Afaceri de la zero

Seful celei de a doua banci germane a scapat de acuzatiile de spalare de bani

18.05.2006, 00:00
Klaus-Peter Mueller, CEO al Commerzbank, intrase intr-o ancheta care viza operatiuni care aveau legatura cu Rusia.

Procurorii de la judecatoria din Frankfurt au decis inchiderea cercetarilor in care era implicat Klaus-Peter Mueller, director executiv al Commerzbank. Investigatiile erau centrate pe presupusa implicare a lui Mueller intr-o serie de scandaluri privind acuzatii de spalare de bani, efectuate cu capital rusesc, informeaza Bloomberg.

"Cercetarile asupra lui Mueller au luat sfarsit", a declarat Doris Moeller-Scheu, purtator de cuvant al procuraturii. "Ancheta propriu-zisa continua", a adaugat ea.

Procedurile de urmarire penala asupra lui Mueller au fost oprite in mod oficial de pe 11 mai. In raportul judecatoriei se preciza ca ancheta nu a reusit sa furnizeze dovezi concrete privind spalarea de bani, intentionata sau nu.

In luna august a anului trecut, procurorii de la judecatoria din Frankfurt au extins ancheta internationala asupra spalarii de bani si asupra lui Mueller. Cazul a fost deschis pentru a clarifica daca o parte din capitalul sistemului de telecomunicatii detinut de Rusia, cu referiri speciale la Telecominvest, a trecut in mod ilegal din proprietatea statului catre o retea de fonduri de investitii si companii fantoma prin tranzactii in conturi bancare secrete.

Procurorii doreau sa stabileasca daca banca germana a fost implicata in disparitia unor sume de bani obtinute din acele vanzari.

Cu doar o luna inainte, anchetatorii perchezitionasera 10 locatii, printre care si birouri de la Commerzbank, pentru ca dupa cateva zile sa perchezitioneze si locuinta lui Mueller.

Conform declaratiilor facute de investigatori in luna august, cercetarile asupra directorului de la Commerzbank au fost incluse in ancheta pentru a putea studia mai bine toate implicatiile acestui caz. Mueller, in varsta de 61 de ani, a declarat ca orice acuzatii care i s-au adus si i se vor aduce in acest caz se vor dovedi nefondate.

"Vestile sunt cu siguranta foarte bune pentru Commerzbank", este de parere Konrad Becker, analist la Merck Finck & Co. El a precizat ca desi aceasta ancheta nu a afectat pana acum cotatiile actiunilor celei de-a doua banci din Germania, este binevenita stoparea acestei presiuni.

Actiunile Commerzbank au crescut ieri cu 0,3%, pana la nivelul de 31,10 euro la bursa din Frankfurt. In ultimele 12 luni, cotatia actiunilor a crescut cu 90%.

In cadrul unei declaratii din partea avocatilor, banca a subliniat ca Mueller a fost inclus in aceasta ancheta doar pentru ca a detinut pentru o scurta perioada de timp actiuni in cadrul unei companii de telecomunicatii care avea legaturi de afaceri cu Rusia.

Oficialii Commerzbank au declarat in septembrie ca vor lua masuri concrete pentru a imbunatati operatiunile, astfel incat tranzactiile financiare aflate sub suspiciunea unor incalcari de lege sa fie mai usor de evidentiat. Anuntul a fost facut public dupa ce un raport prezentat de organul de reglementare a serviciilor financiare din Germania, BaFin, sustinea ca au existat anumite erori facute de banca in ceea ce priveste monitorizarea spalarilor de bani in perioada 1996-2001.

BaFin a declarat prin purtatorii de cuvant ca nu a planificat si alte actiuni de reglementare a operatiunilor impotriva Commerzbank, pentru ca nu sunt indicii privind o eventuala implicare in spalarea de bani precum si pe baza faptului ca oficialii bancari s-au angajat sa rezolve problemele existente in cel mai scurt timp.

Profitul net obtinut de banca germana pe primele trei luni a fost de 740 de milioane de euro, aproape dublu fata de cifra de 395 de milioane de dolari obtinuta in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul a depasit cu 12 procente estimarile de profit facute de analistii de piata. Profitul operational a fost de 959 de milioane de euro, in crestere cu 77% fata de primele trei luni ale lui 2005, rezultat ajutat puternic de suma de 407 milioane de euro obtinuta de Commerzbank in urma vanzarii unui pachet de 8,1% din Korea Exchange Bank.

victor.rotariu@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania