Afaceri de la zero

Galerie foto

Pasionaţii de gătit au dat bucătăria proprie pe laboratoare autorizate pentru a crea branduri locale de dulceaţă, zacuscă, sosuri şi muştar. Câteva mici afaceri locale au pus pe piaţă branduri artizanale de produse care îşi găsesc, de regulă, locul în cămară

22.05.2020, 19:45 Autor: Alina-Elena Vasiliu

În vremuri în care proviziile s-au dovedit a fi valoroase, iar cămara plină a fost una dintre preocupările celor care au stat acasă, câteva mici afaceri locale au fost pe aceeaşi lungime de undă, punând pe piaţă branduri de dulceaţă, zacuscă, murături, muştar sau sosuri picante.

Delia Burcă este unul dintre antre­pre­norii care au investit într-un labo­rator pentru producţia de dulceţuri, zacuscă, sosuri şi conserve. Ideea i-a venit de la propriile obiceiuri din gos­po­dărie, aşa că în 2016 a trecut de la mica producţie din bucătăria proprie la o producţie con­trolată, într-un spaţiu dotat cores­punzător, cu toate avizele şi au­tori­zaţiile necesare. Practic, ga­rajul fa­miliei din Bacău a fost transformat pen­tru a deveni un spaţiu adecvat pro­duc­ţiei artizanale. Primul sezon de produse a fost cel din primăvara anului 2017. Vânzarea pro­du­selor Madame Delice se face direct prin ma­gazinul on­line, prin cel fizic – bă­cănia des­chisă în Bacău, dar şi prin alte câ­teva băcănii partenere.

Tot în zona Mol­dovei este şi afa­cerea Două Surori. Fonda­toa­rele sunt, evident, do­uă surori - Laura Buţincu şi Geanina Dumitrescu, ori­ginare din Bicaz, judeţul Neamţ. Ele au început să facă dulceţuri în serii mari după ce au participat la un festival de mâncare, iar succesul pe care l-au avut în rândul clienţilor le-a convins că pri­ceperea lor în bucătărie s-ar putea trans­forma în business. De la dulceaţă însă, gama s-a extins şi cu zacuscă, siro­puri, murături şi alte produse de pus în că­mară, toate făcute manual, după re­ţete moştenite de la mama şi de la bunici.

Dulceaţa, zacusca, murăturile sunt făcute în curtea părinţilor celor două surori, unde şi-au construit un spaţiu autorizat. După terminarea sezonului de producţie, cele două antreprenoare aduc toate produsele în Bucureşti, unde au un depozit şi de unde se fac livrările în ţară şi în străinătate.

În Giurgiu, Andrei Teodorescu a în­ceput să cultive ardei iuţi pentru că era pasionat de gustul picant în orice mân­care. Ardeii au început să se trans­forme rapid în sosuri iuţi, pe care le-a dat spre degustare întâi prietenilor. Când a văzut că reacţiile pozitive erau tot mai multe, s-a gândit că pasiunea ar putea fi trans­formată în business şi aşa s-a născut povestea Fructele Pământului.

Ferma în care produce ardeii iuţi care stau la baza sosurilor sub brandul Chilli Taste se află în satul Drăghi­ceanu, comuna Gogoşari, judeţul Giurgiu. Acolo a cumpărat un teren şi o casă de la un prieten şi a început să cultive ardei, după ce a făcut analize şi a con­statat că pământul este unul po­trivit. A renovat casa, a săpat un puţ, a ridicat un solar performant şi auto­ma­tizat, a împrejmuit terenul cu gard şi a început să cultive legume. „În 2017 am cultivat pe o suprafaţă mi­că primii ardei iuţi exotici – Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Habanero, Jalapeno. La sfârşit de sezon, am con­sta­tat că a ieşit o recoltă destul de bună. Din aceş­tia am început să fac sosuri iuţi pen­tru mine până când am găsit reţeta care să-mi placă“, a povestit Andrei Teodorescu la emisiunea ZF Afaceri de la zero.

Revenind în Moldova, la Iaşi mai exact, Roxana Jora a hotărât să aducă acasă reţetele unora dintre delicatesele pe care le-a gustat în jurul lumii. Aşa a apărut Doamne Fereşte, o colecţie ro­mâ­nească de produse gourmet picante. Businessul a pornit după un an sabatic petrecut în Thailanda în 2011. Atunci şi acolo, Roxana Jora a desco­perit tot felul de delicatese picante pe care a decis apoi să înceapă să le facă chiar acasă.

Primul produs a fost Iute de Doamne Fereşte, un sos din ardei extrem de iuţi, care a ajuns mai târziu să fie parte din cea mai mare colecţie de sosuri iuţi din lume, într-un muzeu din Statele Unite ale Americii care găzduieşte peste 8.000 de exponate.

După un an a apărut al doilea muştar în portofoliu, o ediţie aztecă, în care condimentele sunt altele, conţinând, printre altele, cacao şi vanilie. Reţeta este inspirată din Mexic, iar sursele de inspiraţie nu au fost încă epuizate.

Vânzarea produselor Madame Delice se face direct prin magazinul online, prin cel fizic – băcănia deschisă în Bacău, dar şi prin alte câteva băcănii partenere. Fondatoarele Două Surori sunt Laura Buţincu şi Geanina Dumitrescu, originare din Bicaz, judeţul Neamţ.

Vânzarea produselor Madame Delice se face direct prin magazinul online, prin cel fizic – băcănia deschisă în Bacău, dar şi prin alte câteva băcănii partenere. Fondatoarele Două Surori sunt Laura Buţincu şi Geanina Dumitrescu, originare din Bicaz, judeţul Neamţ.

Vânzarea produselor Madame Delice se face direct prin magazinul online, prin cel fizic – băcănia deschisă în Bacău, dar şi prin alte câteva băcănii partenere. Fondatoarele Două Surori sunt Laura Buţincu şi Geanina Dumitrescu, originare din Bicaz, judeţul Neamţ.

Andrei Teodorescu, fondator, Fructele Pământului: În 2017 am cultivat pe o suprafaţă mică primii ardei iuţi exotici Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Habanero, Jalapeno. La sfârşit de sezon, am constatat că a ieşit o recoltă destul de bună. Din aceştia am început să fac sosuri iuţi pentru mine până când am găsit reţeta care să-mi placă.

Andrei Teodorescu, fondator, Fructele Pământului: În 2017 am cultivat pe o suprafaţă mică primii ardei iuţi exotici Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Habanero, Jalapeno. La sfârşit de sezon, am constatat că a ieşit o recoltă destul de bună. Din aceştia am început să fac sosuri iuţi pentru mine până când am găsit reţeta care să-mi placă.

Andrei Teodorescu, fondator, Fructele Pământului: În 2017 am cultivat pe o suprafaţă mică primii ardei iuţi exotici Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Habanero, Jalapeno. La sfârşit de sezon, am constatat că a ieşit o recoltă destul de bună. Din aceştia am început să fac sosuri iuţi pentru mine până când am găsit reţeta care să-mi placă.

Brandul Doamne Fereşte a pornit după un an sabatic petrecut în Thailanda în 2011.

Brandul Doamne Fereşte a pornit după un an sabatic petrecut în Thailanda în 2011.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania