Afaceri de la zero

Pacat ca Republica nu fabrica nici tractoare, nici instalatii pentru irigat

24.11.2003, 00:00 Autor: Stelian Negrea

Multi dintre producatorii autohtoni de utilaje pentru agricultura reusesc sa se mentina pe linia de plutire in cea mai mare parte datorita subventiilor acordate de Executiv pentru achizitionarea de catre fermieri a echipamentelor agricole.
Asa s-a intamplat in acest an la instalatiile de irigat, unde unii dintre producatorii de profil au raportat afaceri in crestere fata de anul trecut si la fel se va intampla, desi nu la aceiasi parametri, si cu producatorii de tractoare.
Pe de o parte, Guvernul e constrans de propria sa linie politica sa acorde subventii pentru utilaje agricole, atata vreme cat agricultura performanta pe care o preconizeaza e imposibila in conditiile in care fermierii nu au bani de tractoare si nu-si pot permite sa irige terenurile. Pe de alta parte insa, orice decizie privind subventionarea unor anumite tipuri de utilaje agricole se constituie intr-un sprijin financiar important pentru companiile care produc utilajele respective.
Mult asteptata decizie de acordare a subventiei pentru achizitionarea  de tractoare agricole noi, cu finantare de la bugetul de stat, a venit saptamana trecuta. Conform acesteia, Ministerul Agriculturii va oferi producatorilor agricoli o alocatie echivalenta cu 45 la suta din pretul tractoarelor noi, pret ce include si TVA. Programul ofera o finantare totala ce se ridica la suma de 600 miliarde lei, care se acorda pentru tractoarele ce se vor livra efectiv producatorilor agricoli, pana la finele anului 2003.
Beneficiarii acestui program sunt producatorii agricoli, persoane fizice si juridice, organizate in exploatatii agricole comerciale constituite in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari prin Legea nr. 166/2002. Actul normativ mai stipuleaza ca instrainarea tractoarelor agricole, inainte de expirarea perioadei de trei ani de la livrarea acestora, este interzisa si atrage restituirea alocatiei, inclusiv plata de penalitati la bugetul de stat, potrivit legii. De asemenea, se interzice exportul tractoarelor agricole achizitionate in conditiile acestui program.



Comenzi neonorate din 2001
Precedentul program de subventionare a cumpararii de tractoare, initiat in 2001, a inceput bine, dar nu acelasi lucru se poate spune despre finalul sau. Ministerul Agriculturii a alocat 256 de miliarde lei pentru acest program, prin Fondul de dezvoltare a agriculturii, cu o subventie de 55 de procente din pretul de achizitie a unui tractor.
Ministerul afirma ca in virtutea acestui sprijin financiar au fost cumparate in total peste 8.000 de tractoare, 320 combine de recoltat cereale, 2.560 semanatori prasitoare, 3.850 semanatori paioase, 4.800 instalatii de irigat, precum si alte masini, utilaje si echipamente pentru productia agricola vegetala si zootehnica.
Cererea a fost mare, insa in cele din urma programul a fost blocat din cauza faptului ca Ministerul Finantelor a desfiintat, la inceputul acestui an bugetar, Fondul de dezvoltare a agriculturii. Urmarea a fost ca Tractorul Brasov si-a trimis de doua ori muncitorii in "concediu", iar beneficiarilor care apucasera sa formuleze comenzi si care urma sa primeasca subventia li s-au livrat tractoarele cu o intarziere de cateva luni.
Producatorii agricoli au fost sustinuti financiar prin alte tipuri de subventii, pentru infiintarea culturilor agricole, extinderea suprafetelor irigate, facilitati la achizitiile de ingrasaminte chimice si motorina, stimularea fondului genetic in zootehnie si a cresterii efectivelor de animale, prime pentru productia marfa vegetala si animala livrata pe piata. De asemenea, au fost oferite finantari in cadrul programului SAPARD "Investitii in exploatatii agricole".
Acestea nu au compensat insa desfiintarea stimulentelor pentru achizitia de tractoare. Oficialii Ministerului Agriculturii dau acum, insa, asigurari ca situatia din anii precedenti nu se va mai repeta si ca si acel program va fi dus in cele din urma la bun sfarsit.



Si altii asteapta subventii
Faptul ca grupul Landini a fost "rasplatit" de Guvern cu subventii pentru tractoare este doar cea mai recenta dovada a  importantei pe care politica de subventii promovata de autoritati o are asupra modului cum evolueaza piata echipamentelor agricole si care anume din producatori sunt avantajati la un moment dat; singurii care au de pierdut aici sunt, evident, importatorii, pentru ca niciodata nu se vor acorda subventii pentru echipamente agricole procurate din import.
"Piata careia ne adresam a scazut in acest an, deoarece subventiile acordate pentru producatorii agricoli au fost la doar o cincime fata de anul trecut. Cu toate acestea, vom reusi sa mentinem ritmul de crestere a cifrei de afaceri de 10-15%", declara recent Catalin Costache, vicepresedinte al MYO-O, actionarul majoritar al producatorului de masini agricole Semanatoarea Bucuresti. Grupul MYO-O sconteaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de peste 15 milioane euro.
Producatorii de echipamente de irigatii, in schimb, au avut anul acesta de profitat de pe urma faptului ca Guvernul a decis in vara sa subventioneze, cu 300 de miliarde de lei, jumatate din pretul instalatiilor de irigat si al echipamentelor mobile de udare cumparate din productia interna. "Dupa anuntarea acestei masuri, cererea de echipamente pentru irigatii a crescut de peste trei ori. Atat producatorii de utilaje, cat si cei agricoli au asteptat o astfel de masura", declara Corneliu Pascu, directorul general al firmei Iridex. Anul trecut, in conditiile unei subventii de 1.000 de miliarde de lei, firma a vandut echipamente de irigatii in valoare de 220 de miliarde de lei.
In fine, unul din cei mai mari castigatori de pe urma programelor de subventii acordate pentru cumpararea de echipamente agricole este Grup Romet Buzau, detinut de senatorul PSD Constantin Toma. Pentru Delia Negoita, directorul general al Romet Buzau, suma de 300 de miliarde de lei pentru subventionarea echipamentelor de irigatii, a parut mica in raport cu cererea producatorilor agricoli: "Ne asteptam sa se dea o suma mai mare, dar daca acestea sunt posibilitatile bugetului, nu avem ce face".
Grup Romet va beneficia insa si de subventia pentru tractoare: pana sa inceapa Landini la Brasov productia de tractoare, singura care fabrica in Romania tractoare si masini agricole sub licenta Landini este firma Aromet, inclusa in Grup Romet in urma cu trei ani.



Landini incepe de anul viitor
Acordarea acestei subventii a fost asociata la inceput cu privatizarea uzinei Tractorul si cu asigurarea unui capital de lucru pana ce aceasta va fi preluata de italienii de la Landini. Insa ulterior, acesti bani vor putea fi folositi si pentru cumpararea de tractoare si de la ceilalti producatori autohtoni de tractoare: Mecanica Ceahlau, MAT Craiova sau Forma Botosani.
Primele tractoare marca Landini vor fi produse la Brasov la inceputul anului viitor, dupa definitivarea tranzactiei cu APAPS. "Va fi un tractor cu o putere mai mare, de pina la 130 cai putere, cu design diferit de cel actual", a afirmat recent premierul Adrian Nastase. El a spus ca privatizarea societatii Tractorul cu compania italiana Landini va permite uzinei brasovene sa modernizeze utilajele agricole existente, sa dubleze capacitatea de productie a acestora si sa isi dezvolte exportul pe piata regionala.
Compania italiana Landini a preluat uzina Tractorul Brasov la sfirsitul lunii septembrie, in schimbul sumei de 45,3 milioane euro, unul din stimulentele promise partii italiene fiind tocmai acordarea in continuare de subventii pentru tractoarele care vor fi produse la Brasov.
stelian.negrea@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania