate realizate pe terenuri de golf diferite din care se scade 72. Cu cat este mai mic numarul de handicap cu atat jucatorul este mai bun.



2.000 de euro pe an, plus 5.000 de euro echipamentul

Clubul "Paul Tomita" din Alba a fost infiintat in 1995, de catre Paul Tomita, primul jucator de golf autorizat din Alba. Spre deosebire de clubul "Lac de Verde", de la Breaza, care este societate privata, cel din Pianul de Jos este asociatie non-profit.

Preturile variaza de la un club la altul, de la o tara la alta si de facilitatile care ti se ofera. Clubul "Lac de Verde" are in prezent 102 membri, persoane fizice si persoane juridice.

Taxa anuala, care este de 2.000 de euro pentru persoanele fizice, permite membrului legitimat sa vina insotit de un vizitator si ii ofera acces la toate facilitatile clubului, plus lectii de golf cu instrcutori autorizati.

Companiile platesc o taxa de 5.000 de euro anual, care permite accesul in cadrul clubului a patru persoane, plus facilitati in organizarea de conferinte si turnee de golf.

Dintre companiile care au organizat evenimente in cadrul clubului "Lac de Verde" se numara multinationale precum LukOil, BMW, Tuborg, Marriott, Coca-Cola, Carlsberg, Toshiba sau Unilever.

Nu oricine intra pe terenul de golf, incepatorii fiind obligati sa ia 5 lectii consecutive de initiere in valoare de 300 lei noi (3 milioane de lei vechi).

Dupa aceasta etapa de initiere, puteti trece la o etapa intensiva de golf, ce v-ar mai costa inca 400 de lei noi (4 milioane de lei). Abia dupa ce ati trecut prin cursurile instructorilor specializati in Austria si membri ai European Golf Teachers Federation, puteti trece sa jucati pe terenul de golf.

Pretul unui green de 9 gauri este 120 de lei noi (1,2 milioane de lei vechi), iar al unuia de 18 gauri este de 160 lei noi (1,6 milioane de lei vechi).



Nu golful e investitia, ci infrastructura

"Golful nu trebuie privit ca o afacere, este o placere pentru cei care-l practica. Nu golful este afacerea, ci infrastructura auxiliara terenului de golf", considera Giorgio Tomaselli, presedintele clubului "Paul Tomita."

Membrii acestui club platesc o cotizatie anuala de 1.600 lei noi (16 milioane de lei vechi), mult mai mica decat la celelalte cluburi, dar in aceasta cotizatie intra doar jocul propriu-zis, fara alte facilitati. Dar nu numai inchirierea terenului de golf costa, echipamentul de joc poate fi o cheltuiala suplimentara pentru amatorii de golf. Unele cluburi ofera echipament gratuit, dar multi jucatori prefera sa-si achizitioneze propriul echipament de golf, al carui pret variaza in functie de calitate, putand ajunge chiar la 5.000 de euro.

"Este ca la costume: se gasesc de la 50 de euro la 15.000 de euro. Asa sunt si trusele - de la 400 de euro la 5.000 de euro. Asta nu inseamna ca joci mult mai bine", a mai spus Misu Negritoiu.

Pentru cei ce vor sa-si achizitioneze propriul echipament, nu trebuie sa se alarmeze gandindu-se la preturi exagerat de mari. Exista produse pentru toate buzunarele: o trusa mai ieftina poate fi 300-400 de euro, o pereche de pantofi 100 de euro, o manusa nu mai mult de 10 euro. Cu maximum 500 de euro, te poti echipa bine pentru cativa ani.



Joci impotriva ta

Unii joaca pentru ca apreciaza frumusetea jocului, altii pentru ca e o cerinta a varstei, ca prietenii joaca, si foarte multi oameni de afaceri romani s-au apucat de golf pentru a se socializa cu partenerii de afaceri.

"In Golf, joci impotriva ta, chiar daca ai parteneri de joc. Rezultatele le raportezi direct la tine, sa fii mai bun decat ieri. Ca in capitalism: continua sa cresti altfel dispari!", afirma Negritoiu.

Misu Negritoiu, care este un jucator amator de golf, imparte jucatorii romani in trei mari categorii.

"Cei vechi legati de Clubul Diplomatic din Bucuresti, multi ani exclusiv numai pentru diplomati, ceva mai multi jucatori formati la scoala lui Paul Tomita, de langa Sebes, judetul Alba, si in sfarsit, cel mai recent, un nou val de jucatori si antrenori formati la Breaza", spune el.

Libero Catalano, presedintele Banca di Roma, este unul dintre oamenii de afaceri straini care joaca golf in cluburile romanesti. El s-a integrat asa de bine in spatiul golfului romanesc incat anul acesta va reprezenta Romania in cadrul Turneului de Golf BMW ce va avea loc in Thailanda.



Se gandesc la viitor

Libero Catalano e de parere ca "golful romanesc este intr-o continua evolutie, mai ales ca din ce in ce mai multi oameni de afaceri au devenit pasionati de acest sport".

Omul de afaceri a inceput sa practice golful la varsta de 15 ani, in Africa, locul unde s-a nascut. "Trebuie sa ne concentram asupra copiilor, pentru ca ei sunt viitorul", spune Catalano despre viitorul acestui sport in Romania.

Clubul "Lac de Verde" a inceput sa acorde o atentie sporita viitorului acestui sport, prin organizarea de cursuri si tabere pentru copii.

"Nu avem un public tinta, ne adresam tuturor celor care iubesc sportul. De exemplu, de anul trecut am initiat cursuri gratuite pentru copii si am organizat tabere pentru viitorii jucatori de golf", a spus Daniela Hintescu, care nu numai ca este presedinta clubului "Lac de Verde", dar este si presedinta Federatiei Romane de Golf.

Costul unei asemenea tabere variaza intre 220 de euro pentru 7 zile si 100 de euro pentru doua zile, timp in care copiilor li se ofera cazare, masa, precum si cursuri practice si teoretice de golf din partea unor instructori specializati.

lavinia.marin@zf.ro



Totul a inceput din plictiseala

Inceputul golfului este controversat. Se pare ca imparatii romani se relaxau jucang paganica. Romanii, care au ocupat o mare parte din Marea Britanie intre ani 40-400 d.Ch., jucau paganica pe strada, cu un bat incovoiat si o minge din piele, umpluta cu pene. Multe tari europene au avut jocuri asemanatoare cu paganica, dar sub alte denumiri, astfel in Olanda se numea het kolven, in Belgia chole, in Anglia cambuca, iar in Franta jeu de mail. Dar majoritatea istoricilor atesta ca jocul pe care-l cunoastem si astazi sub denumirea de golf este de origine scotiana. In 1744 s-a infiintat primul club de golf in Edinburgh, sub denumirea The Honourable Company of Edinburgh Golfers, care a stabilit pentru prima data in scris regulile acestui joc.



Reguli de baza

@ un jucator poate avea la dispozitie o trusa cu 14 cluburi (crose) de diferite forme si marimi

@ un teren de golf are 18 gauri

@ jocul la fiecare gaura incepe prin lovirea mingii din tee area (locul de incepere a fiecarei runde), iar mingea trebuie sa ajunga in putting green (loc special amenajat pentru antrenament putting).

@ golful se joaca in grupuri intre 2 si 4 persoane, care parcurg terenul impreuna, fiecare participant lovind mingea, in ordine, unul dupa altul

@ mingea trebuie lovita in pozitia in care a aterizat, dar exista si exceptii care ar permite mutarea ei pentru a o amplasa intr-o pozitie usor mai buna

@ numarul de lovituri de care are nevoie jucatorul pentru a introduce mingea in gaura reprezinta punctajul jucatorului

@ jucatorul care are cel mai mic punctaj este castigatorul
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania